Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Folkpopindie

Grant-Lee Phillips — Little Moon

Devendra Banhart — What Will We Be

Mountain Goats — The Life of the World to Come

Grant-Lee Phillips — Little Moon.Grant-Lee Phillips hade sitt eget band Grant Lee Buffalo under 90-talet och släppte med sina två bandkompisar Paul Kimble och Joey Peters fyra disparata bra album som var av varierande art. Alla albumen andades folkrock, country, indierock och sing/songwriters. Sedan tog Grant-Lee Phillips det beslutet av lägga ned sitt band för en kommande solokarriär som blev ett ytterst lyckat beslut. Dessutom gjorde han gemensamma turnéer med Blaskan-bekanta Kristin Hersh och punkikonen Joe Doe från gamla bandet X från Los Angeles. Men det är hans öppna soloalbum som kommit ut i en strid ström under 2000-talet. Med bara vilsna och ömma sånger har Grant-Lee Phillips skapat sin alldeles egna värld där blommor, kärlek och viss sorg samsas på samma plats. I det tillståndet av den där oklara balansen av kärlekens skönhet samt dess grymhet liksom smärtas geografiska tillstånd finns överallt på hans nya album. En saklig skön platta som tar med sig oss till dessa platser vi drömmer om men aldrig når. Därför blir senaste albumet en smärtsam påminnelse om att vi ständigt söker kärlekens plats för att få smaka av dess lycka, men ibland öppnar kärleken sin famn och vi famlar, trevar direkt efter den och plötsligt finns den där kärleken där när han/hon står där och inväntar vårt trevande och sökande. Famnen öppnas äntligen för oss. Grant-Lee Phillips är som vanligt träffsäker i sina låtar och träffsäker i sina kompositioner. Melodier för kärlekskranka.

Devendra Banhart — What Will We Be.Devendra Banhart har sitt gamla band när han lite lättsinnigt låter den fria popens mästare Paul Butler från gruppen Bees producera en platta som man inte kan hysa några som helst invändningar emot på något sätt. Det är knasig folkrock och lite distad psykedelisk pop som möter oss på hans nya passionerade platta. Jodå han vill bryta lite från sina gamla mönster av musikaliska folkrockscener. Det får bli lite rockigare och har mera pop i botten. En smart platta som lyfter Devendra Banhart till sina egna nivåer. Musiken känns blommig, molnig och flytande som på en undanliggande osynlig ström. Jag har inte hört en lyckligare skiva från den gode Devendra Banhart. Amerikas egen messiasikon som till känslan och tanken påminner om vår egen Thomas De Leva och känslan av någon form av inre andlig glöd, får mig också att väckas av den känslan av vi har en Thomas De Leva på gång. Men här bygger han upp sina låtar på ett enkelt men genialt konstruktivt sätt. Det är smittsam folkrockindie för själ och kropp.

Mountain Goats.John Darnielle är Mountain Goats och ett enmansband som gör lite diverse förvandlingar av sina låtar. En alldeles egen tolkning av Bibelns texter, som en sort poetisk mytologisk teologisk undersökning av Bibelns centrala texter utifrån en lekmans synvinkel. Det är en mäktig platta och besynnerlig med dess vision att skriva texter som är baserade på kristna skriftställares sammanställning av Bibeln under flera tusen år. Musiken är kristallklar och texterna är subtila fast ändå lättsamma att ta till sig som lyssnare. Mountain Goats — The Life of the World to Come.Jag som aldrig hört talas om bandet förrän tidskriften Sonic skrev om dem tidigare i år. En platta som trycker på och ger kraft åt det mäktiga i texterna som utgörs av Bibeln. Den eviga boken lockar fortfarande med sin närvaro i vår samtida kultur. Mountain Goats är ett exempel på en artist som tar musiken längre in i själen. Jag är ohjälplig förälskad i John Darnielles band Mountain Goats. En av årets bästa plattor.