Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Stockholms Filmfestival 2009

Stockholmsfilmfestival fyller 20 år och Dr. Indie rapporterar.

Bitch Slap Filmindex

Regi: Rick Jacobson

Denna film är en stilistisk heterosexuell manlig dröm med skitsnygga brudar som fajtas mot varandra så att blod sprutar liksom andra skurkar smakar på nävar och vapen. Lesbiska scener och våldsamt överdrivna men snygga koreograferade fighter som iscensatts av stuntfenomenet Zoe Bell. Tufft, överdrivet och sexigt på ett humoristiskt kitscharmat sätt. Filmen är faktiskt läcker delikat b-filmsaction på hög nivå. Jag faller för snygga vackra kvinnor som driver med sin sexualitet eller snarare driver med oss män, och vår heterosexuella syn på vad vi enligt klichén uppfattar vad som är sexighet kontra kvinnors mall i den rollen. Filmen är en härlig satir helt enkelt.

3 @@@

Map of the Sounds of Tokyo Filmindex

Regi: Isabel Coixet

Spanska Isabel Coixet skildrar i en ganska så lågmäld film kärleken mellan en spanjor som har en vinshop och känner sig vilsen efter sin japanska flickväns självmord, och en ung flicka som arbetar på fiskmarknaden i Tsukiji. Hennes hemliga liv handlar om professionell lönnmördare mot betalning. Hon får i uppdrag av pappan till flickan som tog livet av, att mörda pojkvännen, som han felaktigt anklagar orsak till självmordet. Långsamt, lite för långsamt får vi hela historien berättat av en vän, ljudtekniker, till vår vän lönnmördaren. Det blir en sorts morbid kärlekshistoria där känslor vaknar till liv. Ljudet och bilderna av Tokyo speglar ensamhet och längtan efter kärlek. En skicklig film men lite för långtråkig och stel stundtals för att lyckats fullt ut att vara bra. Ambitiös men långdragen.

2 @@

Kimjongilia Filmindex

Regi: N. C. Heikin

Aldrig förr har väl den nästan religiösa kommunismens helvete och vansinne skildras på ett tydligare sätt, än av de människor som överlevde Nordkoreas arbetsläger och flydde undan svälten, hjärntvätten och diktaturen. Deras berättelser är unika men vi känner igen samma berättelser från andra kommunistiska diktaturer i gamla Östeuropa. Men människor som flydde undan kommunismen till väst och berättade om fasorna, baktalades naturligtvis av västvärldens troende kommunister, dessa visste att kommunismens var till för arbetarna och arbetarna borde vara de gudomliga visa ledarna tacksamhet. För kommunismens retorik och bildspråk blev falska förespeglingar i en sann religiös anda, som de troende kände sig tvungna att hylla i en otrolig iver. Hjärntvätt. Nordkoreas ledare liksom Kinas Maokult är de mest horribla som man se sedan nazismens hjärntvätt och propaganda. Filmens ända svaghet är den där lustiga balletten som skall illustrera berättelserna. Jag hade hellre låtit bara berättelserna tala sitt eget språk. Dansen var onödig. Men det är en marginalanteckning i en annars bra dokumentär.

3 @@@

Den fantastiske räven Filmindex

Regi: Wes Andersson

Roald Dahls berättelse om den lysande räven som utmanar vilken bonde som helst att stjäla duvor, hönor eller vad som kan finnas till hands, hans hustru och barn vill att räven skall etablera sig och sluta stjäla höns och arbeta med annat. Räven lyder sin hustru, tillfället och blir journalist. Men känner sig tvungen att ändå utmana tre bönder med hundar och larm. Konsekvenserna blir en bisarr jakt och psykologisk krigsföring. En fulländad och otrolig snygg film, animerad film med oförglömlig och civiliserad bildad räv mot arga maktfullkomliga bönder. Bättre än så här kan en njutning knappast bli.

4 @@@@

Detour Filmindex

Regi: Severin Eskeland

Norsk skräckfilm är det mest intressanta för tillfället. Filmer som ”Död snö” leder oss mot den här norsk/svenska filmen om ett par som bara vill åka till Sverige för att köpa mycket sprit till vännens bröllop. Men småvägar som bevakas av kameror och datorer, vilket leder till tortyr och klassisk skräckfilm i dess genre. Men här blir det ändå visuellt, snyggt och plågsamt på ett förträffligt sätt. En av de bästa skräckfilmer jag sett 2009.

4 @@@@

Rocksteady: The Roots of Reggae Filmindex

Regi: Stascha Bader

Begreppet rocksteady kom till i Jamaica när musiker tyckte att skamusiken gick för snabbt och slog ned på takten så att musiken gick långsammare, det är bryggan/övergången mellan ska och reggae som rocksteady symboliserar eller snarare är mellanlänken. Den här filmen skildrar ett gäng rockstady-veteraner som skall göra en nostalgisk återblick på 60-talets rocksteadymusik. Filmen ger genom intervjuer, klipp och musik från veterangänget en bra bild av en svunnen tid som däremot påverkade/influerade en hel världs synsätt på musik. Naturligtvis vilar bob Marleys ande över hela dokumentären, dels genom intervju med hans änka Rita Marley och medverkade veteraners ihågkomster av sessioner med Bob Marley. En bred och bra dokumentär och en massa lysande magisk musik.

4 @@@@

Metropia Filmindex

Regi: Tarik Saleh

Svensk film har med debutanten Tarik Saleh gjort en av de mest originella svenska filmerna på minst fem år – en speciell animerad dystopisk science fiction-film av de underbaraste slaget. En fullträff helt enkelt. Filmens karaktär är just den miljömässiga, kulturella och ekonomiska kollapsen av Europa leder till av cyniska affärsmän som äger den kontinentala tunnelbaneföretaget TREXX tar över Europas tunnelbanenät. TREXX knyter ihop Europa samtidigt man börjar i sann George Orwell och Ray Bradburyanda bevaka alla medborgare genom tv-apparaterna och sälja en duschschampo som innehåller organisk nanoteknik som möjliggör för TREXX att börja studera människans fria tankar och dessutom att kunna skapa nya tankar. Vår antihjälte har ett fint förhållande och bor i ett förfallet Farsta. Telefonförsäljaren Roger får en röst i skallen som vill kontrollera hans steg till varje pris. Roger som cyklar till jobbet därför att han vägrar åka tunnelbana. Men till slut tvingas Roger ta tunnelbanan då cykeln saboteras. Ett äventyr som leder till kamp mot TREXX är vad som väntar Roger. En briljant film som sagt var.

4 @@@@

Ong Bak 2 Filmindex

Regi: Tony Jaa

Första Ong Bak var ett triumf och Tony Jaas nya film – del 2 är akrobatisk och virvlande skön mitt emellan hårda kampsportscener och längtan till hämnd. Tony Jaa spelar killen som av den mäktiga krigslorden förlorar sin familj i ett blodbad. Han tas tillfånga av slavhandlare efter flykten från lorden. Räddas av banditer som tränar upp pojken och han växer upp till att bli en man och krigare. Han vill både hämnas slavhandlare och lorden. Ett svepande drama med kärlek, våld och starka känslor i en och samma kontext. Tony Jaa är min absoluta favoritskådepelare och actionregissör för tillfället.

4 @@@@

Ong Bak

Haeundae Filmindex

Regi: Je-Gyun Yun

En katastroffilm från Sydkorea med en ny jättevåg i form av en gigantisk tsunami som hotar turiststaden Haeundae trots att en professor vill och försöker varna myndigheter att de skall evakuera. Men bevisen måste vara överväldigande för att det skall göra den stora evakueringsplanen klar. Men filmen dras ned av för mycket slapsticks och fånig humor mitt i allvaret. Filmens regissör vill till en början bygga upp en hel del karaktärer som vi sakta skall lära oss att känna, så att vi får ta del av levande människoöden som vi skall ta på allvar. Men redan där misslyckats regissören då slapstick, töntig dialog och fånigt skådespeleri, stundtals tar udden av filmens inledande försök att skapa någonting relevant. Kärlek och katastrof fungerar bara ibland om det görs på ett övertygande sätt. Men här blir det mest för mycket av det ena och för lite av det andra. En nästan okej film.

2 @@

Nothing Personal Filmindex

Regi: Mathias Gokalp

Filmen skulle enligt filmfestivalen ha samma känsla som i tv-serien eller filmen ”Office” när det gäller att driva med kontorslivet. Men filmen når inte direkt dit. Utan denna franska film får mera känslan av subtilare humor. Man samlas på företagets konvent där man skall utvärderas i sin roll som teamledare och kommande chef. Förvecklingar och viss mild ironi är vad som gäller i filmen. Men speciellt bra är den inte utan har mera av lagom psykologik i scenerna. Som sagt var, filmen når inte ända fram med sin satir. Den är för mild för det. Däremot fungerar människopsykologin och emotionella sanningar bättre än satiren.

Just Walking Filmindex

Regi: Diaz Yanes

Jag inbillade mig att den mexikansk/spanska filmen om fyra kvinnor som gillar att råna skurkar – lever i en machogangstervärld där de har förnedras och råkat ut för kvinnoföraktande våldskultur. Nu skall de slå tillbaka och hämnas ordentligt på maffian. Men så är det lite i teorin. För filmen blandar mycket av hur intelligenta kvinnor begår smarta kupper mot maffian, men samtidigt vandrar de omkring i staden och verkar lite för naiva och snälla mot skurkarna. Istället för att skjuta av dem, så blir det hämnd med antiklimax. Filmen sackar av direkt på tempot och historien blir till slut förvandlad till en halvmesyr. Tyvärr på ett bra upplägg.

2 @@

White Lightning Filmindex

Regi: Dominic Murphy

En av de mest märkliga filmerna inom sektionen Twillight Zone som nästan är en psykotisk film som i stort sett är en mans totala psykologiska förfall och sedan reningsbad i sannkristen religiös vansinnes uppgörelse med sig själv. Pojken som drogar, sniffar och super sig sönder och samman. Fadern som uppträder runtomkring med att steppa, vill att sonen skall steppa och ta över senare. Sonen förstör sitt liv genom att hamna på statliga korrektionsanstalter för unga och slutar på mentalsjukhus. När hans släpps ut blir det en fullständig vansinnig mental resa inom och fysisk mordisk sida som drabbarpojken/mannen Jesco Whites liv. Årets psykbryt.

3 @@@

Shrink — Fallet Dr. Carter Filmindex

Regi: Jason Plate

Kevin Spacey spelar suveränt bra den livströtta kändispsykologen Henry Carter som efter sin hustrus självmord gav ut en känd självhjälpbok. Henry tappar sin förmåga att hjälpa andra, tycker han åtminstone själv. Filmen tar sig genom Henry, några av hans vänner, patienter och dessutom knyts alltihop till slut i en final. En lågmäld pratig film men helt igenom humanitär och underbar att beskåda. Film från Hollywood när Hollywood vågar lita på filmens förmåga att trollbinda oss tittare.

4 @@@@

Coco Chanel & Igor Stravinsky Filmindex

Regi: Jan Kounen

Det finns en förkärlek att 2009 skildra den legendariska mode och parfymkreatören Coco Chanel. Intressant att nu kommer skildringen av Igor Stravinskys kärleksförhållande med just Coco Chanel, en historia som jag tyvärr har missat. Tros idel läsning om och över kring Igor Stravinsky. Filmen börjar med skandalen i Paris 1913 då ”Våroffer” uruppfördes. Till slut får Igor och hans familj erbjudandet att bo hos Coco Chanel. De inleder en passionerad kärlekshistoria, vilket tydligt märks i hans musik. Filmen är sevärd och välspelad. Danska Mads Mikkelsen gör nog sitt riktiga internationella genombrott som Igor Stravinsky, om jag gissar rätt. Det är han värd.

3 @@@

Whip It Filmindex

Regi: Drew Barrymore

På gränsen till en klassisk tonårsfilm där den utsökta Ellen Page (Juno) spelar nästan samma roll som i förra filmen. Tonåringen Bliss som vill frigöra sig från moderns krav av att vara den begåvade tjejen med framgångar i livet. Bliss fastnar istället för den märkliga amerikanska tuffa tjejsporten 2Rullskridskor fast med fysisk kontakt. Där känner hon sig hemma. Uppgörelse och samhällets krav i kulturkontrast fast med det lyckliga slutet som final. En sorts amerikansk mix av indie/storfilm transformerad till feelgoodmovie. Drew Barrymore, Juliette Lewis och tuffa hip hop-bruden Eve i några av birollerna.

4 @@@@

Humpday Filmindex

Regi: Lynn Shelton

En av årets bästa och mest överraskade amerikansk indiefilm, ja precis en sådan film som jag älskar att få till livs, vilket också är det en filmfestival är till för. Filmen börjar lite trevande med två vänner från collage. Den ena är framgångsrik och gift medan vännen som dyker upp är vildhjärna med äventyr i skallen. De båda hamnar på en märklig fest med bögar, lesbiska, bisexuella och heterosexuella. Båda vännerna börjar prata i fyllan att de skall göra en amatörporrfilm till en tävling ”Humpday”. Men det skakar av sig fyllan och börjar mana på varandra att verkligen fullföljas en film där de ligger med varandra. Frågan är bara vad hustrun skall säga. Där börjar filmens verkliga styrka då dråpligheter och filosofiska samtal leder till en verklig behållning. En underbara film om manlig vänskap och kärlek. Hur det blir det med porrfilmen undrar kanske någon? Det får ni se när filmen förhoppningsvis når Sveriges biografer. Underbar och stundtals alltför vansinnig för vårt eget bästa. Hittills den bästa filmen på festivalen.

5 @@@@@

Bunny and the Bull Filmindex

Regi: Paul King

Årets slackerfantasi eller kanske den mest lekfulla filmen som regissören bakom den märkliga tv-serien ”The Mighty Boosh” skapad åt oss. En fin kärleksfull film som påminner starkt i scenlösningar om den visuellt begåvade Michael Gondrys filmer. Stephen som vägrar gå ur sitt hus efter en resa då han förlorade sin vän – vännen som dog i fajt med en tjur. Det hände under deras Europaresa. När han helt psykotisk börjar minnas resan. Får vi ta del av en charmant kärleksfull film. En trevlig och skön film helt enkelt.

4 @@@@

Miss Kicki Filmindex

Regi: Håkon Liu

Filmen som den ganska så patetiska Kicki som bott utomlands i USA – försöker närma sig sin son. Kontaktlösheten är eller känns i filmens stundtals pinsamma scener. Pernilla August är givetvis briljant i sin roll. Hon och sonen Viktor sticker till Taiwan. Där finns hennes rika internetälskare. Men inget blir som det var tänkt - Så skissen av filmen är intressant men som film haltar den omkring, behäftat med debutantens många fel. Personliga karaktärerna intresserar mig inte eftersom de inte griper tag i mig. Man regerar mest på tystnaden mellan karaktärerna. Detta stör mig mera än resterande av filmen. För tunn, för tom och för kartongskissade figuranter. En lagom begåvad debutfilm.

2 @@

Phobia 2 Filmindex

Regi: Flera erkända regissörer från Thailand

Årets absolut bästa film/skräckis med underfundiga sensmoraliska budskap i fem fristående otäcka eller bara galanta skickliga visuella filmer. Stundtals kan du tänka dig Roald Dahl eller Ray Bradbury bästa skräck/rysarberättelser, så kan du bilda dig en egen uppfattning om filmens karaktär. Det väcker förståelse hos mig varför asiatisk eller europeisk skräck är överlägsen amerikansk skräckfilm. Därför att där amerikanarna måste ha mycket blod och springa i skogen-dilemmat; så bygger europeiska och asiatiska skräckfilmsregissörer upp stämningar och ljudkällor som slår över till en välbyggd skräckkonstruktion. Den här filmen är ett mästerverk och skrämmande på ett sätt jag inte kan låta bli att älska fullt ut.

5 @@@@@

The Girlfriend Experience Filmindex

Regi: Steven Soderbergh

M skall inte ha först stora ambitioner med efterlängtade filmer som jag mest trott på. Men så visar det sig att det blir tomma, supertråkiga och fullständigt värdelösa scener som mest pratas sönder innan man kan komma på något som gör att filmen har behållning. Inte ett smack fann jag. Prat i kvadrat men tråkigt och till och med amatörmässig lösa scener utan att inbördes ordningen gjorde den intressant. Absolut inget kunde filmen erbjuda. En trist handling om en måttlig framgångsrik kille som har en flickvän som är lyxeskortflicka åt rika män. Han bryr sig inte om hennes arbete så länge det inte inkräktar på deras privatliv. Suck så mycket mera var det inte att sed på filmduken.

1 @

The Limits of Control Filmindex

Regi: Jim Jarmusch

Låtsasintellektuell film där en okänd icke namnbar lönnmördare får ett uppdrag via olika människor i Spanien. Men citat av Rimbaud och djupa filosofiska resonemang öppnar amerikanska indie/underground filmaren nummer Jim Jarmusch sin nya film. Den kommer att gå upp biografen. Men det är föga sevärd. Utan bara stillsam som Tarkovskijs filmer ungefär. Låtsas stiliserad filmpoesi gör sig sällan bra på det här sättet.

2 @@

Air Dolls Filmindex

Regi: Hirokazu Koreeda

En mjuk varm och nyfiken fantasi när Hideo förlorade sin flickvän och införskaffar en uppblåsbar docka som han döper till Nozomi, efter sin gamle flickvän. Han gör allt med henne. Men så till slut väcks hon till liv. Och nyfiket upptäcker livet genom att hon får ett varmt bultande hjärta. Till slut arbetar hon på en video/dvd-butik. Där blir hon kär i arbetskollegan Junichi. En vacker varm och finstämd film.

4 @@@@

Musashi: The Dream of the Last Samurai Filmindex

Regi: Mizuho Nishikubo

Regissören Mamoru Oshii från de fina mangafilmerna “Ghost in the shell” producerar den här lite väl röriga mixen av mangafilm, stilbilder, dokumentära inslag för att skildra Japans mest kända samurai. Musashi Miyamoto. Tidernas mest mytomspunne samuari med många böcker och en hel drös med filmer har skildrat hans liv under 1600-talet, då samuarikrigaren tappade sin betydelse tack vare vapenindustrins utveckling. Filmen är rörig och man tappar lätt koncentrationen mellan det rena historiska pratet och den poetiska bildmässiga manga/animé-stilen. Den sistnämnda hade jag hellre sett mera av. Annars är det en intressant och annorlunda film.

3 @@@

Oil City Confidential Filmindex

Regi: Julien Temple

Första riktiga dokumentären om Dr. Feelgoods karriär fram till karismatiska sångaren Lee Brilleauxs död i cancer 1994. Bandet som kan kallas för protopunk med sin enkla ädelrock i femtiotalsrockens anda. Julien Temple som gjort filmer tidigare om Sex Pistols och senast Madness. Men nu handlar det om bandet som knäckte världen med energifull rock så det studsade om det. Julien Temple väljer att fokusera intervjuerna i första hand på Dr. Feelgoods andra frontman – gitarristen Wilko Johnson, som hoppade av bandet för många år sedan. Det finns ett originellt koncept som bygger på humor rakt igenom dokumentären. En strålande film med glädje och humor som bärande element i filmen. Jag och Dr. Rock, såg filmen tillsammans och det var mycket jag inte visste om bandet som kom fram under filmen. Dr. Rock ville gärna se lite mera om den gemensamma konsert Ramones och Dr. Feelgood körde gemensamt under deras korta USA-period. En bra och informativ film.

4 @@@@

Soundtrack for a Revolution Filmindex

Regi: Bill Guttentag & Dan Sturman

En bra film om det svartas kamp i USA för jämlika villkor. En ädel antivåldskamp som Pastor Martin Luther King förde för att se till att rastänkandet skall upphöras. Deras antivåldskamp krossade de vita rasisternas/mördarnas politiska hatiska agenda. Ondskan förlorade kampen. I Sverige har vi hatets ideologer som varje år vandrar sin onda hatmarsch i Salem. Men motståndet i form av korkade AFA, treor att våld är det enda som återstår. När AFA ändå i farten slår man sönder andras ägodelar och hus, i antirasismens ädla syfte. Vad AFA borde lära sig av amerikanska medborgarättsrörelsen är den värdiga antivåldskampanjen som visar upp rasismens rätta ansikte. Filmen visar kopplingen mellan musik och de svartas kamp. Filmen skildrar även nutida artisters tolkningar av kamplåtar. En riktig bra film.

4 @@@@

The Revenant Filmindex

Regi: Kerry Prior

Man kan kalla det för en bitsk satir om Irakkrigshjälten som avlider i kriget. Men vid begravningen återuppstår soldaten Bart. Han besöker sin bäste vän. Snart håller han på att gå under genom förruttnelse så Bart behöver ständig tillförelse blod. Bart och hans kompis bestämmer sig för att stjäla blodpåsar för att dricka. Snart börjar det istället ta död på mördare, rånare och gangsters för att överleva. En smart rolig film med svarta humorn intakt.

3 @@@

9 Filmindex

Regi: Shane Acker

Producent: Tim Burton

En kommande film på biografen, den dystopiska science fictiondramat 9. Världens mänsklighet går under i kriget mellan skaparen/människorna och den stora hjärnan och dess maskiner. Skaparen, en forskare gav då liv åt 9 robotdockor. Där fanns hans själ inbyggd efter hans död. De nio robotdockorna bekämpar maskinvärlden, En suggestiv och rolig mörk science fictionsaga för vuxna männiksor.

4 @@@@

Up in the Air Filmindex

Regi: Jason Reitman

Jason Reitman är tillbaka med en trevlig bagatell till film efter den mera framgångsrika ”Juno” om tonårsdramatiken i ”Juno”. Den högproduktiva konsulten i att avskeda människor, spelas väl av George Clooney. Ryan Bingham som lever ensam med sexuella kontakter som enbart är av tillfälliga slaget. Ständigt på resa och den här gången med nykomlingen som skall läras sig att avskeda folk vid krisbranscher. Till sist får Ryan lära sig värdet av familj och kärlek. En trevlig film med budskap i blicken.

Arthur and the Revenge of Maltazard Filmindex

Regi: Luc Beson

Från att ha gjort filmerna, Nikita, Leon, Det stora blå, Subway och Femte elementet – så återkommer Luc Beson med del två i barnfilmen om pojken Arthurs besök i minimojernas land. En fantasifull och rolig film, trots svenska dubbade rösterna som skulle kunna irritera men allting fungerar dock ändå. Filmen är snabb, flexibel och trevlig underhållning för hela familjen.

4 @@@@.


Det var allt Dr. Indie hade att rapportera från 20 år jubilerande Stockholms filmfestival.