Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Kåseri

Calcismo i Milano

Osteria Calcetto vid Corso Garibaldi i Brerakvarterens Milano, knöckfullt i den långsmala vinbaren. April och derbystämning, i fonden storbildsskärm med matchen framför andra, Inter mot Milan. På väggarna signerade och inramade fotbollströjor av de tre stora lagen i regionen; Inter, Milan och Juventus varvade med inramningar av tidningsklipp från de magiska ögonblicken och de stora matcherna. Vid väggen mittemot baren mörka bokhyllor med rader av vinflaskor från norra Italiens vingårdar.

Distingerad medelålders tunnhårig herre i Burberryliknande rock och kavaj brister ut i långa haranger över Milans med och motgångar och äldre chic dam med hes röst viftar instämmande med. Osterians unge krögare, milananhängare, utkämpar långa operaliknande arior med Interfan framför bardisken. Här blandas åldrar och olika samhällsskikt med en för svenska ögon mer traditionell fotbollspublik.

Enhetsavgift för dagens drycker är sex euro om du stannar och ser matchen. En väl investerad avgift med tanke på atmosfär och stämning även om man som i mitt fall nöjer sig med en Coke. Det råder rus mer än berusning, öl, vin, mineralvatten blandas med en och annan starkare drink när spelet bli för nervpirrande.

Jublet stiger när Rui Costa rullar upp Inters försvar i 63:e minuten med en passning designad av en strateg. Pippo Insaghi har bara, målskytt som han är, att rulla bollen vidare i den minimala linjen till nätmaskorna. Med ett försvar i världsklass som Milan har och med spelare som Nesta, Maldini, Serginho, Guttuso och Costa så är saken klar.

— Du ska veta att de är grymma lirare, spelar alltid på gränsen till det tillåtna. De kan alla tjuvknep och de vet allt om taktik och hur man krymper ytor. Även om de har en fantastisk bollbehandling och det är en njutning att se deras passningsspel så är de trots hårnät och rakade ben inga mjukisar. Säger min son som gillar fotboll som livsstil men som till vardags är smart back i hockey hos Hammarbys A-juniorer. Och han vet en del om en tät defensiv i bollsport.

Ett tifo så gott som något — Osteria Calcetto på Corso Garibaldi våren 2003.Vi är på jakt efter fotbollens själ och Milanos motsvarighet till Stockholms söder. I Brerakvarterens konstnärsmiljöer hittar vi stämning och derbyatmosfär och visst är det en genuin miljö men ”söder” och calcismo det har man i sitt hjärta säger vi när vi dagen efter derbyt tar en bild på det stängda Osteria Calcetto där balkongen ovanför är draperad med en duk i regnbågens alla färger. PACE lyser det på duken. Ett aktuellt budskap som aldrig kan vara fel.

Calcismo: Italienskt uttryck för fotbollsgalenskap, ofta av lokal karaktär, hörande till en klubbs ursprungliga lokala sociala miljö, har dock under senare år under fotbollens kommersialisering vidgats till vidare ramar där lagens fans bygger upp en egen kultur och traditioner som tifos och bengaliska eldar när favoriterna har hemmamatch. Begreppet spelar en viktig roll i Eva af Geijerstams fina bok om GRENOLI Ett fotbollsäventyr där inte bara den svenska trions Italienäventyr berättas utan även modern italiensk nittonhundratalshistoria gestaltas varvad med svensk brukshistoria, Rekordmagasinet och svensk idrottsrörelse alldeles egna tradition.

Thommy Sjöberg

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #5 2003

Gäst-
skribenter

Flugornas herre och Robinson Kruse (av Fredrik Runebert)


Calcismo i Milano (av Thommy Sjöberg)

Stefan Hammarén

Maran och gracehoppet


Stefan Hammarén — Konservöppnare Bok

Essäer

H.G. Wells romanvärld

Ben Elton

Kåserier

Charles Lamb

Trängselavgifter

Konst

Lennart Aschenbrenner på Waldermarsudde

Kultur

Klubb Mondo

Politik

Världens mörkaste tillstånd

USAs politiska orientering

En liten artikel om islam

Mer om Afghanistan

Svensk-Koreanska föreningen

Böcker

Korta bokanmälningar III

Musik

A Tribute to Ramones — We’re a Happy Family

Buddaboys — Lost Peoples Areas

Florence Valentin

GES

Historien om Journey

Musikkrönika — REO Speedwagon

Musiktidskriften Bang

Retro — Barclay James Harvest

Sonata Arctica — Winterheart’s Guild

The Neptunes

Filmer

På TV

TV-serier II

Mat & Dryck

Talisker 10-årig whisky