Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan — Din tidning på webben!

NYTT

Vi har så sakteliga börjat med Blaskans blogg

Bloggen hittar du här - Blaskans blogg


Blaskan finns även på Facebook

Blaskan på Facebook

Politik

USAs politiska orientering

Amerika har alltid blivit kallat för imperialistiskt i sin ständiga kamp för vad dom ser som bra utrikespolitik. På något sätt har USA alltid bedrivit sin politik så att deras företag har haft en global marknad. Man har varit skeptiska till demokratiska regeringar med folklig bakgrund som inte för politik i USA:s perspektiv. Då har man hellre störtat regeringar och ersatt dom med militärregimer och auktoritära diktaturer av konservativt eller fascistiskt ursprung. Detta har skett sedan 1898. Det är därför inga människomassor tror på USA:s goda vilja. Man har bekämpat nazismen tillsammans med andra länder. USA bekämpade kommunismen i sin egenskap av konkurrent i världen till USA. När det gäller arabstater älskar USA diktaturer som är proamerikanska och följer en viss politik. Det är detta som är kärnfrågan i vänsterns syn, åtminstone bland den demokratiska socialismen. USA bygger upp sin globala makt genom pengar eller vapen — precis så som kolonialmakterna gjorde förr i tiden. Emily S. Rosenberg skriver om detta i sin bok Financial missionaries to the world Underrubrik: The Politics and culture of dollar diplomacy 1900–1930. (Harvard University Press 1999) Hon gör en underbar enkel intressant genomgång over USA:s förhållanden till ett antal länder världen som bestyrker just det faktum att USA gick ifrån sin antikoloniala attityd efter befrielsekriget.

Det är detta som jag ser som det stora sveket av detta land med sin fantastiska konstitution. Jag har däremot förhoppning att det skall komma en demokratisk president som vill lösa världssvälten och upphöra med allt sitt stöd till högerdiktaturer och verkligen reformera sin inrikespolitik till en riktig välfärdsstat utan miljoner fattiga amerikaner och hundratusentals med uteliggare. Jag önskar att den kristna högerkonservatismen försvinner ut för alltid. Utopiska tankar. Men jag tror att nyckeln till världens ekonomiska problem finns att lösa i Västeuropas politiska system.

Mike Winnerstig på Stockholm universitet kom 2000 ut med sin A world reformed? Själva boken behandlar Reagan säkerhetsdoktriner i förhållande till Europas politik. Även Bush den äldre och Bill Clinton får sin politik genomlyst i statsvetenskapligt mening. Boken visar upp bristerna och USA:s önsketänkande hur Europa bör förhålla sig till USA som allmäktig härskare på jorden.

Jag tror inte att USA som imperium kommer att försvinna som en del hävdar utifrån Gibbsons 1700-talstankar angående hans verk om Romerska imperiets undergång. Däremot tror jag att USA måste reformera sin politik till något annat än vad man gör idag.

Om Dr. Indie |

Blaskan på MySpace


Blaskan


Senaste numret av Blaskan


Sök på Blaskan

Blaskan #5 2003

Gäst-
skribenter

Flugornas herre och Robinson Kruse (av Fredrik Runebert)


Calcismo i Milano (av Thommy Sjöberg)

Stefan Hammarén

Maran och gracehoppet


Stefan Hammarén — Konservöppnare Bok

Essäer

H.G. Wells romanvärld

Ben Elton

Kåserier

Charles Lamb

Trängselavgifter

Konst

Lennart Aschenbrenner på Waldermarsudde

Kultur

Klubb Mondo

Politik

Världens mörkaste tillstånd

USAs politiska orientering

En liten artikel om islam

Mer om Afghanistan

Svensk-Koreanska föreningen

Böcker

Korta bokanmälningar III

Musik

A Tribute to Ramones — We’re a Happy Family

Buddaboys — Lost Peoples Areas

Florence Valentin

GES

Historien om Journey

Musikkrönika — REO Speedwagon

Musiktidskriften Bang

Retro — Barclay James Harvest

Sonata Arctica — Winterheart’s Guild

The Neptunes

Filmer

På TV

TV-serier II

Mat & Dryck

Talisker 10-årig whisky