Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Dr. Indies vinterboktips

Januari är den första vintermånaden som vi möter med mindre glädje om man inte är galen i snömängder och kalla artiska vindar förstås. Men böcker kan värma sängen ordentlig så därför vill jag plocka fram ovärderliga romaner som kan ge livet lite mera glädje. Även om ämnena inte alltid är speciellt lyckliga.

Erik Eriksson — De svarta molnens tid

Ordupplaget

Detta är en stor liten roman från Erik Eriksson. En författare som började att skriva hårda deckarartade sociala romaner under 80-talet; skiftar sina böcker med tillbakatittar till andra tider. Särskilt mitt favoritställe uppe i sköna Roslagen med sitt fina havshotell/restaurang ovanför färjeterminalen, Grisslehamn blir Erik Erikssons spelplats i flertalet böcker. Nu handlar det om ungdomsvänner som återses i Grisslehamn efter många år. Andra världskrigets börjar och tyska trupper och vapen transporteras i hemlighet via hamnen. Men de unga vännerna bestämmer sig för att bli spioner åt England i det svenska desperata neutrala politikens hemland. En stor roman, klart läsvärd.

Anna Jörgensdotter — Bergets döttrar

Bonniers

En stark roman om tre systrar i femtiotalets Sandviken som växer upp och formar sina liv kring familjen och den lilla by som de lever i, omgärdad av samhällets kollektiva känsla inför varandra. Romanen är hittills Anna Jörgensdotter största och bästa satsning.

Douglas Kennedy — Lämna världen

Forum

Återigen skriver Douglas Kennedy storslagna berättelser som tar bokstavligen andan ur mig. Sedan länge har hans nästan filmiska romaner liksom den nya förförd mig. Hemligheten ligger i författarens förmåga att trollbinda läsaren med stora episka berättelser som berör och för oss på väg till ett paradis där man alltid goda romaner. Jag tänker inte avslöja någonting om boken förutom att den är lysande att läsa.

Muriel Barbery — Igelkottens elegans

Sekwa

En underbar förbrytelse mot schabloner och ideal då en sur ilsken tjock grådaskig portvakterska skall se på tv, vara vresig och outbildad. Men här har vi en vresig bildad estet som älskar konst, litteratur, film, musik och politisk filosofi. Men hon döljer det för alla brackiga hyresgäster på det fina huset i Paris. hennes vänskap med det överintelligenta brådmogna 12 åriga flickan, bildar ramen till en intellektuell komedi, värdig Woody Allen. En av de mest fascinerande romaner att läsa i vintermörkret.

Isabell Allende — Summan av dagarna

Norstedts

En fin berättelse kontra delvis självbiografi, skriver den store Isabell Allende i sin nya hemland sedan en del år tillbaka, ett brev till sin avlidna dotter Paula. Det handlar om hennes äktenskap med sin man William, dess familj. Isabell Allende fortsätter sin serie romaner med yviga galanta skärpta böcker om livet i allmänhet. Men visst är boken kanske lite lättviktig om man jämför med hennes tidigare skildringar av sitt hemland Chile. Men romanens tyngd ligger i de osminkade berättelsens narrativa grundton som målas i flera vackra symfoniska färger.

Läs den för tusan.

Tom Perrotta — Lektioner i avhållsamhet

Natur och Kultur

Som en antireligiös satir eller bara en älskvärd klåparroman om hur människor tvingas leva och stå ut med det inte i normala omständigheter vill stå ut med. En av förra årets absolut roligaste romaner jag har läst.

Carsten Jensen — Sista resan

Bonniers

En av nordens bästa kulturjournalister och författare, som kan skriva skallen av de flesta i norden. hans romaner är eller borde vara självklara skönlitterära klassiker. En roman om kärlek, konst och måleri som jag tycker borde få hur många priser som helst. En stark roman som förnimmer om det stora i livet och konsten.

Salman Rushdie — Förtrollerskan från florens

Bonniers

Ännu en modern saga förklätt i historiens moraliska djupa vatten och folktrons berättelser fast uppgraderat på ett sätt bara som Salman Rushdie kan skriva. En vacker roman med ett suveränt språk. En bok som man läser med nöje.

Musik

Abramis Brama — Smakar söndag

Alicia Keys — The Element of Freedom

Amerie — In Love and War & Mary J. Blige — Stronger with Each Tear

Bernt Rosengren Quartet — I’m Flying

Bosque Brown — Baby

Daniel Gilbert — New African Sports, Soul, Café Club № # 1

Duff McKagan’s Loaded — Sick

Eels — End Times

First Band from Outer Space — The Guitar Is Mightier Than the Gun

Gatans Lag — Låt mig stanna tre dagar i himmelen innan Djävulen vet att jag är död & Propagandhi — Supporting Caste

Ironville — Welcome to Ironville & Brothers of End — The End

ISIS — Wavering Radiant

Joel Alme — Waiting for the Bells

Jupiter Society — Terraform

Kris Kristofferson — Closer to the Bone

Lita Ford — Wicked Wonderland

Local Natives — Gorilla Manors

Maskinen — Boys II Men; Raekwon — Staten Go Hard Vol 1 & Rakim — The Seventh Seal

Mastodon — Crack the Skye

Ringo Starr — Y Not

Skriet — Skriet

Sonic Syndicate — Love and Other Disasters

Taken by Trees — East of Eden & Jaqee — Kokoo Girl

The Bear Quartet — 89 & Mattias Alkberg — Nerverna

The Carpet Knights — According to Life

Them Crooked Vultures — Them Crooked Vultures

Tom Waits — Glitter and Doom Live; Swordfishtrombones & Rain Dogs

Transatlantic — The Whirlwind

Vampire Weekend — Contra

Vic Chesnutt — At the Cut

Yeasayer — Odd Blood