Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Romaner

Simon Montefiore — Sasjenka

Översättning: Per Nyqvist

Norstedts

Slavenka Drakulić — Katt i Warszawa: Om livet i kommunismen

Översättning: Ia Lind

Natur & Kultur 2009

Simon Montefiore.Kommunismen har i Sverige marginaliserat sig till sektliknande företeelser och har ingen makt i Sverige. Men kommunistiska sekter finns i olika variationer, vi kan se dem som trotskister i partinamn som Arbetarmakt eller Socialistiska Rättvisepartiet eller som i stalinistiska partier som Kommunistiska partiet vars anda är massmördarideologi. Men ingen av dessa sekter har något som helst makt i Sverige – vilket vi kan vara ytterst glada för. Men borde det inte vara lite torftigt att tillhöra sidan som förlorade kalla kriget och tro på något så religiöst som kommunismen när den förmodligen kommer att dö bort snart. Svenska kommunister kan inte ha så mycket att tro på i dessa dagar. Deras hjältar är på väg utför och de blir färre av dem kvar i makten. Mugabe är snart borta och hans parti kommer förmodligen slås sönder snart. Bröderna Castro är över 80 år och deras välde är snart över vilket kommer innebära att ett vakuum kommer att uppstå inom Cubas politiska ledning. Liberalisering eller sönderfall är frågan som då kommer att uppstå inför omvärlden. Vitrysslands diktatur kommer att falla när Putin slutar stödja detta lands nuvarande auktoritära ledare. Kinas bedrövliga mix av råaste kapitalism och kommunistisk politisk diktatur kommer på sikt dra bort kommunismen från makten. Nordkoreas bisarra religiösa kommunistiska regim har för många problem att ta hand om. Förutom extrem fattigdom, svält, och en vansinnig märklig diktator, så står detta konstruerade land inför sitt kommande fall, gissar jag på. När deras ledare är borta så kanske militären inser att deras politik alltid varit fel från första dag. Dessa är några av svenska kommunismens hjältar som jag nämnde. Men det finns visst i alla fall några andra makthavare som svenska kommunister med viss tvekan gillar – Chavez, Nepals maoister, Putin och diverse talibaner, islamister och allt som är emot västvärlden finns inom kommunismens världsbild. Detta gläder dem naturligtvis.

Stalin.Javisst, vissa kommunister kan faktiskt hylla sin idol, massmördaren Stalin som fyllde 130 år förra året. Stalin-sällskapet inbjöd till att fira denna bedrövelse världen över. Den svenska varianten verkar mest vara ett billigt skämt — Stalinsällskapet som man knappast behöver ta på allvar. Men det är lite märkligt att vissa människor fortsätter att tro på Stalin och kommunism trots allt elände denna ideologi ställt till med. Men som sagt var, så har kommunismen ingen makt eller politik att bry sig om längre.

Simon Montefiore har skrivit bäst om kommunismen med sina lysande böcker om Stalin: Stalin den röde tsaren och hans hov och boken ”Den unge Stalin” vilket varit de hittills bästa objektiva biografierna kring Stalin. Naturligtvis kommer inte kommunister tycka så om hans böcker på grund av att dessa politruker gillar bara religiösa devota hyllningsskrifter kring sin avgud Stalin. Simon Montefiore har nu i sin senaste bok beskrivit vad som händer med unga människor i det tidiga seklet när första världskriget faller runtomkring ryska tsarens imperium. Revolutionärerna finns överallt krigande mot tsarens myndigheter liksom de bekämpade varandra med glöd. En intellektuell fysisk liksom psykisk skildring av tsarens Ryssland som man måste mäta med Tolstojs och Dostojevskij främsta romaner från 1800-talet. Särskilt som han skildrar den unga ryska baronessan Sasjenska som under skoltiden blir indragen i den revolutionära kommunistiska rörelsen. Lenin.Hon blir med åren Lenins sekreterare och indragen i de högsta kretsarna. Efter Lenins död och Stalins vinst i den inbördes maktstriderna, blir hon sakta men säker omgiven av fiender och osäker på sin situation. Hon är gift med en revolutionär tvivelaktig man – observera tvivelaktig i Stalins konspiratoriska och paranoida världsbild. Hennes öde leder även till att en ung historiker 2006 vill studera hennes individuella människoöde från en bisarr tidsepok – den stalinistiska era och terrorn. Hans död 1953 befriade oss från den vedervärdiga mördaren. Boken är ett mästerverk som borde stavas modern klassiker i varje tänkbar läsares minne. Därför att boken korsar det förflutna ihop med vår moderna tid på ett skickligt sätt.

Slavenka Drakulić.Slavenka Drakulić senaste bok är roliga porträtt av postkommunism i forna Östeuropa som i sex olika noveller ges ut som en del av firande av att muren föll mellan tyska staterna. Berlinmurens sönderfall blev också kommunismens svanesång i Europa. Tack för det. Boken är briljanta men lågmälda betraktelser över vad som hände när kommunismen skulle övergå till att bli en demokratisk marknadsekonomi. Alla lustigheter som skedde skildras på ett mustigt härligt språk och med en skärpa betraktas allt ur den torra humorns vinkel. Det finns ingen direkt ironi utan om texterna hemfaller åt ironi så handlar det snarare om att omständigheterna skapar ironi i bokens noveller. Boken är nog inte det sista som kommer att skrivas om kommunismen – men det är den bästa bok som utan gravallvar kan förhålla sig till sin skildring av kommunismens väsen utan att luta åt moralisk pekpinnetänkande som folkpartiets magister Jan Björklund ägnar hela sin politik åt. En trevlig och relevant bok att läsa helt enkelt om kommunismens fördärvlighet.

Musik

Abramis Brama — Smakar söndag

Alicia Keys — The Element of Freedom

Amerie — In Love and War & Mary J. Blige — Stronger with Each Tear

Bernt Rosengren Quartet — I’m Flying

Bosque Brown — Baby

Daniel Gilbert — New African Sports, Soul, Café Club № # 1

Duff McKagan’s Loaded — Sick

Eels — End Times

First Band from Outer Space — The Guitar Is Mightier Than the Gun

Gatans Lag — Låt mig stanna tre dagar i himmelen innan Djävulen vet att jag är död & Propagandhi — Supporting Caste

Ironville — Welcome to Ironville & Brothers of End — The End

ISIS — Wavering Radiant

Joel Alme — Waiting for the Bells

Jupiter Society — Terraform

Kris Kristofferson — Closer to the Bone

Lita Ford — Wicked Wonderland

Local Natives — Gorilla Manors

Maskinen — Boys II Men; Raekwon — Staten Go Hard Vol 1 & Rakim — The Seventh Seal

Mastodon — Crack the Skye

Ringo Starr — Y Not

Skriet — Skriet

Sonic Syndicate — Love and Other Disasters

Taken by Trees — East of Eden & Jaqee — Kokoo Girl

The Bear Quartet — 89 & Mattias Alkberg — Nerverna

The Carpet Knights — According to Life

Them Crooked Vultures — Them Crooked Vultures

Tom Waits — Glitter and Doom Live; Swordfishtrombones & Rain Dogs

Transatlantic — The Whirlwind

Vampire Weekend — Contra

Vic Chesnutt — At the Cut

Yeasayer — Odd Blood