Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Essä

Nobelpristagaren Herta Müller

Hjärtdjur 2009 i pocketversionen & Redan då var räven jägare 2009

W&W

Herta Müller.Få har nog som tyskspråklig författare lyckats skildra ondskan som genomsyrar kommunistiska totalitära samhällen där säkerhetspolisen förgiftar hela samhällen med sin närvaro. Att skriva i sådana samhällen blir snarare en fråga om överlevnad och att finna ett liv bortom förtryckarstatens ägande av tanken och politiken. Försöka att finna egna svängrum, en oas där man kan vila i fred utan tankepolisen kommer att jaga människor för att man vill tänka i fred. Det som är lika för kommunism. Nazism, islamisk och auktoritära regimer är det ständiga föraktet för frihet och fred. Fängelse, tortyr, hemlig säkerhetspolis, yttre som inre murar som man bygger är dessa ideologiers enda chans att överleva i ett samhälle. Herta Müller har haft sin litterära förmåga att skildra Ceausescus bistra kommunism.

Kraftcentrumet har befunnits vara Rumänska samhällets eviga kamp att få finna sin egen linje i livet och få den enkla rätten att kunna ta sig ur totalitära livets gråaste daskigaste tristess. Nu har flera av Herta Müllers romaner varav jag läste om två av dem på nytt. Båda romanerna handlar om hur intellektuella människor som gärna vill stimuleras av livet men hotfulla skuggorna från säkerhetspolisen fanns alltid med att räkna på grund av deras verksamhet att slå ned på allt som luktade fientligheter mot kommunistiska samhället. Kommunismen som vill vara så goda kan inte lova frihet åt någon. Därför att ideologin kan inte överleva i fria samhällen annat än marginellt i utanförskapet. Herta Müller har verkligen lyckats plocka ned kommunismen till just det andliga förfall den är i själva verket precis som barbariet i kulturförstörarna nazismen alltid varit. Två andliga förorenare av frisk fritt flöde av tankar som hennes böcker skildrar med övertygelse. Man blir på ett sätt glad över Herta Müllers idealism och språkliga glädje när hon skildrar andligt överfall från Rumäniens mest groteska regim. Böckerna är snarare torpeder som förstör kommunismens inre väsen, det torftiga väsen som utgör den ruttna kärna där kommunismens småpåvar lever efter. Herta Müller gick i exil till slut men hon fortsatte att skriva om exilens specifika karaktär liksom fortsatte hon att beskriva sitt forna hemlands förtyckarmekanismer. Även när Ceausescus föll så fanns förtryckets mekanismer kvar länge än kvar i människans själ. Det kan ta decennier innan förtryckets tvättas ut ur själen. Ärren och såren läks men finns alltid kvar som ständiga påminnelser. Herta Müller skriver inte bara för att visa upp förtryckets arv utan vill hon skriva om vanliga människor som lever i samhällen och har vardagen där förtrycket närvarar varje dag i livets stig. Det är mästerskapet med hennes uttrycksfulla böcker.

De två böcker jag läste om lade alla pusselbitar på plats så att min fulla förståelse får bränsle. Jag kan nu på ett bättre sätt förstå varför kommunism, liksom fascism, nazism eller religiösa politiska ideologier aldrig skall få styra samhällen, någonstans på jorden.

Se bara på den intressanta utvecklingen på islamiska staten Iran där folk börjar få nog av islamistiska prästers falska moraliska människoförakt. Herta Müller behövs helt enkelt för oss allas skull.

Musik

Abramis Brama — Smakar söndag

Alicia Keys — The Element of Freedom

Amerie — In Love and War & Mary J. Blige — Stronger with Each Tear

Bernt Rosengren Quartet — I’m Flying

Bosque Brown — Baby

Daniel Gilbert — New African Sports, Soul, Café Club № # 1

Duff McKagan’s Loaded — Sick

Eels — End Times

First Band from Outer Space — The Guitar Is Mightier Than the Gun

Gatans Lag — Låt mig stanna tre dagar i himmelen innan Djävulen vet att jag är död & Propagandhi — Supporting Caste

Ironville — Welcome to Ironville & Brothers of End — The End

ISIS — Wavering Radiant

Joel Alme — Waiting for the Bells

Jupiter Society — Terraform

Kris Kristofferson — Closer to the Bone

Lita Ford — Wicked Wonderland

Local Natives — Gorilla Manors

Maskinen — Boys II Men; Raekwon — Staten Go Hard Vol 1 & Rakim — The Seventh Seal

Mastodon — Crack the Skye

Ringo Starr — Y Not

Skriet — Skriet

Sonic Syndicate — Love and Other Disasters

Taken by Trees — East of Eden & Jaqee — Kokoo Girl

The Bear Quartet — 89 & Mattias Alkberg — Nerverna

The Carpet Knights — According to Life

Them Crooked Vultures — Them Crooked Vultures

Tom Waits — Glitter and Doom Live; Swordfishtrombones & Rain Dogs

Transatlantic — The Whirlwind

Vampire Weekend — Contra

Vic Chesnutt — At the Cut

Yeasayer — Odd Blood