Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Hip hop

Maskinen — Boys II Men @@@@

Raekwon — Staten Go Hard Vol 1 @@@@

Rakim — The Seventh Seal @@@

Maskinen.Svenska hip hopscenen mår hur bra som helst till skillnad från den amerikanska scenen som stundtals står stilla på grund av gangstarapens tynande skaparprocess och den alltmera ihåliga machoattityden som förstör mycket av dagens amerikanska scen. Svenska Maskinen som består av Frej Larsson från syntbaserade Slagsmålsklubben och Herbert ”Afasi” Munkhammar från Afasi & Filthy. Deras tidigare fantastiska singlar ”Pengar”, ”Alla som inte dansar (är våldtäktsmän)” och ”Dansa med Vapen” finns med på det medryckande och lysande albumet som är het electrodisco med hip hopen i botten som verkligen drabbar mig hårt i sinnet. Första debutalbumet borde kunna bli en klassiker på grund av dess ovanliga dansanta uttryck. Bästa dansalbumet sedan Adam Tenstas sensationella debutalbum för några år sedan som återigen placerar svenska hip hopen på dansgolvet där den hör hemma. Maskinen vill jag gärna se live nästa år om tillfälle ges.

Raekwon.Gamle Wu Tang Clan-medlemmen Raekwon har släppt flera egna soloplattor som kan sägas vara den numera fyrtioettåriga mannens tribut till sin konst. Han har varierande kvalitet på sina alster men på det här albumet är det bara snygga soulpasticher och glödhet gaturap med musik som lånar stiluttryck från en bred karta. Musiken är bredare och Raekwon är konsekvent artist som vet hur han vill ha det med sin musik. En bra skiva.

Rakim.Rakim är en legend inom modern hip hop. Framförallt är vi många som dansade till kompisen Eric B & Rakim under tidiga 90-talet. Deras snygga hitar ”Follow The Leader” som också albumet hette, liksom albumet ”Paid in Full” som blev markörer för en bättre hip hop på 80-talet. Men i början av 90-talet svepte det en hel drös av soloutflykter från Rakim, som ville visa världen att han kunde själv skapa musik fast utan att jag brydde mig om det. Men musiken på nya albumet är lite monoton och det låter mest likadan på varje låt vilket sänker betyget ett snäpp, från fyra till tre. Jag kan inte påstå att plattan är dålig; utan det är godkänd okej harmonisk rap med enklaste möjligaste basgångar och lånen från andra stilar är inte så märkvärdiga. Utan lojt och humant glider Rakim omkring utan tuggmostånd. En platta som är ljummen och bara sisådär rolig att lyssna på.

Musik

Abramis Brama — Smakar söndag

Alicia Keys — The Element of Freedom

Amerie — In Love and War & Mary J. Blige — Stronger with Each Tear

Bernt Rosengren Quartet — I’m Flying

Bosque Brown — Baby

Daniel Gilbert — New African Sports, Soul, Café Club № # 1

Duff McKagan’s Loaded — Sick

Eels — End Times

First Band from Outer Space — The Guitar Is Mightier Than the Gun

Gatans Lag — Låt mig stanna tre dagar i himmelen innan Djävulen vet att jag är död & Propagandhi — Supporting Caste

Ironville — Welcome to Ironville & Brothers of End — The End

ISIS — Wavering Radiant

Joel Alme — Waiting for the Bells

Jupiter Society — Terraform

Kris Kristofferson — Closer to the Bone

Lita Ford — Wicked Wonderland

Local Natives — Gorilla Manors

Maskinen — Boys II Men; Raekwon — Staten Go Hard Vol 1 & Rakim — The Seventh Seal

Mastodon — Crack the Skye

Ringo Starr — Y Not

Skriet — Skriet

Sonic Syndicate — Love and Other Disasters

Taken by Trees — East of Eden & Jaqee — Kokoo Girl

The Bear Quartet — 89 & Mattias Alkberg — Nerverna

The Carpet Knights — According to Life

Them Crooked Vultures — Them Crooked Vultures

Tom Waits — Glitter and Doom Live; Swordfishtrombones & Rain Dogs

Transatlantic — The Whirlwind

Vampire Weekend — Contra

Vic Chesnutt — At the Cut

Yeasayer — Odd Blood