Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Musikböcker

Slash med Anthony Bozza — Det kan verka överdrivet men det betyder inte att det hänt

Pocketförlaget 2007/2008

W. Axl Rose: The Unauthorized Biography

PAN Books 2008

Slash.Äntligen kan jag läsa om Guns N’ Roses musikaliska liv, både inre och yttre liv beskrivs i biografiform och i självbiografisk form. Slash bok är helt igenom underbar läsning därför att han berättar med inlevelse varför bandet bildades och varför det splittrades. Han ger inte bara Axl Rose skulden för allt som hände vid splittringen 1993/94. Han skriver ärligt att även han var en del i det skedde, oförmågan att kommunicera med Axl och den kreativa kris bandet genomgick tack vare omåttliga intag av sprit och droger. Men mest handlade det om ett band som tappade fotfästet i livet och när det började komma till affärer slog det fel. Slash menar att Axl Roses omgavs med dåliga rådgivare som verkade göra allt för att förstöra varumärket Guns N’ Roses. I Mick Walls lättlästa biografi som man kan se som en naturlig fortsättning på hans förra bok kring Guns N’ Roses. I boken får vi en bra objektiv bild om skeenden som bidrog med att en av världens bästa rockgrupper i världen plötsligt hamnade i ganska löjliga rättstvister och fullständiga hopplösa interna gräl – som sög ur all energi under många år. Båda böckerna ger en ganska bra heltäckande bild över huruvida rockbranschen slukar människor liksom media älskar förkovra sig i urusla skandaler. Sådan bidrog till det krig som sker mellan Axl Rose och övriga bandet under en del år. Jag älskar att läsa biografier om rockhjältar därför att de ger en vink om hur sjukt det kan vara ibland i en sådan cirkus rockvärlden kan vara.

Axl Rose.I alla fall bör man läsa böckerna på två sätt; som ett objektivt försök att förklara bandet historia utifrån sångaren Axl Rose individuella biografi, som i Mick Walls fall eller läsa boken om Slash som hans eget personliga historia berättat ur ett subjektivt sätt. Båda böcker ger sina perspektiv på Guns N’ Roses storhet till dess slutgiltiga fall, då Axl Rose drev igenom saken att han tvingade fram ett kontrakt på att han ägde gruppens namn. Vilket blev Slash sorti ur bandet med direkt påverkan av bandets framtida fortsättning.

Det har aldrig varit lätt att ha ett rockband med olika personligheter om dessa drivs av andra begär. Detta kan man lära sig av dessa böcker och ur andra med för den delen. Men det är underhållande läsning att psykologiskt sätta sig in ett rocksbands kollektiva medvetande. Men det gjorde jag med nöje för att lära mig något nytt om människan.

Musik

Abramis Brama — Smakar söndag

Alicia Keys — The Element of Freedom

Amerie — In Love and War & Mary J. Blige — Stronger with Each Tear

Bernt Rosengren Quartet — I’m Flying

Bosque Brown — Baby

Daniel Gilbert — New African Sports, Soul, Café Club № # 1

Duff McKagan’s Loaded — Sick

Eels — End Times

First Band from Outer Space — The Guitar Is Mightier Than the Gun

Gatans Lag — Låt mig stanna tre dagar i himmelen innan Djävulen vet att jag är död & Propagandhi — Supporting Caste

Ironville — Welcome to Ironville & Brothers of End — The End

ISIS — Wavering Radiant

Joel Alme — Waiting for the Bells

Jupiter Society — Terraform

Kris Kristofferson — Closer to the Bone

Lita Ford — Wicked Wonderland

Local Natives — Gorilla Manors

Maskinen — Boys II Men; Raekwon — Staten Go Hard Vol 1 & Rakim — The Seventh Seal

Mastodon — Crack the Skye

Ringo Starr — Y Not

Skriet — Skriet

Sonic Syndicate — Love and Other Disasters

Taken by Trees — East of Eden & Jaqee — Kokoo Girl

The Bear Quartet — 89 & Mattias Alkberg — Nerverna

The Carpet Knights — According to Life

Them Crooked Vultures — Them Crooked Vultures

Tom Waits — Glitter and Doom Live; Swordfishtrombones & Rain Dogs

Transatlantic — The Whirlwind

Vampire Weekend — Contra

Vic Chesnutt — At the Cut

Yeasayer — Odd Blood