Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Intervju

Royal Republic

Inget svenskt band i Malmös regioner kan göra bättre rock ’n’ roll än Royal Republic med sitt nya debutalbum. Recension och intervju följer här i Blaskan. Dr. Indie, chefredaktören kan inte låta bli att dansa skallen av sig till den mest underbara rockattack i inledningen av 2010.


Fråga
Fyra glada garagerockare i The Hives anda slår knock på oss i övriga Sverige. Berätta nu gärna sanningen om hur bandet bildades för ett par år sedan och vad som fick er att börja krossa världen med bra alternativ betongrock?
Svar
Milda matilda vad fett det låter! Betongrock var nytt för i år! Egentligen var det inte mer spännande än att jag och Anders Hallbäck sprang på varandra på ett gig där jag sjöng och han körde ljudet. Vi klickade och träffades i hans studio och började skriva lite låtar... När det blev dags att sätta ihop "bandet" var Hannes blev den första och enda gitarristen jag frågade. Detsamma gäller Per som spelar trumma. Anders fick lov att spela bas i början innan vi hittade vår älsklingsbasist i naturfenomenet Jonas Almén!
Jag kan ju bara tala för Mig själv vad gäller ideér från början, men jag ville bara ha ett band från början. Men när vi väl drog igång tog det typ 2 repor innan jag började snacka doja om skivbolag och turné och platta... Men det kändes otroligt bra.
Nytt och spännanade, ungefär som när du vågar dig på att försöka ta din tös på rattarna första gången, och så känns det till viss del fortfarande, och då är det världens snyggaste rattar vi pratar om!
Det tog inte lång tid innan alla kände likadant och på den vägen är det....
Fråga
Nya skivan släpps först nästa år och av det jag hört är mera lovande än vad världen kan tro. Berätta lite om inspelningarna tillsammans med producenten Anders Hallbäck?
Svar
Inspelningen av den här skivan skedde i två omgångar i BeachHouse-studion i Malmö där Hallbäck jobbar.
Jag förberedde mig på att vi skulle slå ihjäl varandra, eftersom vi visste att det skulle bli sjukt krävande på allas fat, men det gick förvånansvärt smärtfritt iallafall första omgången. Bara nån enstaka trumstock fick svetsas ut ur nåns panna o.s.v.
Detta var i augusti/september 2008, sedan när vi signade med Bonnier kom både vi och dom fram till att vi behövde ett par låtar till på albumet. Så vi gjorde ett ryck i september i år och skrev och spelade in 5 spår till.
Fråga
Säg något om influenser, knockar och livets bästa Malmöband Royal Republic sedan gruppen Babian härjade för något år sedan?
Svar
Vad gäller influenser för bandet som helhet låter vi hellre lyssnarna dra dom parallelerna, sen har vi allihopa oerhört olika bakgrunder. För min del har det varit allt från Crosby Stills & Nash och dylikt till i princip hela listan med bay-area-thrash-band såklart Metallica och även Testament överst på den listan. Heja Babian!
Fråga
Malmö är en grogrund för hur mycket bra rock från Bob Hund, Wilmer X, Problem med flera andra band. Nu skall Royal Republic rocka fett, är arvet tungt att bära med tanke på stadens rocktraditioner?
Svar
Nej.
Fråga
Var kommer energin i bandet ifrån kan man undra?
Svar
Vet faktiskt inte, men energin kommer när vi fyra är tillsammans, på scen som av. Det går liksom inte att framföra musiken vi skriver utan energin. Vi försökte en gång, men det sket sig som fan.
Fråga
Efter skivans utsläpp på grönbetet? Vad sker 2010 med Royal Republic?
Svar
Propagera för Royal Republic tills våra yttre och inre organ säger upp sig, mycket via det vi gör bäst och tycker om mest; giga! Vi vill uppmuntra samtliga att infinna sig vid tillfälle som ges på din breddgrad. Är man inte totalt snedvaggad bör man bli berörd, också både inre och yttre. Exakt vad mer som kommer hända kan jag tyvärr inte gå in på, men jag kan tala om att det smids ganska grymma planer med mera bakom kulisserna, och vi låter allmänheten veta så fort det är skrivet i sten!
Halbe Miete Management, HALBE MIETE, Tel: +4950185825, info@halbemiete.com

Booking Agent: Jim Morewood E.G.O, Tel: +46 31 776 0760, info@englishgentorg.com
RoyalRepublic på MySpace Music

Musik

Abramis Brama — Smakar söndag

Alicia Keys — The Element of Freedom

Amerie — In Love and War & Mary J. Blige — Stronger with Each Tear

Bernt Rosengren Quartet — I’m Flying

Bosque Brown — Baby

Daniel Gilbert — New African Sports, Soul, Café Club № # 1

Duff McKagan’s Loaded — Sick

Eels — End Times

First Band from Outer Space — The Guitar Is Mightier Than the Gun

Gatans Lag — Låt mig stanna tre dagar i himmelen innan Djävulen vet att jag är död & Propagandhi — Supporting Caste

Ironville — Welcome to Ironville & Brothers of End — The End

ISIS — Wavering Radiant

Joel Alme — Waiting for the Bells

Jupiter Society — Terraform

Kris Kristofferson — Closer to the Bone

Lita Ford — Wicked Wonderland

Local Natives — Gorilla Manors

Maskinen — Boys II Men; Raekwon — Staten Go Hard Vol 1 & Rakim — The Seventh Seal

Mastodon — Crack the Skye

Ringo Starr — Y Not

Skriet — Skriet

Sonic Syndicate — Love and Other Disasters

Taken by Trees — East of Eden & Jaqee — Kokoo Girl

The Bear Quartet — 89 & Mattias Alkberg — Nerverna

The Carpet Knights — According to Life

Them Crooked Vultures — Them Crooked Vultures

Tom Waits — Glitter and Doom Live; Swordfishtrombones & Rain Dogs

Transatlantic — The Whirlwind

Vampire Weekend — Contra

Vic Chesnutt — At the Cut

Yeasayer — Odd Blood