Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan #1/2 2010

Avledare


Eftersom vi haft datorproblem så har tyvärr en del e-post från er försvunnit. Om ni saknar någon artikel vill ni då vara vänliga att skicka om den till Blaskans redaktionsadress: redaktionen@blaskan.nu.


2010 är det nya året vi skriver i almanackan och ett nytt år innebär att nya händelser kommer att förändra kanske att förändra oss till det bättre, bli bättre människor och kanske till och med kunna vara våra medmänniskor till hjälp. Förra året så var Sverige värd och ordförande för EU. Vi fick se Fredrik Reinfeldt ta Lissabon-föredraget i land. Det innebär att nu när Spanien tar över ordförandeskapet – kommer Spanien att samsas med nyvalda EU-tjänster såsom en EU-president och – utrikesminister som skall fungera som Europas röster gentemot omvärlden. Det kan bli intressant att följa det spelet. Framförallt i en polariserad värld – med Kina som militär och ekonomisk stormakt med investeringar i Afrika och deras försök att köpa in sig i olika företag i USA/Europa. Det skall EU kunna tackla.

Men mycket hände förra året som också påverkar dagordningen 2010.

Nordkoreas kärnvapenpolitik.

Iranska islamiska regimens interna problem med sin befolkning och förmåga att hantera sin kärnkraftspolitik. Folk har tröttnat på nuvarande regimens politiska våld och vill ha mera personlig frihet och rättvisa.

Colombia och Venezuela står nästan på gränsen till krig.

Agendan för Afghanistan, Irak, Pakistan och Jemen som Barack Obama skall försöka finna olika lösningar som skall se till att fred och frihet skall råda i framtiden.

Israels ockupationspolitik måste upphöras.

Klimatfrågan efter Köpenhamn-mötet är fortfarande aktuell.

Frågorna är många och svaren mera diffusa.


Barack Obama.Jag läste Barack Obamas bok ”Att våga hoppas: Tankar om den amerikanska drömmen” Bonniers Pocket 2008.

Boken är ödmjuk och välskriven genomgång av alla de problem USA står inför. Framförallt måste republikaner och demokrater hitta lösningar till samförstånd istället för krig. En mera ödmjuk lyssnande president kan man knappast finna i världen. Han fick igenom sjukförsäkringsreformen trots aktivt motstånd från republikanerna som mest ser till försäkringsbolagen och sjukvårdindustrins eventuella reducerade vinstchanser. Boken ger ledtrådar till hur Barack Obama vill genomföra sin politik. Boken är det bästa politiska manifest och levande kärleksförklaring till demokratins inre väsen och politiken som folket tjänare.

Blaskan vill gärna presentera några bra länkar

Barack Obama är USA’s 44:e president och här kommer Vita husets hemsida — President Barack Obama | The White House

Blaskans redaktion bytte länk med denna sajt — Bilar Begagnade

Niclas Stagner gör akustisk alternativ pop som vi bara måste tipsa om — Niclas Stagner på MySpace Music

Rockens Hall of Fame fyller 25 år och här är deras sajt — Inductee List

Nytt för i år är att Dr. Indie kommer att betygssätta skivorna i recensionerna vilket Dr. Indie tidigare undvikit. att göra Men i år är det dags för det. Det kommer att bli @ till @@@@@ i bedömningarna.


plyschtistel ty ihop på
öknens till sång sig för näckrosorna
en månblommans kronblad för tolvslagspoet dag röst sak
fruktdräpans dämpa droppar för croppsknopp knäpp
skräddarros ity vakttorns fot autofyt
filialmurranka för litet spetsigt koppartorn upp ända
ärgblomman förtag färg ett tag nere, nästa sosong planta
fjälllöken gror här även den

Tiden som blivit det mest tysta, svalde bort allt det sagda, min ensamhet från mer växte i allt ut. Jag insåg det omöjliga i att få veta hur man blir idel önskebrunnsmurare, hur ens få den på ådran hänt. Vägskälen åt fler håll tar mer mig än jag väljer dess endera. Var går vägen till henne man icke kan se någonstans, vägen utan raka rakt fram utan någonting. Var har jag det som följer upp i mig, inte heller bakom. Tiden som blivit det mest radikala, ändrade på allt, inget hände ändå eftersom allt hände, allt detta som inte var mer än någonting alls. Farten ökade takten, drog stegen i mig, ginade i tiden, mer att se då, mindre att notera, ingenting att märka, allt att göra, inget att få gjort, förståndet som ljuger meningen, meningen som inte ens är självändamålet mera, roten ändå det mest lömska, enbart förrädiskt, om nog förgjort ådran till flod så omöjligt tvärtom, så suget sprutar, virveln som faktiskt vänder, ruletten som slutar på alla nummer, ingenstans ett svar, eftersom jag själv sagt samma sak varstans, alla gånger, vara först, svara slutet, någonstans emellan ändå inte.


Boktips

Torsten Ekbom.Den ytterst bildade Torsten Ekbom som jag tidigare om åren skrivit om i Blaskan liksom Stefan Hammarén recenserat Torsten Ekbom. Hans intressanta och kanske mest uttömmande bok om Franz Kafka kom ut 2004 och har fått titeln ”Den osynliga domstolen” och finns sedan 2006 på pocket utgivet av Natur & Kultur. Torsten Ekbom — Den osynliga domstolen.Franz Kafka har blivit en kultfigur i vår moderna kultur och har lämnat efter sig avtryck även i populärkulturen på olika sätt. Storheten med Kafka är att han förnyade språket genom att begränsa sina karaktärers allvetande känsla i romanerna – han lät sina antihjältar bli närsynta och de såg bara vad som skedde i handlingen omkring sig själva. Hans gåtfulla och hotfulla stämning som råder i romanerna handlar alltid om att något osynlig makt när som helst kan komma straffa dig, på ett eller annat sätt. Det är en djuplodande studie som i stort sett går igenom allting som utgör den idéhistoriska och sociologiska förutsättningen för Kafkas verk. Boken förenar många vetenskaper och kan därigenom bygga upp en bild och en sanning om vad som sker i tolkningen av Kafkas verk och liv. En briljant bok som förtjänar att få nya läsare.


Kraftwerk.Syntpionjärerna och krautrockens främsta namn Kraftwerk har fått en hel del av sina plattor remastrade förra året. Men det märkliga som undertecknad Chefredaktören, Dr. Indie och vår käre webbmaster Mr. Snaggus tycker och reagerar på är just vilka skivor som man försett med nytt förbättrat fräscht ljud. Man har inte tagit med de tre första skivorna ”Kraftwerk 1” från 1971, ”Kraftwerk 2” 1972 och ”Ralf And Florian” 1973. Utan man har direkt plockat följande skivor: ”Autobahn” 1974, ” Radio-Activity” 1975, ”Trans-Europe Express” 1977, ”The Man-Machine” 1978, ”Computer World ”1981”, ”Electric Cafe” 1986, “The Mix” 1991 och “Tour De France”. Det är den delen av skivor som finns ute på den fronten. Men det är svagt att inget extramaterial finns med i dessa nya utgåvor. För vi trodde i vår enfald att själva poängen med att ge ut skivor på nytt i cd-formen helt enkelt var att kunna få chansen att ge ut det som man inte kunde förut. Men trots avsaknad av extra material, så är det givetvis underbar musik som Kraftwerk spelar trots allt.

The Rolling Stones.Blaskans favoritband The Rolling Stones skivor har också fått nytt ljud på deras klassiska plattor från 60-talet och framåt i tiden. Men även där har man missat på att ge det där lilla extra i form av bonusmaterial, vilket är ytterst tråkigt, vilket jag och Mr. Snaggus konstaterade besviket. Men det som vi har är fantastisk musik som tillhör evigheten.

Dessutom meddelas det att Ron Wood kan få sparken på grund av att han misshandlat och försökt skadat sin unga flickvän. Detta är naturligtvis inte godtagbart. Därför tar övriga Stones avstånd till hela händelseförloppet.


Daryl Hall & John Oates — Do What You Want Be What You Are: The Music of Daryl Hall & John Oates.Jag hade under flera år en stark svaghet för Daryl Hall & John Oates plattor som de spelade in under 80-talet. Deras soulrock och sköna poplåtar satt perfekt till. Det var välproducerade låtar som hade soulen starkt i botten. Det var två vita killar med erfarenheter från mindre band under 60-talet och de förenades under 70-talet tack vare sin kärlek till soulen. Daryl Hall & John Oates.Men deras storhetsperiod inföll under 80-talet med flera starka album bakom sig. Nu föreligger deras insatts i en stor och fin box som heter ”Do What You Want Be What You Are: The Music Of Daryl Hall & John Oates” vilket utkom i oktober 2009. Den boxen täcker större delen av deras gemensamma karriär med sina 74 spår fördelade på flera skivor. Materialet plus berättelsen om deras ursprung gör boxen till en angelägenhet för alla musikälskare. Jag hade en fin stund med boxen: så till slut plockade jag fram deras skivor på cd och lånade vinylplattor hemma hos en vän. Man kan lugnt säga att 2009 var året då Dr. Indie levde med Hall & Oates.


Dennis Hopper.Blaskanhjälten Dennis Hopper rapporteras vara döende i cancer i sista stadiet. Men vi vill gärna mentalt sända kärlek till Dennis, så att han kanske klarar av att överleva cancern.


Blaskans redaktion fick beskedet att den unge poppunkgeniet Jay Reatard är avliden endast 29 år gammal. En ung musiker som Blaskans ansvarige utgivare och chefredaktör sätter högst bland nya artister som kan ge världen en smäll på käften. Med sorg får vi meddela att Jay Reatard är avliden. 1980-2010. Blaskans chefredaktör recenserar hans senaste platta här — Jay Reatard — Watch Me Fall

Här kommer en underfundig bra låt från Jay Reatard och hans nya platta "Watch Me Fall"

Mr. Snaggus | Dr. Indie | Dr. Rock | Dr. Da Capo
Susanna Varis


Blaskan beräknas utkomma den första måndagen i månaden.
Skicka era artiklar senast lördagen veckan innan, tack!
Bidragen adresseras lämpligen till Redaktionen

Musik

Abramis Brama — Smakar söndag

Alicia Keys — The Element of Freedom

Amerie — In Love and War & Mary J. Blige — Stronger with Each Tear

Bernt Rosengren Quartet — I’m Flying

Bosque Brown — Baby

Daniel Gilbert — New African Sports, Soul, Café Club № # 1

Duff McKagan’s Loaded — Sick

Eels — End Times

First Band from Outer Space — The Guitar Is Mightier Than the Gun

Gatans Lag — Låt mig stanna tre dagar i himmelen innan Djävulen vet att jag är död & Propagandhi — Supporting Caste

Ironville — Welcome to Ironville & Brothers of End — The End

ISIS — Wavering Radiant

Joel Alme — Waiting for the Bells

Jupiter Society — Terraform

Kris Kristofferson — Closer to the Bone

Lita Ford — Wicked Wonderland

Local Natives — Gorilla Manors

Maskinen — Boys II Men; Raekwon — Staten Go Hard Vol 1 & Rakim — The Seventh Seal

Mastodon — Crack the Skye

Ringo Starr — Y Not

Skriet — Skriet

Sonic Syndicate — Love and Other Disasters

Taken by Trees — East of Eden & Jaqee — Kokoo Girl

The Bear Quartet — 89 & Mattias Alkberg — Nerverna

The Carpet Knights — According to Life

Them Crooked Vultures — Them Crooked Vultures

Tom Waits — Glitter and Doom Live; Swordfishtrombones & Rain Dogs

Transatlantic — The Whirlwind

Vampire Weekend — Contra

Vic Chesnutt — At the Cut

Yeasayer — Odd Blood