Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Romaner

Assia Djebar — Ingenstans i min fars hus

Översättning: Ingvar Rydberg

Leopard Förlag

Sherry Jones — Medinas juvel

Översättning: Lisbet Holst

Earbooks Förlag

Assia Djebar.Islam står i allas siktvinkel, varenda anständig tidning, politiker eller EU-land diskuterar vad som händer med islams religiösa och ideologiska utveckling. Framförallt är man orolig att fundamentalisterna skall behärska hela islams politiska känsla och samhällsutveckling. I Europa kommer man försöka förbjuda vissa klädplagg, vilket är fel väg att gå i en demokrati. men samtidigt får man inte blunda för att fundamentalistisk politisk islam är en brutal manlig kvinnofientlig ideologi som måste bekämpas med alla tillgängliga legala medel. Det är till exempel mycket positivt att USA/NATO pressar på talibanerna i Afghanistan, att talibanerna tappar kraft i Pakistan. Förhoppningsvis blir denna inriktning snart inom överskådlig framtid att krossas eller upplösas, sörjd av få. I Iran håller delar av folket på att få nog av religiös fascistisk regim. I sådana tidevarv läser jag Assia Djebars självbiografiska verk från en uppväxt i dåvarande franska kolonin Algeriet. Hennes riktiga namn är Fatima-Zohra Imalayens, fast skriver under pseudonym för att hon inte ville störa sin fader. Boken är en mosaik av strofer eller skärvor från hennes liv under franska kolonialtiden på 40-och 50-talen. Hon föddes 1936 med en ung vacker borgerlig mamma och en fader som var den infödda lilla stadens skollärare. Hårt hållen men med egna litterära drömmar skriver hon med vemod och ändå stor dos kärlek till det liv som var. Tiden innan arabiska motståndsmän flyttar upp till bergen för att bekämpa franska regeringens makt och inflytande i Algeriet. Med stöd från franska intellektuella såsom Albert Camus och Sartre. Särskilt Albert Camus ville se sitt gamla hemland bli fri från maktens dårskap.

Assia Djebar skriver om sin skolgång och hur livet vågar ta form genom ge den unge flickan impulser från litteraturens världsbild. Hon går på skolan som är ett internat, där finns både frihet och fängelset sida vid sida. Som muslim är hon hårt hållen medan de franska flickorna är fria som vinden och uppleva sitt eget liv. Medan hon slåss mentalt för sin egen befrielse som kvinna och människa. Hon lyckats till slut och är idag en prominent framgångsrik författare som sitter i franska akademin och professor med flera utmärkelser. Boken bör läsas och verkligen tas tillvara.

Sherry Jones.Man kan dra en intressant jämförelse mellan Assia Djebars liv i arabiskt land och amerikanska journalisten Sherry Jones första skönlitterära roman om profeten Muhammeds unga barnhustru, vilket man kan tycka illa om, vilket jag gör. Men boken handlar om hans hustru Aisha Bint Abi Bakr, som giftes bort vid nio års ålder med självaste profeten. Visserligen tycker jag att sådant är vedervärdigt, men så var och är kulturen i vissa arabiska länder, bland stammar osv. En idiotisk sed vi måste bekämpa - vilket FN gör inom sina program. fastän boken visar hur Aisha Bint växte upp till en stor kvinna som blev relevant länk till arabiska islamiska kulturens utveckling. Det blir en storslagen och på sitt sätt vacker kärlekshistoria som fortsatte ända till profetens död 632. Det är en bok som naturligtvis retat gallfeber på fundamentalistiska aktivister medan intellektuella islamiska auktoriteter verkligen försvarat romanen. Det är ett äventyr att läsa den här boken. Bara genom att läsa den stöder du de goda krafterna mot den rena ondskan.

Musik

Angie Stone — Unexpected

Annie — Don’t Stop

Babian — Hälften dör av fetma

Big Jeff Bess — Tennessee Home Brew

Björn Skifs — Da capo

Black Rebel Motorcycle Club — Beat the Devil’s Tattoo

Bruket — En annan klass

Dark Tranquillity — We Are the Void

Efterklang — Magic Chairs

Fear Factory — Mechanize

First Aid Kit — The Big Black & the Blue

Freedom Call — Legend of the Shadowking

Gamma Ray — To the Metal

Hästpojken — Från där jag ropar & Moto Boy — Lost in the Call

John Hiatt — The Open Road

Joni Mitchell, James Taylor & Phil Ochs — Amchitka: The 1970 Concert That Launched Greenpeace & Joanna Newsom — Have One on Me

Joseph Foster — Graphic as a Star

Josh Rouse — El Turista

Korta musikrecensioner LV

Laura Veirs — July Flame

Massive Attack — Heligoland & Hot Chip — One Life Stand

Midlake — The Courage of Others

Neil Young — Dreamin’ Man Live 92

Owen Pallett — Heartland & Four Tet — There Is Love in You

Overkill — Ironbound & Rage — Strings to a Web

Peter Gabriel — Scratch My Back

Raggare: Rockballaderna som smälte Sverige

Royal Republic — We Are Royal (Dr. Da Capo)

Sade — Soldier of Love

Shout Out Louds — Work

The Graviators — The Graviators

Vivian Girls — Everything Goes Wrong