Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Roman

Inger Alfvén — När förnuftet sover

Inger Alfvén.Åldrandet är någonting som faktiskt har beskrivits relativt många gånger och särskilt åldrande författare med en inneboende rädsla att förlora förmågan att skriva - eftersom skriva är själva livet så att om man tappar den intellektuella kopplingen till sitt skrivande inträffar katastrofen. Förmågan reduceras och livet förlorar en stor del av sitt värde inför sig själv, som människa och älskare. inte riktigt ramhandlingen om författaren Fabian, som sedan länge förlorade kontakten med sin broder. Deras kontakter var oftast av häktiskt slag. Fabian är en gammal vänsterman och har åldrats men försöker hålla på sina numera förlegade kommunistiska ideal. Han gifte sig med den sedan länge framgångsrika advokaten Ingeborg, Nu har hon pensionerat sig sedan hennes advokatbyrå såldes till några frifräsare inom yrket. Fabian har skött all marktjänst mellan sitt skrivande, om han får göra det på sitt alldeles egna sätt, så har den uppgiften fungerat bra. När Ingeborg själv börjar vara hemma, tappar Fabian sin känsla och blir rastlös på något otydligt sätt. Ingeborg ramlar ned från en stol när hon skall nedmontera en julgran. Hon skadar sig ordentligt och måste få hjälp hemma med vardagliga skötseln. Fabian vill ta på sig detta men Ingeborg vill inte ha hans hjälp. Istället erbjuder deras dotter hjälp hemma genom att förmå Ingeborg att anställa en intellektuell unga iranska, som flydde undan de senaste årens demokratiska protester gentemot en fascistisk islamisk regim. Hon blir en del av Ingeborgs vardag. Fabian flyr undan det hela då han både misstror den nya unga kvinnan och tappar bestört själva livets puls hemmavid. Han sticker till Gran Canaria.

Han börjar fundera på sin skrivande och sitt äktenskap med Ingeborg; som han verkligen i sitt hjärta skoningslöst älskar och behöver för att uppnå mänsklig balans i livet. Men nu känner han sig känslomässigt förskjuten av sin älskade hustru - den starka och goda hustrun. Hemmavid i Stockholm saknar Ingeborg sin Fabian, men hon känner sig besviken på något sätt och framförallt arg. När de möts ånyo hemma händer det mycket på olika nivåer, emotionella och psykologiska förändringar inträffar. Allt beskrivet på ett lagom distansfullt men ändå kärleksfullt nära sina karaktärer - befinner sig ändå Inger Alfvén. Förtjänstfull roman på alla sätt och innehåller en nerv som också ger ett melodiskt skrivsätt rakt igenom hela romanen.

Romanen är effektiv och får mig att börja fundera i olika tankebanor vilket jag uppskattar mycket med texten. Man får jobba lite med hjärnan fast den är lättläst på flera sätt men ändå inte så enkel som den är konstruerad, vilket man vid första anblicken kan lättast tro. Boken är ett vuxet spel mellan två intelligenta människor. Ett kärleksrelaterat modern kammarspel av den typen August Strindberg eller Ingmar Bergman gärna gestaltade i olika verk. Romanen tillhör inte Inger Alfvéns bästa romaner rent konstnärligt, därtill är språket lite slapp och lättsam. Men styrkan ligger helt på det mänskliga planet och där är romanen mästerligt skildrat som äktenskapsdrama mellan två jämbördiga människor. Svagheterna hos dem ligger i öppet dager och det kan vi lätt utläsa. Fast romanen är en tung och relevant roman trots allt.

Musik

Angie Stone — Unexpected

Annie — Don’t Stop

Babian — Hälften dör av fetma

Big Jeff Bess — Tennessee Home Brew

Björn Skifs — Da capo

Black Rebel Motorcycle Club — Beat the Devil’s Tattoo

Bruket — En annan klass

Dark Tranquillity — We Are the Void

Efterklang — Magic Chairs

Fear Factory — Mechanize

First Aid Kit — The Big Black & the Blue

Freedom Call — Legend of the Shadowking

Gamma Ray — To the Metal

Hästpojken — Från där jag ropar & Moto Boy — Lost in the Call

John Hiatt — The Open Road

Joni Mitchell, James Taylor & Phil Ochs — Amchitka: The 1970 Concert That Launched Greenpeace & Joanna Newsom — Have One on Me

Joseph Foster — Graphic as a Star

Josh Rouse — El Turista

Korta musikrecensioner LV

Laura Veirs — July Flame

Massive Attack — Heligoland & Hot Chip — One Life Stand

Midlake — The Courage of Others

Neil Young — Dreamin’ Man Live 92

Owen Pallett — Heartland & Four Tet — There Is Love in You

Overkill — Ironbound & Rage — Strings to a Web

Peter Gabriel — Scratch My Back

Raggare: Rockballaderna som smälte Sverige

Royal Republic — We Are Royal (Dr. Da Capo)

Sade — Soldier of Love

Shout Out Louds — Work

The Graviators — The Graviators

Vivian Girls — Everything Goes Wrong