Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Roman

Joseph O’Neill — Nederland

Brombergs Förlag

En roman som både President Barack Obama och författaren Jonathan Safran Foer är överens om ; att den är fantastisk roman att upptäcka - kan inte slå fel eller hur? För det gör den inte heller, utan det är en magisk roman som ger oss européns synsätt på att bo i New York - USA. Holländaren Hans van den Broeck och hans engelskfödda hustru drabbas av att uppleva terrorattacken 2001 11 september. Den attacken gör att hustrun Rachel vill flytta till tillbaka till London med deras gemensamma son. hans som har börjat med att spela cricket och fått ett liv som gas - malmanalytiker på ett stort företag - blir förvirrad och vill försöka förstå allting. Det är kring deras liv och hans funderingar allting centreras och byggs upp som en kedja med emotionella och fysiska händelser. Det är roman som eftertänksamt vandrar omkring i framförallt New York vilket får mig att utan tvekan att tänka på Paul Austers romaner med själva staden i centrum. Nu är det en vilsekommen holländare som måste överleva familjens splittring och hemkomst till London. En modern Tomas tvivlare uppnår sin ständiga vandring i staden för att komma undan sin ensamma splittring. Romanen är en av de stora berättelser med en huvudstad i centrum och en jagande skugga som vill förmå sig att förstå sin omvärld. Han börjar vantrivas med det mesta i tillvaron och den främlingskänslan finns i själva fenomenet, av att vara ensam i en stor världsmetropol av det slaget New York är i själva verket.

Jag älskar romanens konstruktion och framförallt den här bokens tematiska känsla in i boken att lansera en Europe mitt i kriget, Olika vardagsliv i olika vardagsmiljöer. Sällan skådat giv då allting glöder lite allvarligare än vad en roman kanske skulle göra eller handla om. Paul Asters skuggliknande, skuggvarelser som kanske kan vad det vill. Boken spänner sig rent psykologiskt över ett normalt liv till söndertrasat liv mindre skärvor. Men varje trasigt liv kan lagas och klistras ihop igen. "Nederland" är den roman som världen verkar vara i stort behov av just nu. En nästan perfekt läsning.

Musik

Angie Stone — Unexpected

Annie — Don’t Stop

Babian — Hälften dör av fetma

Big Jeff Bess — Tennessee Home Brew

Björn Skifs — Da capo

Black Rebel Motorcycle Club — Beat the Devil’s Tattoo

Bruket — En annan klass

Dark Tranquillity — We Are the Void

Efterklang — Magic Chairs

Fear Factory — Mechanize

First Aid Kit — The Big Black & the Blue

Freedom Call — Legend of the Shadowking

Gamma Ray — To the Metal

Hästpojken — Från där jag ropar & Moto Boy — Lost in the Call

John Hiatt — The Open Road

Joni Mitchell, James Taylor & Phil Ochs — Amchitka: The 1970 Concert That Launched Greenpeace & Joanna Newsom — Have One on Me

Joseph Foster — Graphic as a Star

Josh Rouse — El Turista

Korta musikrecensioner LV

Laura Veirs — July Flame

Massive Attack — Heligoland & Hot Chip — One Life Stand

Midlake — The Courage of Others

Neil Young — Dreamin’ Man Live 92

Owen Pallett — Heartland & Four Tet — There Is Love in You

Overkill — Ironbound & Rage — Strings to a Web

Peter Gabriel — Scratch My Back

Raggare: Rockballaderna som smälte Sverige

Royal Republic — We Are Royal (Dr. Da Capo)

Sade — Soldier of Love

Shout Out Louds — Work

The Graviators — The Graviators

Vivian Girls — Everything Goes Wrong