Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Politisk bok

Martin Gelin — Det amerikanska löftet: Barack Obamas väg till Vita Huset

Månpocket Fakta 2009

Martin Gelin.Mycket har redan skrivits om Barack Obamas vandring från senator till att bli den mest förhoppningsgivande presidenten sedan Roosevelts eller John F. Kennedys politiska tidsåldrar. Det unika med Barack Obama, vilket också framkommer i den bästa svenska reportagebok på flera år - att Barack Obama fick amerikanska befolkningen att organisera sig politisk och börja arbeta helt frivilligt med klassisk volontärarbete. Man utnyttjade internet som en social aktivistforum och därigenom blev man del av en social gräsrotsrörelse. Man blev en del av gräsrotsdemokratisering. barack Obama fick med sig folket och fick dem tro på berättelsen om vårt, allas eller folkets Amerika. Det är själva slutpoängen, att när demokraterna kört sitt polariserade ideologisnack om den riktiga fattiga, religiösa, ideologiska Amerika som bara pratar i termer om kristna moraliska värderingar, glömde republikanerna bort att myten om det riktiga småstadsidyllernas Amerika har försvunnit eller förändras för all framtid. Republikanerna stod för rikemansideologisk kritvit ideologisk anda. Den anda som just kanske försvunnit äntligen efter trettio års av nyliberal neokonservativ vansinne. Barack Obama är den vanliga amerikanen som är kristen och gift med vacker familj. En drömfamilj fastän denna gång är det en svart presidentfamilj som intog Vita Huset. Martin Gelin följer varenda steg i processen från 2007 och fram till 2009 års presidentskap. Han har läst varje viktig bok och kan slutföra eller göra ett bokslut över den mest relevanta valet någonsin. De andra valen känns mest som utfyllnad eller som med George W. Bush administration den mest omoraliska lögnaktiga förfallna som troligtvis funnits, efter Richard Nixons sjuttiotal. Då kan äntligen en stark, humanistisk och moralisk president som ser till människans behov, få chansen att reda ut amerikanska politikens kråkbo.

Barack Obama.Boken är en sorts resa genom USA:s olika delar och stater för att fånga in Obamas politiska budskap till amerikanska folket. Man kan förändra och man gjorde det tillsammans också. En fascinerande bok som är som att läsa den stora romanen om landet på andra sidan Atlanten. En vision om demokratisk upprättelse efter förfallet, som Martin Gelin följer som dess spårhund. Intervjuer, läsning av hundratals artiklar resulterar till slut i en bok, som jag inte kan låta bli att berömma tillräckligt mycket. Med andra ord blir jag ännu mera Barack Obama-anhängare efter jag slutat läsa boken. Som avslutningsgest vill jag säga: Barack Obama som världspresident - den ända värdiga vi skulel behöva.

Musik

Angie Stone — Unexpected

Annie — Don’t Stop

Babian — Hälften dör av fetma

Big Jeff Bess — Tennessee Home Brew

Björn Skifs — Da capo

Black Rebel Motorcycle Club — Beat the Devil’s Tattoo

Bruket — En annan klass

Dark Tranquillity — We Are the Void

Efterklang — Magic Chairs

Fear Factory — Mechanize

First Aid Kit — The Big Black & the Blue

Freedom Call — Legend of the Shadowking

Gamma Ray — To the Metal

Hästpojken — Från där jag ropar & Moto Boy — Lost in the Call

John Hiatt — The Open Road

Joni Mitchell, James Taylor & Phil Ochs — Amchitka: The 1970 Concert That Launched Greenpeace & Joanna Newsom — Have One on Me

Joseph Foster — Graphic as a Star

Josh Rouse — El Turista

Korta musikrecensioner LV

Laura Veirs — July Flame

Massive Attack — Heligoland & Hot Chip — One Life Stand

Midlake — The Courage of Others

Neil Young — Dreamin’ Man Live 92

Owen Pallett — Heartland & Four Tet — There Is Love in You

Overkill — Ironbound & Rage — Strings to a Web

Peter Gabriel — Scratch My Back

Raggare: Rockballaderna som smälte Sverige

Royal Republic — We Are Royal (Dr. Da Capo)

Sade — Soldier of Love

Shout Out Louds — Work

The Graviators — The Graviators

Vivian Girls — Everything Goes Wrong