Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Romaner

Pierre Magnan — Kyndelälskaren: En barndom i Provence

Översättning: Dagmar Olsson

Grate förlag 2009

Milton Hatoum — Den förtrollande staden

Översättning: Fredrik Eklund

Förlag Bonniers 2010

Pierre Magnan.Barndomen kan givevis framställas som i en serie parallella ljusa minnen, som i Pierre Magnans fall - en av Frankrikes främsta deckarförfattare; hans barndomsminnen från mellankrigsåren i den fattiga lilla staden, är just ljus i förhållande då första världskrigets fasor avslutas och andra världskriget ligger en del framåt i tiden. Den här självbiografiska romanen handlar just om pojken Pierre Magnans uppväxt från 1922 och framåt i tiden, tills den vuxne skall bearbeta sin familj, släkt och omgivning. Hans språk är en poetisk besjungande av sin barndom. En sorts modern Marcel Proust fastän det handlar om att växa upp och ur barnets synvinkel uppfatta allting som sker ur det sensibla sätt barn och poeter kan uppfatta sin omgivande verklighet. Livet kan få sagans skimmer men ändå uppleva lite av livets växelverkan. Sådant är boken fulla av, scener som avlöser varandra - liksom seriekopplat till varandra men ändå oberoende minnen i barnets sinnesvärld. En vacker roman som ändå smärtsamt medveten om fattigdomens existens och den paria känsla det följer livet i spröda relationer baserade på medvetenheten om sin klasstillhörighet.

Milton Hatoum.Brasilianske författaren Milton Hatoum bygger upp en barndomsberättelse men använder sig av mytens kraft och sagoberättelsens kraft i sin nya bok. Orfeus i underjorden som skulle hämta upp sin älskade Eurydike från dödsriket. Den klassiska grekiska myten får nytt liv i berättelsen om Amando Cordovil som byggt upp en förmögenhet i gummi i början av 1900-talet. Hans son Arminto vill inte eller förmår inte leva upp till den kommande herremannen, vilket han förväntas göra. Istället för den verkligheten, väljer han att förlora sig i en kärlek till den föräldralösa flickan Dinaura, vilket bor bland karmelitnunnorna i vita Bela. En flicka från djungeln, som också symboliserar vildhet och naiv oskyld. En flicka att beundra och dragas till. Den här romanen återberättas i jagform, då en ung pojke får höra romanens centrala historia berättat för sig av de vuxna. En starkt roman även det. Med andra två berättelser där barndomen finns i centrum, självbiografisk eller inte, men nog handlar det om barnets sätt att uppleva och upptäcka världen. Fastän det är något man borde göra ofta - att återkomma till sin barndom.

Musik

Angie Stone — Unexpected

Annie — Don’t Stop

Babian — Hälften dör av fetma

Big Jeff Bess — Tennessee Home Brew

Björn Skifs — Da capo

Black Rebel Motorcycle Club — Beat the Devil’s Tattoo

Bruket — En annan klass

Dark Tranquillity — We Are the Void

Efterklang — Magic Chairs

Fear Factory — Mechanize

First Aid Kit — The Big Black & the Blue

Freedom Call — Legend of the Shadowking

Gamma Ray — To the Metal

Hästpojken — Från där jag ropar & Moto Boy — Lost in the Call

John Hiatt — The Open Road

Joni Mitchell, James Taylor & Phil Ochs — Amchitka: The 1970 Concert That Launched Greenpeace & Joanna Newsom — Have One on Me

Joseph Foster — Graphic as a Star

Josh Rouse — El Turista

Korta musikrecensioner LV

Laura Veirs — July Flame

Massive Attack — Heligoland & Hot Chip — One Life Stand

Midlake — The Courage of Others

Neil Young — Dreamin’ Man Live 92

Owen Pallett — Heartland & Four Tet — There Is Love in You

Overkill — Ironbound & Rage — Strings to a Web

Peter Gabriel — Scratch My Back

Raggare: Rockballaderna som smälte Sverige

Royal Republic — We Are Royal (Dr. Da Capo)

Sade — Soldier of Love

Shout Out Louds — Work

The Graviators — The Graviators

Vivian Girls — Everything Goes Wrong