Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Debatt

Borgerliga alliansens långsamma nedmontering av välfärdsstaten

Med en fiffig retorik har den nuvarande borgerliga alliansen sagt sig älska kollektivavtal och välfärdstaten till döds, fastän i själva verket har man börjat nedmontera välfärdens alla viktiga grundstenar och förändrat livet drastiskt för hundratusentals människor ute i landet. man har gjort med flera steg. Fredrik Reinfeldt och hans parti har en grundsyn att välfärdsstatens generella arbetslösförsäkring och olika sociala försäkringar passiverar svenska folket till att bli odugliga latmaskar som vägrar arbeta och bara ta emot bidrag. Man blir tärande istället för närande - vilket högersossen Bo Södersten hävdade för minst 20 år sedan. Eller också fuskar gemene man med sjukförsäkringen. En borgerlig moralisk ton tar form. Men samtidigt vet borgerliga alliansen att de företräder tillsammans med svenska näringslivet en ideologisk grundsyn att allt måste privatiseras efter som det finns miljarder att tjäna pengar på de områden som varit staten eller kommunens verksamheter. Dessa områden måste privatiseras enligt en simpel ideologi. Svenska folkets skattevilja och solidaritet måste krossas till varje pris. facket, kollektivavtalen, arbetslöshetsförsäkringar, a-kassor, sjukförsäkringar och icke- privatiserade områden måste försvagas sakta men säkert. Ett amerikanskt kapitalistiskt samhälle hägra där bolagen och borgerliga alliansen bygger upp en gigantisk reserv av arbetslösa som skall stå till förfoganden på en arbetsgivarstyrt arbetsmarknad. Folk som av olika anledningar inte kan arbeta fullt ut eller andra människor som har hälsoskäl till varför de inte kan arbeta på samma villkor som oss friska, måste tvingas ut på en icke-existerande arbetsmarknad. Man lade ned Arbetslivsinstitutet och skar ned på Arbetsmiljöverkets resurser. Man kan säga att man ville införa lägre löner för ungdomar, skapa massor av olika anställningsformer med ytterst osäkra arbetsvillkor för att pressa ned lönerna för det redan fast anställda.. Borgerliga regeringens ideal om en stor låglönemarknad och allt mera sämre villkor för arbetslivet, innebär en borlig allians stora idé om att alla måste jagas och hållas efter hela tiden. Svenska folket måste vänja sig vid att ett borligt helvete är naturens givna lag för alla som arbetar och haft det drägligt i vardagslivet. Alla måste bort av redan givna orsaker och det kallar Fredrik Reinfeldt för ekonomisk verklighet. Att jaga på arbetslösa, sjuka och problematiska människor är det enda rätta enligt den borgerliga doktrin - som bygger på att fattiga arbetare är lata i grunden och måste jagas till att arbeta, en gammal mytologisk borgerlig filosofi med anor tillbaka till 1800-talet överhetstankar.

Hur går den borgerliga alliansen tillväga med sina förändringar:

Först angriper man fackföreningen eftersom den stått som garant för drägliga villkor som gynnat oss övriga men ej de rika direktörerna på svensk näringsliv. Reinfeldt gör det på två sätt. Först tog han bort skatteavdraget för fackavgiften (Medlemsavgiften) som infördes av Göran Perssons regering. Det gjorde det enklare och lite billigare att vara med facket. Reinfeldt behöll däremot skatteavdraget för arbetsgivaravgiften. Det andra draget var att chockhöja medlemsavgiften för a-kassorna. Vilket innebär att låglöneyrken har inte råd att vara med facket. Många hoppade av a-kassan. Fackföreningen som är så starkt som sina medlemmar dräneras och får svagare ställning. En perfekt ideologisk medveten bonus för borgerliga alliansen. De som blir arbetslösa har inget direkt skydd och utan medlemskap i facken så kan ingen skydda de utsatta. För kom ihåg att de med låga inkomster kunde inte betala varken a-kassa eller fackavgift.

Det bästa steget för Reinfeldt var att man höjde egenavgiften till a-kassan. Det är den del du själv betalar via fackavgiften till a-kassan. Den låg på 90 kronor för de flesta. Men nu lade regeringen till 250 kronor på de 90-kronorna. Det som hände var att a-kassan var tvungna att börja själva räkna ut kostnaden. Det hemska är att de branscher med högst arbetslöshet fick betala mest på grund av graden av arbetslöshet. Regimen Reinfeldt företräder straffar alltså folk för att andra orsakar kriser eller avskedar människor. Då får de arbetslösa betala dyrare för någonting de själva knappast orsakat. Regeringen hånflinar åt facken och säger att de är fackens eget fel med sina orimliga krav.

Nästa attacker mot välfärdstaten gör man genom att ändra arbetslöshetsförsäkringen och våra sociala sjukförsäkringar. Man ändrar regelverket, förändrar datumen, tidsperioder för olika typer av sjukförsäkringar. Reinfeldt gör drastiska försämringar genom att sänka försäkringarnas dagsbelopp. Regimen reducerar summorna så att varje arbetslös, långtidssjuk, människor med reducerade arbetsförmåga får lägre inkomster så att regeringen kan tvinga ut dem på en arbetsmarknad utan arbete. Man vill därigenom skapa en armé av arbetsökande som måste välja vad som helst för vilken lön som helst. Det fiffiga med avdrag för hushållsnära avdrag är att den sortens avdrag passar regeringens arbetslinje. Om man tvingar folk till sämst betalda yrken, så vänjer man människor med att vi får en högst variabel arbetsmarknad med usla löner, sämre förhållanden och sämre arbetsmiljö. Så kan man slå sönder samhällskittet så att medelklass och överklass skaffar egna privata försäkringar och försäkrar sig för allt. Regimen säljer ut varje statlig företag, privatiserar kommunernas verksamhet. man säljer välfärdstjänster på en enorm marknad som svensk näringsliv vill ha för sig själva. Då blir du kund istället för medborgare i ett starkt välfärdstatssamhälle. Just detta måste vi stoppa.

Det finns ett batteri av åtgärder den kommande röd/gröna alliansen måste ta till för att stoppa och återställa varje dumhet. Men modifiera det på ett bra sätt. Om de vågar förståss.

Böcker

Christer Persson, Stefan Carlén, Daniel Suhonen - "Bokslut Reinfeldt"

Ordfront 2010

Gustav Fridolin - "Blåsta: Nedskärningsåren som formade en generation"

Ordfront 2009

Musik

Angie Stone — Unexpected

Annie — Don’t Stop

Babian — Hälften dör av fetma

Big Jeff Bess — Tennessee Home Brew

Björn Skifs — Da capo

Black Rebel Motorcycle Club — Beat the Devil’s Tattoo

Bruket — En annan klass

Dark Tranquillity — We Are the Void

Efterklang — Magic Chairs

Fear Factory — Mechanize

First Aid Kit — The Big Black & the Blue

Freedom Call — Legend of the Shadowking

Gamma Ray — To the Metal

Hästpojken — Från där jag ropar & Moto Boy — Lost in the Call

John Hiatt — The Open Road

Joni Mitchell, James Taylor & Phil Ochs — Amchitka: The 1970 Concert That Launched Greenpeace & Joanna Newsom — Have One on Me

Joseph Foster — Graphic as a Star

Josh Rouse — El Turista

Korta musikrecensioner LV

Laura Veirs — July Flame

Massive Attack — Heligoland & Hot Chip — One Life Stand

Midlake — The Courage of Others

Neil Young — Dreamin’ Man Live 92

Owen Pallett — Heartland & Four Tet — There Is Love in You

Overkill — Ironbound & Rage — Strings to a Web

Peter Gabriel — Scratch My Back

Raggare: Rockballaderna som smälte Sverige

Royal Republic — We Are Royal (Dr. Da Capo)

Sade — Soldier of Love

Shout Out Louds — Work

The Graviators — The Graviators

Vivian Girls — Everything Goes Wrong