Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Debatt

Om oöppnade före detta Stasidokument

En liten skandal som jag hoppas verkligen briserar rakt i nyllet på SÄPS korkade och klantiga handläggare angående gamla dokument om vilka som i olika länder samarbetat med kommunistdiktaturen i Östtyskland. Orsaken var att flera dokument har upphittas i de gamla arkiven djupt inne i Stasis gamla högkvarter. De flesta länder som Finland, USA med flera har öppnat dokumenten för att se varför vissa personer och av vilka skäl de arbetat för kommunismens skull. Medan debatten är öppen i de flesta andra länder så väljer den glada säkerhetspolisen som innehar den svenska upplagan av dokumenten - att inte officiellt publicera eller lämna ut dokumenten för att skydda olika namn. Med andra ord spioner och diktaturanhängare måste försvaras av SÄPO, enlig deras egna utsagor. Professor Birgitta Almgren har tidigare skrivit om Stasis arbete och de kontakter de hade med svenskar. Visst kan det vara olika sorter samarbete, från kulturutbytte till rena spioneriet mot vårt land. Birgitta Almgrens bok var en ren vetenskaplig undersökning och ville gå vidare med ämnet. Men SÄPO vägrar ge ut dessa dokument till henne. Svagt helt enkelt. Regeringen verkar också vissa ovilja att rekommendera att ge ut dokumenten till professor Birgitta Almgren. Att inte ge ut dem kan få oss att tro att man vill dölja något som inte skulle passa vissa inom makten. Utan kravet är:

Låt professor Birgitta Almgren få Stasis dokument så att sanningen om de svenska kontakterna får oss att förstå saken bättre. Vi vet att socialdemokraten, historikern och skolpolitikern Stellan Arvidsson hade på sin tid öppen kontaktyta inom olika frågor med Östtyskland. Det trista faktumet är också att han var ordförande för en vänskapsförening med Östtyskland.

Musik

Angie Stone — Unexpected

Annie — Don’t Stop

Babian — Hälften dör av fetma

Big Jeff Bess — Tennessee Home Brew

Björn Skifs — Da capo

Black Rebel Motorcycle Club — Beat the Devil’s Tattoo

Bruket — En annan klass

Dark Tranquillity — We Are the Void

Efterklang — Magic Chairs

Fear Factory — Mechanize

First Aid Kit — The Big Black & the Blue

Freedom Call — Legend of the Shadowking

Gamma Ray — To the Metal

Hästpojken — Från där jag ropar & Moto Boy — Lost in the Call

John Hiatt — The Open Road

Joni Mitchell, James Taylor & Phil Ochs — Amchitka: The 1970 Concert That Launched Greenpeace & Joanna Newsom — Have One on Me

Joseph Foster — Graphic as a Star

Josh Rouse — El Turista

Korta musikrecensioner LV

Laura Veirs — July Flame

Massive Attack — Heligoland & Hot Chip — One Life Stand

Midlake — The Courage of Others

Neil Young — Dreamin’ Man Live 92

Owen Pallett — Heartland & Four Tet — There Is Love in You

Overkill — Ironbound & Rage — Strings to a Web

Peter Gabriel — Scratch My Back

Raggare: Rockballaderna som smälte Sverige

Royal Republic — We Are Royal (Dr. Da Capo)

Sade — Soldier of Love

Shout Out Louds — Work

The Graviators — The Graviators

Vivian Girls — Everything Goes Wrong