Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Konst

Moderna Museet: Evert Lundquist

Evert Lundquist — Yxan.Nästan bortsopat av de flesta därför att han sysslade med både figurativ föreställande konst liksom han förblev en sann estetisk modernist; vars konst innehåller impressionistiska verk och fina trolska svårttydbara landskap. Evert Lundquist har varit min favoritmålare och jag kan lätt ta till mig hans bildvärld. Av den enkla anledning att allting är så enkelt att sammanfalla med i hans verk. Det är enkla motiv, ibland upprepar han sina motiv, om och om igen - men det stör mig föga. Evert Lundquist bottnar alltid sina verk i det man känner igen, även om man inte varit där på plats. Evert Lundquist är på något sätt en konstnär som man kan säga balanserar med klassisk modernism medan han också följer lite klassiska influenser som man i första åsynen tycker att man lätt har sett förut, i andra verk eller konstnärers bildvärldar. Det stör inte mig utan jag älskar det lite gåtfulla, suddiga eller smått abstrakta i Evert Lundquists motiv.

Evert Lundquist — Liggande modell.Utställningen som administreras av Lars Nitve vill och säger att den vill rensa bort olika föreställningar och missförstånd när handlar om det motsägelsefulla i Evert Lundquist och hans inspirationer till sina föregångare. Man vill visa med denna utställning att det finns en unik målerisk känsla i Evert Lundkvists konstnärliga ambition. Jag kan nog bara hålla med - för det finns en lagom passionerad känsla i hans konst. Möjligtvis lite kylig inställning, inte för mycket eller inte för lite och inte lite lagom heller, utan konst som är konst med egen unik egenhet som signatur. mjuka linjer, kärva motiv och en icke trotsig atmosfär. Jag menar att det är lugna tavlor och snygga bilder som sammantaget utgör en essens av vad jag uppskattar hos en fin konstnär som Evert Lundquist. En sann människa som finner sitt kall bland färger och olika skalor. Evert Lundquist är som sagt var min favorit bland svenska konstnärer.

Musik

Angie Stone — Unexpected

Annie — Don’t Stop

Babian — Hälften dör av fetma

Big Jeff Bess — Tennessee Home Brew

Björn Skifs — Da capo

Black Rebel Motorcycle Club — Beat the Devil’s Tattoo

Bruket — En annan klass

Dark Tranquillity — We Are the Void

Efterklang — Magic Chairs

Fear Factory — Mechanize

First Aid Kit — The Big Black & the Blue

Freedom Call — Legend of the Shadowking

Gamma Ray — To the Metal

Hästpojken — Från där jag ropar & Moto Boy — Lost in the Call

John Hiatt — The Open Road

Joni Mitchell, James Taylor & Phil Ochs — Amchitka: The 1970 Concert That Launched Greenpeace & Joanna Newsom — Have One on Me

Joseph Foster — Graphic as a Star

Josh Rouse — El Turista

Korta musikrecensioner LV

Laura Veirs — July Flame

Massive Attack — Heligoland & Hot Chip — One Life Stand

Midlake — The Courage of Others

Neil Young — Dreamin’ Man Live 92

Owen Pallett — Heartland & Four Tet — There Is Love in You

Overkill — Ironbound & Rage — Strings to a Web

Peter Gabriel — Scratch My Back

Raggare: Rockballaderna som smälte Sverige

Royal Republic — We Are Royal (Dr. Da Capo)

Sade — Soldier of Love

Shout Out Louds — Work

The Graviators — The Graviators

Vivian Girls — Everything Goes Wrong