Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Folkrock

Joni Mitchell, James Taylor & Phil Ochs — Amchitka: The 1970 Concert That Launched Greenpeace @@@@

Joanna Newsom — Have One on Me @@

Joni Mitchell.Greenpeaces grundare hette Irving Stowe och hans vision var att kunna skapa en organisation som skulle ge information och bekämpa världens misshushållning av naturens resurser. Han lade grunden redan 1970 genom att anordna en rockkonsert, genom att dra in pengar till den nya organisationen. James Taylor.Den blev av och ges nu ut för första gången på en dubbel-cd med ett bra och stort texthäfte som tillhör utgåvan. En konsert där Phil Ochs (1940-1976) röst ger liv åt några av sina finaste låtar. En sådan självklar samling av folkrocksånger där hans röst blir som en klar stämma mitt emellan Bob Dylan och Leonard Cohen. Fina klara subtila sånger som direkt på första skivan har James Taylor som nästa man ut på scen. Det är sällsam händelse när James Taylor tar till ton. Phil Ochs.Så stilsäker och så skön hans manliga stämma får till det när sång och arrangemang möts direkt. På disc 2 är det den gudomliga Joni Mitchell som tar ton. Vacker och spröd mitt i sin självklarhet. Elva vackra sånger akustiskt som bara drar med sig skönheten bort mot horisonten ridande på en ståtlig häst. Joni Mitchell är som bäst när hon tar den simplaste och enklaste vägen i hjärtat. bara ståtliga sånger presenterar hon på sin del av konserten. En minnesvärd konsert för de som var där och för oss som fyrtio senare kan lyssna på allting och uppleva dess skönhet på cd-skiva. En klar och säker investering i dina surt förvärvade pengar.

Joanna Newsom — Have One on Me.Joanna Newsoms trippelcd därmed tappar mycket av sitt väsen. Visst finns Joanna Newsoms harpa och sin enormt vackra ängel -liknande röst. Men det blir snart jobbigt att lyssna på hela skivan i enklaste utförande. Nu blir det lite för mycket av det trevliga och vackra - denna ängel står nästan i vägen för att skivan skall ta sig hem fullt ut. Den misslyckas rejält. Allt borde vara bra men hennes röst når inte mig på längre. Joanna Newsom.Hon är klassisk skolad musiker och hennes första framträdde var i gruppen Nervous Cop, ett band där även gruppen Deerhofs Greg Sanuier ingick. Senare spelade hon vidare i ett postmodernt new wave band, The Pleased - ett band i som spelade rock i samma skola som Blondie eller Television. Sedan spelade hon musik i den anda, som många moderna folkrockband började sprida i indievärlden världen över. När hennes nya platta dök upp på redaktionen - inbillade jag att det skulle bli en total konstnärlig upplevelse, Men istället blev det bar enformig och tjatig musik som går på tomgång. Där Joanna Newsom var lysande och fantastisk förut, blir hennes musik 2010, mindre intressant. Jag tror att hon hade tjänat på att skriva färre låtar och ge ut det på en enkelskiva. Då blir hennes röst behaglig igen och musiken magisk. Nu blir det en trippelskiva fullastat med musik som mest blir påfrestande. En musikalisk kollaps från en artist som jag ser som gigant, i normala fall.

Musik

Angie Stone — Unexpected

Annie — Don’t Stop

Babian — Hälften dör av fetma

Big Jeff Bess — Tennessee Home Brew

Björn Skifs — Da capo

Black Rebel Motorcycle Club — Beat the Devil’s Tattoo

Bruket — En annan klass

Dark Tranquillity — We Are the Void

Efterklang — Magic Chairs

Fear Factory — Mechanize

First Aid Kit — The Big Black & the Blue

Freedom Call — Legend of the Shadowking

Gamma Ray — To the Metal

Hästpojken — Från där jag ropar & Moto Boy — Lost in the Call

John Hiatt — The Open Road

Joni Mitchell, James Taylor & Phil Ochs — Amchitka: The 1970 Concert That Launched Greenpeace & Joanna Newsom — Have One on Me

Joseph Foster — Graphic as a Star

Josh Rouse — El Turista

Korta musikrecensioner LV

Laura Veirs — July Flame

Massive Attack — Heligoland & Hot Chip — One Life Stand

Midlake — The Courage of Others

Neil Young — Dreamin’ Man Live 92

Owen Pallett — Heartland & Four Tet — There Is Love in You

Overkill — Ironbound & Rage — Strings to a Web

Peter Gabriel — Scratch My Back

Raggare: Rockballaderna som smälte Sverige

Royal Republic — We Are Royal (Dr. Da Capo)

Sade — Soldier of Love

Shout Out Louds — Work

The Graviators — The Graviators

Vivian Girls — Everything Goes Wrong