Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Indiepop/dans

Massive Attack — Heligoland @@@@

Hot Chip — One Life Stand @@@@

Massive Attack — Heligoland.I inledningen av det nya decenniet, 1900-talets allra sista gryende dagar, så föddes en brittisk version av hip hopen. En långsammare gotisk mörkare musik att skapas. Långsamma beats och en sorts långsammare rap eller mera sjungande pratbubblor. Det var musik lika viktig som 80-talets ska-musik-scen i England. Främsta grundaren var bandet Massive Attack som skapade trenden med sitt briljanta album "Blue Line" och den magiska låten "Unfinished Sympathy" som sångerskan Shara Nelson sjöng. Under det första Irakkriget fick bandet inte heta Massive Attack utan censorer slog till och inga negativa ord om krig fick antydas i underhållningen - patetiskt naturligtvis. Massive Attack gjorde uppror mot en sådan hållning. Man bara fortsatte att göra musik. Andra superbra album var "Protection" och de mörka gotiska svarta mästerverket "Mezzanine" vilket blev höjdpunkten inom triphopen. Andra band inom genren var Bert Orton, Portishead och Tricky. Massive Attack hette från första början The Wild Bunch - förmodligen efter filmen vid samma namn. Gruppens medlemmar som bildade Massive Attack var just Tricky, Andrews "Mushroom" Vowles, Grant " Daddy G" Marshall och raparen 3D. Tricky blev snart egen artist - som spelade in avancerade triphop plattor som kunde vara svåra att lyssna på. En lustig detalj var att en annan artist från The Wild Bunch var just Nelle Hooper som bildade stilbildande brittiska soulbandet Soul II Soul.

Bandet hade Shara på sång och TRicky på rap innan de blev en trio då både Tricky och Shara försvann från scenen. Därför är det härligt att veta att nya skivan håller hög klass och bandet eller trion klarar av att göra svarta strängar och softa till med sotiga ballader med svarta åskmoln hotandes över tundran. Bergen har aldrig känns så svarta som när Massive Attack släpper en vansinnig bra platta som mt6ar oss med i en färd av allting som symboliskt är Massives Attacks världsbild. Låtarna är rena kristallsockrade pärlor. En fullträff från förr med ett band jag själv nästan dömd ut som ohållbar. Men där fick jag svar på tal. Massive Attack har släppt årets främsta akt och visar sig vara levande dynamisk som aldrig förr.

Hot Chip — One Life Stand.Hot Chip nya platta är en mogen skiva från män som inte bara släpper plattor om pojkaktiga nördar som vill ge grabbigheten ett namn. Utan nuförtiden är det mogna ansvarsfulla gifta och blivit fädren åt små barn. Då måste deras nya liv spegla den mentaliteten även på skiva. Med lite discobeats och syntslingor så handlar det om ett klassiskt popband som vill mogna som alla andra rockband stundtals kan göra. Den ytliga grabbigheten förvandlas till män som gör saker med män - för att sedan åka hem till hustrun och familjen. Det blir en härlig soppa av allting. Men det är en bärande musikalisk känsla bandet bär med sig genom skivans tillkomst. Hot Chip får sköna andar att brisera ut i sång när både Alexis Taylor och Joe Goddards tar till ton och skriver alltför underfundig och fina ballader kontra rockdiscolåtar. Tack för det säger jag bara.

Musik

Angie Stone — Unexpected

Annie — Don’t Stop

Babian — Hälften dör av fetma

Big Jeff Bess — Tennessee Home Brew

Björn Skifs — Da capo

Black Rebel Motorcycle Club — Beat the Devil’s Tattoo

Bruket — En annan klass

Dark Tranquillity — We Are the Void

Efterklang — Magic Chairs

Fear Factory — Mechanize

First Aid Kit — The Big Black & the Blue

Freedom Call — Legend of the Shadowking

Gamma Ray — To the Metal

Hästpojken — Från där jag ropar & Moto Boy — Lost in the Call

John Hiatt — The Open Road

Joni Mitchell, James Taylor & Phil Ochs — Amchitka: The 1970 Concert That Launched Greenpeace & Joanna Newsom — Have One on Me

Joseph Foster — Graphic as a Star

Josh Rouse — El Turista

Korta musikrecensioner LV

Laura Veirs — July Flame

Massive Attack — Heligoland & Hot Chip — One Life Stand

Midlake — The Courage of Others

Neil Young — Dreamin’ Man Live 92

Owen Pallett — Heartland & Four Tet — There Is Love in You

Overkill — Ironbound & Rage — Strings to a Web

Peter Gabriel — Scratch My Back

Raggare: Rockballaderna som smälte Sverige

Royal Republic — We Are Royal (Dr. Da Capo)

Sade — Soldier of Love

Shout Out Louds — Work

The Graviators — The Graviators

Vivian Girls — Everything Goes Wrong