Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Konsert/musikdvd

Ramones — It’s Alive 1974–1996: The Ultimate Double Live Dvd @@@@@

Utgiven av bolaget Rhino 2007

Ramones — It’s Alive 1974–1996.Från de staplande första stegen ut på det klassiska punkstället nummer ett, där kan vi se i en tidig fastän numera klassisk filmning - Ramones Otajt och rejält uselt spela sina första låtar. Men vi förlåter snabbt, därför att den brinnande energi och kraftfulla närvaro krossas ändå alla andra band. Här fick de chansen att låta som de första livs levande punkbandet. Sedan var det bara att se den mest fantastiska musikrörelse växa fram. Den hittills största vita rockexplosion som gav vitaminkick åt oss som bara ville ha något eget. Där kan vi uppleva den enorma emotionella sug Ramones skapade för oss andra. Snart skulle banden stå på rad i England, USA och också i det lilla Svedala fick en inhemsk punkscen. Filmen har mycket att servera. I bonusmaterialet ser vi videos som jag aldrig sett eller intervjuer som den pinsamma intervjun med Ramones i svenska Måndagsbörsen. Det ledande musikprogrammet i slutet av 70-talet. Jonas Hallberg gjorde okunniga intervjuer, som idag skulle anses vara förolämpande för vem som helst. Men i vilket fall som helst skapade Ramones en scennärvaro som fick oss övriga bli glada. Inte ens Jonas Hallberg kunde förstöra den delen av programmet. Det mesta är unika konsertframträdande från diverse program och scener. Jag har inte sett många av de tidigare, och bara sådant material är av kulturhistoriskt och musikhistoriskt värde. Ramones är det första och bästa punkbandet världen har skådat. Den här dubbla dvd-skivan ger oss den tre ackordens mästare med en serietidningsestetik när de spelar, simpelt och rått som stora amerikanska blodiga biffar. Med andra ord får inte den här dvd:s under vilka omständigheter som helst missas att införskaffa hem till samlingen av allt med Ramones som du redan har.

Redaktionens egen Dr. Da Capo har sedan förra dubbelnumret börja mata oss med Ramones hela historia — Den amerikanska punken — Ramones I(II) | Den amerikanska punken — Ramones II(II)

Musik

Angie Stone — Unexpected

Annie — Don’t Stop

Babian — Hälften dör av fetma

Big Jeff Bess — Tennessee Home Brew

Björn Skifs — Da capo

Black Rebel Motorcycle Club — Beat the Devil’s Tattoo

Bruket — En annan klass

Dark Tranquillity — We Are the Void

Efterklang — Magic Chairs

Fear Factory — Mechanize

First Aid Kit — The Big Black & the Blue

Freedom Call — Legend of the Shadowking

Gamma Ray — To the Metal

Hästpojken — Från där jag ropar & Moto Boy — Lost in the Call

John Hiatt — The Open Road

Joni Mitchell, James Taylor & Phil Ochs — Amchitka: The 1970 Concert That Launched Greenpeace & Joanna Newsom — Have One on Me

Joseph Foster — Graphic as a Star

Josh Rouse — El Turista

Korta musikrecensioner LV

Laura Veirs — July Flame

Massive Attack — Heligoland & Hot Chip — One Life Stand

Midlake — The Courage of Others

Neil Young — Dreamin’ Man Live 92

Owen Pallett — Heartland & Four Tet — There Is Love in You

Overkill — Ironbound & Rage — Strings to a Web

Peter Gabriel — Scratch My Back

Raggare: Rockballaderna som smälte Sverige

Royal Republic — We Are Royal (Dr. Da Capo)

Sade — Soldier of Love

Shout Out Louds — Work

The Graviators — The Graviators

Vivian Girls — Everything Goes Wrong