Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Musikintervju

Frida Andersson

Blaskanintervju med Frida Andersson av Dr. Indie.


Fråga
En ny skiva har du nyligen släppt med fina poplåtar med vad jag tycker med lite lätt countrykänsla i. Hur har skivan mottagits i Norge respektive Sverige?
Svar
I Sverige släpptes skivan förra veckan, och Norge har precis börjat spela “Jimmy Dean” på radio! Än så länge har den blivit mycket bra mottagen i Sverige. Jag var med i TV4 Nyhetsmorgon i mars, det var väldigt skoj!
Fråga
När jag läser texterna är det många fina relationstexter som varje människa med diverse olika relationer, förmodligen kan instämma. Jag ser många olika fördjupningar i olika känslor. Hur svårt är det att skriva känslomässiga texter - jag menar blir objektiva texter eller håller man viss distans till det man skriver om?
Svar
Jag skriver mycket om vad jag upplever själv, men kan även skriva texter om vad människor omkring mig varit med om. Jag brukar ha som ett rättesnöre att jag själv blir berörd av låten. Om den berör mig då kan jag också tro på att den kan göra det med någon annan. Är det en känslomässigt jobbig text att framföra får jag helt enkelt sjunga igenom den några gånger tills den känns bekväm. Det kan vara svårt att skriva känslomässiga texter, men det är ju också de som berör.
Fråga
Om du skulle beskriva din egen musik, hur skulle du relatera till den på något bra sätt?
Svar
Det är alltid svårt att beskriva sin egen musik tycker jag, vill helst inte sätta den i något särskilt fack (det får andra göra:), men det är singer/songwritermusik med influenser från bl. a. Bossa Nova.
Fråga
Din väg till musiken - när kom musiken i ditt liv på allvar så att säga?
Svar
Jag har sjungit och stått på scenen sedan jag var tre år gammal tillsammans med min pappa, Bosse Andersson, och mina två systrar. Jag har spelat klassiskt piano i 9 år och gitarr i 4 år. I samband med att gitarren kom i knät började låtarna födas. Efter gymnasiet flyttade jag till Stockholm och gick på Kulturamas singer/songwriterlinje. Efter mitt år i Stockholm började jag jobba på albumet “Busy Missing You”.
Fråga
När du började spela och planera att göra en ny skiva, vad fick dig att starta upp arbetsprocessen med nya skivan?
Svar
Jag hade precis kommit hem från Sverige (2007), ramlade in på en audition för olika skivbolag i Helsingfors och kom i kontakt med Hannu Korkeamäki (producent för skivan). Jag skrev på skivkontrakt med Bonnier Amigo i Finland och började arbeta. Då hade jag färdigt låtar i bakfickan till skivan!
Fråga
Vad kommer att ske efter att plattan släppts nu framöver?
Svar
Det är mycket som händer och är på gång. Det senaste är att skivan släppts i Sverige och har börjat spelas i Norge och Danmark är på gång. Bonnier förhandlar som bäst med Kanada som är på G! Det är bara att hålla tummarna:)!
Fråga
Som sista fråga, vad var det bästa med att släppa ditt album och vad väcker den för känsla när du ser det färdiga resultatet?
Svar
Det bästa med att släppa albumet var nog att det kändes som “Frida” hela vägen igenom. Jag var nöjd till 110% med slutproduktionen. Det tror jag att är absolut det viktigaste, att kunna vara stolt över det man ger ut. Det har varit min dröm sedan länge att få ge ut en skiva med eget material.

Musik

Angie Stone — Unexpected

Annie — Don’t Stop

Babian — Hälften dör av fetma

Big Jeff Bess — Tennessee Home Brew

Björn Skifs — Da capo

Black Rebel Motorcycle Club — Beat the Devil’s Tattoo

Bruket — En annan klass

Dark Tranquillity — We Are the Void

Efterklang — Magic Chairs

Fear Factory — Mechanize

First Aid Kit — The Big Black & the Blue

Freedom Call — Legend of the Shadowking

Gamma Ray — To the Metal

Hästpojken — Från där jag ropar & Moto Boy — Lost in the Call

John Hiatt — The Open Road

Joni Mitchell, James Taylor & Phil Ochs — Amchitka: The 1970 Concert That Launched Greenpeace & Joanna Newsom — Have One on Me

Joseph Foster — Graphic as a Star

Josh Rouse — El Turista

Korta musikrecensioner LV

Laura Veirs — July Flame

Massive Attack — Heligoland & Hot Chip — One Life Stand

Midlake — The Courage of Others

Neil Young — Dreamin’ Man Live 92

Owen Pallett — Heartland & Four Tet — There Is Love in You

Overkill — Ironbound & Rage — Strings to a Web

Peter Gabriel — Scratch My Back

Raggare: Rockballaderna som smälte Sverige

Royal Republic — We Are Royal (Dr. Da Capo)

Sade — Soldier of Love

Shout Out Louds — Work

The Graviators — The Graviators

Vivian Girls — Everything Goes Wrong