Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Indiepop

Oh My! — 21 @@@@

Förra året gick vi alla omkring i gruppen The XX:s största musikaliska världshunger - en ständig hunger att få matas av ljuvliga brittiska tongångar från svävande partier av undergång och nattsvarta skuggor som sveper skata i varje storstadsgränd, stavat till epitetet London. Unga bandet XX gav oss en vision. Mu heter bandet Oh My! och är ett svenskt band indieband som släppt en underskönt svävande sex-spårs skiva som alltid verkar ha en självklar känsla att musiken ständig flyger ovanför oss alla och besprutar oss med kärleksfull musik. Fem-manna bandet Oh My! är just nu bästa bandet som undertecknad vet för tillfället inom svensk indie. Varje gång något nytt band som Oh My! bevisar styrkan i svensk indiepop, då lyser fyrtornet ännu längre. Oh My! smakar riktigt kryddigt och har tonen klar likt svensk klassisk fjällbäck - du ser vad du får. Oh My! har fått min lust till indie att pulsera. En bra platta som är bra jämt och ständigt.


Sammandrag ur telefonintervjun med Gitarristen Martin Huss i Oh My!

Jag ringde upp bandets talesman Martin Huss för att fråga bland annat hur bandet Oh My! blev till.

Martin Huss svarar att de olika medlemmarna hade spelat med i andra konstellationer/projekt och började fundera på att spela ihop. Bandets medlemmar hade spelat mera roadmusik, folkpop och liknande musik. Nu trodde det att de skulle bli mera av garagerock eller punk när de träffades för att börja spela ihop, med det blev något helt annat än vad det hade trott från början. Någon form av pop. Undertecknad jämförde deras musik på nya ep:n med engelska snackisen The XX's atmosfäriska indiepop. Oh My! spelar helt enkelt klassisk indiepop.

Jag frågar om bandet hade en klar vision om hur de skulle låta när bandet klev in i studion och vad de ville med sin musik? Martin svarar att bandet har en idé om hur musiken skall låta och alla kan ha åsikter men de kommer överens om hur slutresultatet skall bli. Jag undrar om låtskrivandet? Det är bandets sångare Johan Åkerström som skriver texterna och har bra upplägg till musiken. Men alla har lika stor rätt att tycka till om musikens tillkomst. Ett demokratiskt band med andra ord.

Jag undrar om bandet kommer släppa något mera än nuvarande ep:n.

Martin Huss menar att de har många flera låtar på lager som man skrivit under turnéer och som man vill göra något mera av. Definitivt kommer något mera att släppas innan årets slut.

Jag undrar om det är roligast att turnera och möta publiken eller sätta sina musikaliska visioner på pränt i form av en skiva.

Martin tycker att det kan vara svårt att svåra då bägge delarna är roliga på olika sätt. Att möta publiken har sin tjusning liksom att spela in låtar man burit omkring på under olika omständigheter är också rolig. Men de kan inte jämföras helt enkelt.

En sammanfattning med mina egna ord.

Tack Martin Huss för att du tog dig tid.

Dr. Indie

Musik

Angie Stone — Unexpected

Annie — Don’t Stop

Babian — Hälften dör av fetma

Big Jeff Bess — Tennessee Home Brew

Björn Skifs — Da capo

Black Rebel Motorcycle Club — Beat the Devil’s Tattoo

Bruket — En annan klass

Dark Tranquillity — We Are the Void

Efterklang — Magic Chairs

Fear Factory — Mechanize

First Aid Kit — The Big Black & the Blue

Freedom Call — Legend of the Shadowking

Gamma Ray — To the Metal

Hästpojken — Från där jag ropar & Moto Boy — Lost in the Call

John Hiatt — The Open Road

Joni Mitchell, James Taylor & Phil Ochs — Amchitka: The 1970 Concert That Launched Greenpeace & Joanna Newsom — Have One on Me

Joseph Foster — Graphic as a Star

Josh Rouse — El Turista

Korta musikrecensioner LV

Laura Veirs — July Flame

Massive Attack — Heligoland & Hot Chip — One Life Stand

Midlake — The Courage of Others

Neil Young — Dreamin’ Man Live 92

Owen Pallett — Heartland & Four Tet — There Is Love in You

Overkill — Ironbound & Rage — Strings to a Web

Peter Gabriel — Scratch My Back

Raggare: Rockballaderna som smälte Sverige

Royal Republic — We Are Royal (Dr. Da Capo)

Sade — Soldier of Love

Shout Out Louds — Work

The Graviators — The Graviators

Vivian Girls — Everything Goes Wrong