Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Musikintervju

Steso Songs


Fråga
Först måste jag tacka dig för ett starkt och viktigt album. Men berätta lite om dig själv och vad som gjorde att du vilje göra det här albumet?
Svar
Tack, vad roligt att höra att du gillar skivan. anledningen till att jag började skriva musik är att jag ville hitta ett sätt att komma till tals och få uttrycka saker som är svåra att prata om. Jag har velat göra skivan länge och låtarna är skrivna under sju år men den har inte blivit klar förrän nu.
Fråga
Du gjorde bra ifrån dig när du spelade före Mark Kozalek i Malmö för ett tag sedan. Jag ser dig som en stark poet som gärna målar melankoliska bilder och ger din musik en drömsk atmosfär: Var det medvetna konstnärliga intryck som gör plattan så specifik?
Svar
Nja, jag tänker inte så mycket på hur jag vill att låtarna ska bli. De bara blir. Och när jag spelar live låter det ganska exakt som det gör när jag sitter och klinkar hemma.
När det gäller plattan så var jag och producenten Kalle von Hall överens om att vi ville hålla sången och pianot central i alla låtarna. Vi ville inte lägga på några andra instrument för sakens skull utan producera ganska “försiktigt”. På det viset behölls Steso-karaktären samtidigt som låtarna kom fram bättre.
Fråga
En kvinnlig vän uttryckte sig så här om din platta: att den ger romantiken ett intryck att ständigt bestå av svärta och plågsam emotionell känsla. Kan det stämma att du ser kärleken ur ett lite mera dystrare perspektiv?
Svar
Inte kärleken. Jag tycker livet är dystert och svårt. Kärlek är fint och nog meningen med livet när man lärt sig hantera den.
Fråga
Vad jag förstår är din USA - resa och möjlighet att spela där lite avgörande för den dramatik du skapar med din skiva, om nu ordet dramatik är rätt ord att använda sig av?
Svar
Nej, USA-resan var det som gjorde att jag fick lust att göra färdigt skivan. Jag var väldigt glad hela tiden i USA och fick mycket uppmuntran av de människor jag träffade där. Jag behövde uppenbarligen komma bort för att få energi att slutföra skivan. Direkt när jag kom hem ringde jag Kalle och bestämde ett par veckor då vi skulle spela in de sista låtarna.
Fråga
Finns några speciella visioner du har med dina låtar, på det nya albumet?
Svar
(se svaret på fråga 2). att försöka behålla hur låten lät från början, när den skrevs. låta låtarna tala för sig själva.
Fråga
Hur tror du att vi lyssnare kommer uppfatta dina låtar, eller bättre uttryckt, tror du att musiken kommer tolkas på något specifikt sätt av omvärlden?
Svar
Jag har inte hunnit tänka så långt. Hela skivan har varit något mellan mig och mina låtar. och det är ganska skönt att inte tänka så mycket på hur andra kommer uppfatta musiken. Man blir nog knäpp om man tänker på det för mycket.
Fråga
Sista frågan handlar om dina influenser inom musiken. Vad lyssnar du helst på själv som artist/medmänniska?
Svar
Jag lyssnar mest på gammal dammig, gubbig musik. Fleetwood Mac och T-Rex och sånt. och Daniel Johnston.

Musik

Angie Stone — Unexpected

Annie — Don’t Stop

Babian — Hälften dör av fetma

Big Jeff Bess — Tennessee Home Brew

Björn Skifs — Da capo

Black Rebel Motorcycle Club — Beat the Devil’s Tattoo

Bruket — En annan klass

Dark Tranquillity — We Are the Void

Efterklang — Magic Chairs

Fear Factory — Mechanize

First Aid Kit — The Big Black & the Blue

Freedom Call — Legend of the Shadowking

Gamma Ray — To the Metal

Hästpojken — Från där jag ropar & Moto Boy — Lost in the Call

John Hiatt — The Open Road

Joni Mitchell, James Taylor & Phil Ochs — Amchitka: The 1970 Concert That Launched Greenpeace & Joanna Newsom — Have One on Me

Joseph Foster — Graphic as a Star

Josh Rouse — El Turista

Korta musikrecensioner LV

Laura Veirs — July Flame

Massive Attack — Heligoland & Hot Chip — One Life Stand

Midlake — The Courage of Others

Neil Young — Dreamin’ Man Live 92

Owen Pallett — Heartland & Four Tet — There Is Love in You

Overkill — Ironbound & Rage — Strings to a Web

Peter Gabriel — Scratch My Back

Raggare: Rockballaderna som smälte Sverige

Royal Republic — We Are Royal (Dr. Da Capo)

Sade — Soldier of Love

Shout Out Louds — Work

The Graviators — The Graviators

Vivian Girls — Everything Goes Wrong