Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Musikkrönika

Wanda Jackson — Rockabilly- & countrydrottning

Wanda Jackson.Hon är en klar hjältinna i Blaskans oändliga serie av olika hjältinnor/hjältar - men få kunde svänga så varierande mellan sockersöt pop, genuin country och stygg rockabilly som just Wanda Jackson. Född 1937 och hann knappt avsluta sin skolgång innan hon som tonåring blev tidig sångerska hos en countryman som Hank Thompson, som spelade den stil man kallar för westernswing - en sort country med egenskaper av storbandjazzen. Hank Thompson som avled för tre år blev känd för sina lokala radioprogram med musik och gäster. han hörde Wanda Jackson och hon fick en gryende karriär i Hanks band. Hon sjöng in en kärleksduett tillsammans med Hank Thompsons bandledare Billy Gray "You Can't have My Love" på skivbolaget Decca. En nationell hit och plötsligt kan man säga att Wanda Jacksons karriär fick den inriktning som skulle leda henne till upptäckten av rockmusiken. Fastän hon gick färdig skolan för att efter det börja sin riktiga karriär. En ytterst framgångsrik karriär där hon med uppmaning av sin fader, började upptäcka att det var roligare att börja sjunga den nya tuffare stilen rockabilly, en stil som mixade blues med country. Man började spela vild och råare rock. Elvis Presley var den första riktigt vita artist som lanserade den svarta musiken till den breda generella publiken. På en turné med Elvis 1956, så kom det sig att det nya stjärnskottet Wanda Jackson kom med på en turnén från första början. Enligt vissa rykten som uppstod det ett visst tycke mellan The King och det kommande drottningen av rockabilly. Men om det är sant eller inte vet jag ej.

Wanda Jackson.Men i alla fall släppte vår hjältinna en drös med många stora hits under 50-talet som alla nästan kan räknas till klassiker, om det finns någon rättvisa borde Wanda Jackson föräras att finnas som minnesmärken över hela världen. För det finns knappast någon kvinnlig artist inom rockabilly som verkligen var/är drottningen av rockabilly. Tyvärr drabbades hon med flera artister av att rockens första våg var över och ersättes av engelska och amerikanska popbanden som tog över scenen. Wanda Jackson kunde visserligen falla tillbaka på att hon började sin karriär som countryartist och kunde överleva på det naturligtvis. När 70-talet plötsligt upptäckte rockabillyn och femtiotalet rockmusik blev stort igen, tack vare filmerna "Grease" och "Sista natten Med Gänget" plus tv-serien "Happy Days" (På svenska gänget och jag" - då fick artister som Wanda Jackson upprättelse igen. Wanda Jackson åkte runt omkring i Europa på ständiga nostalgikonserter för gamla artister från förr. Bland annat var Wanda Jackson mycket i Sverige och gjorde vissa nyinspelningar och låtar med svenska musiker. Jag har en sådan platta på cd hemma i skivhyllorna.

Med andra ord är Wanda Jackson en sann artist som sjöng in bra countrylåtar och utan att tappa stinget gjorde hon tuffa snygga rocklåtar. Delar av Blaskan, det vill säga Mr. Snaggus och undertecknad Dr. Indie kunde inte sluta dansa till Wanda Jacksons största hit "Let's Have A Party" nyligen. En liten intressant sak är att i Tyskland, Sverige och Japan är några av Wanda Jacksons främsta länder när det gällde att få hitlåtar på försäljningslistan.

I år blir hon 74 år gammal. En kvinna Blaskan ödmjukt vill hylla så här i nådens år 2010.
Musik

Angie Stone — Unexpected

Annie — Don’t Stop

Babian — Hälften dör av fetma

Big Jeff Bess — Tennessee Home Brew

Björn Skifs — Da capo

Black Rebel Motorcycle Club — Beat the Devil’s Tattoo

Bruket — En annan klass

Dark Tranquillity — We Are the Void

Efterklang — Magic Chairs

Fear Factory — Mechanize

First Aid Kit — The Big Black & the Blue

Freedom Call — Legend of the Shadowking

Gamma Ray — To the Metal

Hästpojken — Från där jag ropar & Moto Boy — Lost in the Call

John Hiatt — The Open Road

Joni Mitchell, James Taylor & Phil Ochs — Amchitka: The 1970 Concert That Launched Greenpeace & Joanna Newsom — Have One on Me

Joseph Foster — Graphic as a Star

Josh Rouse — El Turista

Korta musikrecensioner LV

Laura Veirs — July Flame

Massive Attack — Heligoland & Hot Chip — One Life Stand

Midlake — The Courage of Others

Neil Young — Dreamin’ Man Live 92

Owen Pallett — Heartland & Four Tet — There Is Love in You

Overkill — Ironbound & Rage — Strings to a Web

Peter Gabriel — Scratch My Back

Raggare: Rockballaderna som smälte Sverige

Royal Republic — We Are Royal (Dr. Da Capo)

Sade — Soldier of Love

Shout Out Louds — Work

The Graviators — The Graviators

Vivian Girls — Everything Goes Wrong