Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Experimentell pop

Owen Pallett — Heartland @@@@

Four Tet — There Is Love in You @@@@

Owen Pallett — Heartland.En mångsidig och underfyndig musiker som har varit den mest anlitade inom Canadas unika indierockscen med att spela med på otaliga spelningar. band som Arcade Fire, The Hidden Cameras, Royal City och flera andra artister. Nu kanske det inte är så konstigt att han utnyttjas bland sina vänner och att de vill att denna sångare, kompositör och klassisk utbildade violinist skall göra inhopp. Men det beror nog på att Owen Pallett själv gör skivor med sitt eget band Final Fantasy under 2000-talet. Det bandet som gör smått melodisk och lite elektronisk musik som konstnärlig och musikalisk metod. Dras musik påminner starkt om den nya och första soloplatta - Owen Pallett släppt under våren. Starka melodiska sånger som fångar upp lite av essensen av det han sysslar med som artist. Jag tycker knappast att texterna med sin underfundiga tonläge som mest berör mig. Utan det handlar om låtarnas arkitektoniska konstruktion, där olika syntar och keyboards bygger upp en spännande ram, som allting figureras och koncentreras runt sin kärna. En kärna som blir epicentrum för lugna och snygga poplåtar. Det är darriga låtar, som skakar loss små utbrott av delikata syntslingor vilket slingrar sig runt ett bärande bygge. En stabil stomme av bra harmonier som utgör grunden för hela plattans grundplåt där låtarna är byggmaterial som Owen Pallett utnyttjar till fullo. En stark vårplatta.

Four Tet — There Is Love in You.Kieran Hebdens utgör elektroniska akten Four Tet, vilket nästan gör soulmusik fastän man skrudar in det i teknikens mesta värld. Jag lyssnar nu på en skiva som är bandet fjärde platta, om inte räknar dit samarbeten artister som Burial eller avantgardistiska kompositörer som Steve Reid på en superbra skiva för något år sedan. Mina egna upptäcker av Four Tet sträcker sig minst åtta tillbaka då dess musik nådde mina öron. Jag vill gärna jämföra Kieran Hebden med minimalisten och klassiska kompositören Phillip Glass; fastän de verka i olika genrer så finns det alltmera beröring av just elektronisk/krautrockmusik och modernistisk klassisk musik. Four Tets nya skiva är däremot ren och klar popmusik med lite soul och dansmusik i botten för en gångs skull. Visst finns det stunder där snygga välavvägda kompositioner snuddar experimentell popmusik. Nya skivan är ett välkommet tilltag i den kommande våren och kalla vinterns nattliga eskapader. För min del är detta den rätta inställningen för Four Tets framtida utveckling.

Musik

Angie Stone — Unexpected

Annie — Don’t Stop

Babian — Hälften dör av fetma

Big Jeff Bess — Tennessee Home Brew

Björn Skifs — Da capo

Black Rebel Motorcycle Club — Beat the Devil’s Tattoo

Bruket — En annan klass

Dark Tranquillity — We Are the Void

Efterklang — Magic Chairs

Fear Factory — Mechanize

First Aid Kit — The Big Black & the Blue

Freedom Call — Legend of the Shadowking

Gamma Ray — To the Metal

Hästpojken — Från där jag ropar & Moto Boy — Lost in the Call

John Hiatt — The Open Road

Joni Mitchell, James Taylor & Phil Ochs — Amchitka: The 1970 Concert That Launched Greenpeace & Joanna Newsom — Have One on Me

Joseph Foster — Graphic as a Star

Josh Rouse — El Turista

Korta musikrecensioner LV

Laura Veirs — July Flame

Massive Attack — Heligoland & Hot Chip — One Life Stand

Midlake — The Courage of Others

Neil Young — Dreamin’ Man Live 92

Owen Pallett — Heartland & Four Tet — There Is Love in You

Overkill — Ironbound & Rage — Strings to a Web

Peter Gabriel — Scratch My Back

Raggare: Rockballaderna som smälte Sverige

Royal Republic — We Are Royal (Dr. Da Capo)

Sade — Soldier of Love

Shout Out Louds — Work

The Graviators — The Graviators

Vivian Girls — Everything Goes Wrong