Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

På TV

Star Trek: The Original Series

Klassisk science fiction tv-serie. Tre säsonger fördelad på tre boxar

Star Trek.Geniet Gene Roddenberry hade en idé om att skapa en högst mänsklig science fictionserie, som verkligen är science fiction och inte undermåliga b-träsk produktioner. Utan ett universum där människan i framtiden har fått slut på begrepp som rasism, krig, fattigdom, exploatering och politisk splittring. Människan satsade på en planet och började med att försöka ta sig allt längre bort uti rymden. Man upptäckte warpdriften, en maskin som mixade antimateria och vanlig materia som driftkälla och ett speciell kristall möjliggjorde snabbare rymddrift. När människan närmade sig yttre rymden, så var den logiska fredliga planeten Vulcan den som först mötte jorden. Grunden för Gene Roddenberrys vision om ett FN i yttre rymden, United Federation Of Planets. Detta förbund åkte omkring i rymden för att bygga upp en fredlig handelsvänlig organisation. Målet var frihet och fred. Men andra rymdimperier hamnade i olika konflikter med Federationen. Stjärnflottan är det mest relevanta inom Star Trek. Seriens budskap var just att mänskliga värderingar måste råda som förnuftets och upplysningens evolutionära utveckling. Varje planet måste själv få rätten att existera och utvecklas i sin egen takt. Det var grunden för en serie som har sedan originalserien fått flera filmer, serier och annat som tillhör själva universumet som utgör Star Treks olika länkar in till varandra som serier. Men det är humanismen och kärleken till utvecklingen, både den inre och yttre som oftast sätts i centrum. Dessutom räknades serien också som ett sätt att våga diskutera filosofiska och problematiska frågeställningar som alltid varit aktuella då som nu. Rasism och feminism, sexualitet och faktiskt det som utgör grunden till vårt mänskliga sinne. Serien hade gedigna manuskriptförfattare som Robert Bloch och Harlan Ellison, som båda kom från science fictionlitteraturen. Gene Roddenberry insåg att för att skapa en briljant äkta science fictionserie krävs det insikten att både kunna se den tekniska utvecklingen men att förstå att den kan ha sina begränsningar när den ställs mot det mänskliga inom oss. Särskilt som filmen också under flera år dessutom försökte förklara varför det finns så många människoliknande arter på de flesta planeter. Någon gång för flera miljarder år sedan så hade de flesta artfränder trots flera variationer samma genpool, från någon humanoid människoliknande art. Det är nästan en axiom av fundamental betydelse. Men kulturer och civilisationer utvecklas hela tiden olika på grund av vilka omständigheter som råder för tillfället.

Star Trek är den enda mogna och vuxna science fictionserie som jag kan ställa mig bakom till hundra % på grund av dess humanism och lekfullhet. Det är den serie som verkligen skapade något eget. Om man jämför Star Trek med klassiska Star Wars - ser man tydliga skillnader. Star Wars förblir ett fantasyepos klätt i rymddräkt. Mycket mera barnslig och mera actionbetonad, vilket är till dess nackdel om ni frågar undertecknad. Star Trek har både politiska och sociala frågor som man tar del av. Framförarallt handlar det om att våld alltid är den sista och sämsta utvägen. När jag nu såg utgåvan av klassiska serien där Mr. Spock, kapten James T Kirk och Dr. McCoy blev de stora ikoniska populärkulturella fixeringspunkter. då skapades något unikt som fortsätter att inspirera mig, som människa och intellektuell tänkande.

Se serien som finns i tre fina boxar. Utgivna 2004.

Musik

Angie Stone — Unexpected

Annie — Don’t Stop

Babian — Hälften dör av fetma

Big Jeff Bess — Tennessee Home Brew

Björn Skifs — Da capo

Black Rebel Motorcycle Club — Beat the Devil’s Tattoo

Bruket — En annan klass

Dark Tranquillity — We Are the Void

Efterklang — Magic Chairs

Fear Factory — Mechanize

First Aid Kit — The Big Black & the Blue

Freedom Call — Legend of the Shadowking

Gamma Ray — To the Metal

Hästpojken — Från där jag ropar & Moto Boy — Lost in the Call

John Hiatt — The Open Road

Joni Mitchell, James Taylor & Phil Ochs — Amchitka: The 1970 Concert That Launched Greenpeace & Joanna Newsom — Have One on Me

Joseph Foster — Graphic as a Star

Josh Rouse — El Turista

Korta musikrecensioner LV

Laura Veirs — July Flame

Massive Attack — Heligoland & Hot Chip — One Life Stand

Midlake — The Courage of Others

Neil Young — Dreamin’ Man Live 92

Owen Pallett — Heartland & Four Tet — There Is Love in You

Overkill — Ironbound & Rage — Strings to a Web

Peter Gabriel — Scratch My Back

Raggare: Rockballaderna som smälte Sverige

Royal Republic — We Are Royal (Dr. Da Capo)

Sade — Soldier of Love

Shout Out Louds — Work

The Graviators — The Graviators

Vivian Girls — Everything Goes Wrong