Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Frimärksbok

Alltid hamnar jag recensera och skriva om böcker som har text, böcker som är ”avslutade” innan man påbörjar sin läsning, som har något innehåll vilket kräver min tydliga uppmärksamhet, alltid att säga sin ståndpunkt på vad det står sagt i dem. Då som någon annan bestämmer förutsättningar för min tid och min tanke. När råkar jag ut för en bok som är en bok, utan att läsningen gör sig påmind? För några år sedan hade jag en serie här på tidskriften Blaskan om böcker som var böcker utan att ändå te sig som en bok. Nu kan jag kanske säga något om böcker som ter sig som böcker (till det yttre) utan att ändå vara en bok.

Idag, i några dagar redan, har jag bläddrat i och hållit tag i böcker utan innehåll, så kallade stookbooks, de har fickor att stoppa framför allt frimärken i, eller andra små etiketter eller dylikt. I något skede är de väldigt fyllda och pärmarna kan pösa ut, bukta ut, då har de troligen fått tusentals små motiv med frimärken som berättar kulturella historier bara man enskilt ser på dem och vill lära sig bakgrunden till motiven för dem. Med många olika sätt att göra det på. Märken kan kombineras i ändlösa sekvenser i så kallade stookbooks, nog många samlare som har dem blott enligt årtal eller utgåva, enligt land eller motiv ordnade, eller hur helst som de kan läggas ihop, just som berättelser i motiv, eller bara läggas in enligt när man råkar stoppa märket dit, och märkenas små berättelser kommer oanande fram. Det kan bjuda på den oväntade läsningen. Även till sina bilder kan de utgöra fantasifyllda berättelser eller väcka tankar, eller bilda vackra mönster i sig, eller vittna om pysslandets behag, eller om ägandets poänger. Att bläddra i gamla, eller andra samlares album eller stookbooks avslöjar mycket om personerna ifråga, om vad han hållit på med och hur de tänkt sig sin samling när den lades ut.

Även en tom stoockbook är hisnande på många sätt, den är ännu så öppen för tusen olika möjligheter, eftersom den kan bli på så många olika sätt, egentligen på hur många som helst. Kan utgöra som ett pusslande till bok. Man nästan skriver en bok, även om man blott radar in sina objekt. Att fundera på hur man skall använda den har sin givna spänning, det är inte läsning, men skänker nöjet med att hålla en bok i sin hand och låta den fara iväg med en. Man får tänka på hur man aktiverar sig med den, istället för att genast dras in i en läsakt likt det vore handling i sig, man planerar för sin stoockbooks kommande sammansättning, slutligen sammanställer den under en alltid ganska långsam process.

Stanley Gibbons är ett anrikt frimärkshus, har en väldigt stor frimärksbutik och håller auktioner, och är bland annat ett storskaligt förlag för frimärkskataloger och med annat material på tapeten. De har ett rikt utbud av förstklassiska stoockbooks, riktigt bra och hållbara, för filatelister och samlare. I alla storlekar finns de. Deras 64 sidor 308mm x 225mm luxury stockbook är mest hisnande. I romanspråk är sextiofyra sidor blott en novell, men när det handlar om stoockbooks är den riktigt rejäl och rymmer nästan hur mycket som helst. Normala stockbooks är har ju ofta blott 16 eller 32 sidor och har även ett mindre yttre format. Stanley Gibbons stockbooks hör troligen till marknadens bästa anser jag, därför roligast att skriva om dem, och att använda. Även utvändigt är de riktigt snygga, med vita eller svarta sidor.

Stefan Hammarén

Musik

Angie Stone — Unexpected

Annie — Don’t Stop

Babian — Hälften dör av fetma

Big Jeff Bess — Tennessee Home Brew

Björn Skifs — Da capo

Black Rebel Motorcycle Club — Beat the Devil’s Tattoo

Bruket — En annan klass

Dark Tranquillity — We Are the Void

Efterklang — Magic Chairs

Fear Factory — Mechanize

First Aid Kit — The Big Black & the Blue

Freedom Call — Legend of the Shadowking

Gamma Ray — To the Metal

Hästpojken — Från där jag ropar & Moto Boy — Lost in the Call

John Hiatt — The Open Road

Joni Mitchell, James Taylor & Phil Ochs — Amchitka: The 1970 Concert That Launched Greenpeace & Joanna Newsom — Have One on Me

Joseph Foster — Graphic as a Star

Josh Rouse — El Turista

Korta musikrecensioner LV

Laura Veirs — July Flame

Massive Attack — Heligoland & Hot Chip — One Life Stand

Midlake — The Courage of Others

Neil Young — Dreamin’ Man Live 92

Owen Pallett — Heartland & Four Tet — There Is Love in You

Overkill — Ironbound & Rage — Strings to a Web

Peter Gabriel — Scratch My Back

Raggare: Rockballaderna som smälte Sverige

Royal Republic — We Are Royal (Dr. Da Capo)

Sade — Soldier of Love

Shout Out Louds — Work

The Graviators — The Graviators

Vivian Girls — Everything Goes Wrong