Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Nazism

Knut Kristofersen — Heydrich: Förintelsens arkitekt

Bonniers Förlag 2009

Heather Pringle — Härskarplanen: Himmlers jakt på det ariska ursprunget

Historiska Media 2007

Reinhard Heydrich.Inom Hitlers kommande rike fanns det olika maktcentra som alla ville tävla och intrigera mot varandra - genom att försöka hamna i Hitlers närhet. Personer som Goebbels, Martin Bormann, Göring eller Hess var redan inne medan Himmler och hans handgångne man, Reinhard Heydrich ville in i grytan. Hitlers rustningsminister och förste arkitekt Albert Speer skriver sakligt om SS-staten. Himmler ville mera än gärna utvidga sitt SS som den rena ariska och polisiära makten nummer ett. En polismakt som han ville tillsammans med Heydrich styra till att bli den enda polismakt och auktoritära departement som endast hade Hitler ovan sig. Biografin över Gestapos och SS obevekliga mästare, Heydrich är en märklig och brutal saga om den mobbade mannen, som tog sig till att bli bästa i allt som han kunde bli inom underättelsetjänst, singelidrottsgrenar och kvinnoförförelser. Han blev den perfekte nazisten som med iskall kyla och teknokrati, kunde under Hitlers översyn och önskningar, inte bara bli den mystiska och maktspelande Himmlers närmaste mördare, utan den rätta mannen som löste den stora frågan om "judarnas fysiska förintelse.

Heinrich Himmler.Himmler mixade en rasmytologisk övertro på ariska rasen och specifikt att den fordom splittrande Tyskland hade en magisk mäktig förfluten historik - där germanerna var ett mäktigt vitt blond folkslag, starkt nog att skapa flera riken. Denna besatthet gjorde att Himmler vid sidan om att skapa en stor allsmäktig stat i staten inom nazismens regi - även påbörjade en pseudoforskning med stora resurser världen över för att spåra upp en tidig germansk förhistoria. De båda böckerna visar upp en bisarr märklig syntes av en rationell estetik när det gällde själva mördande och krigandet och samtidigt kunde bygga upp en av de mest fåfänga så kallade andliga eskapism man kan tänka sig. En mix av blodsmystik, hedendom och falsk raslära. Själva idéerna kommer egentligen från Europas upplysningsepok men vars idéer förvanskades under romantiken, genom att nationalism, mystik och nya tankegångar föddes. Hitlers regim var unik till så grad att man kunde i stort sett få fram vilka vansinnigheter som helst. Hatet mot demokrati och jämlikhet baserades på övertro på ledargestalten. Ytterligare märkligare är hur nazismen mördade all kultur i Europa, mest i Tyskland förstås. Nazismen bestod av många charlataner, misslyckade individer och rent av sinnesjuka bedragare som mest använde sig av ideologin för att röva och skada så mycket de kunde. Nazismen är en nästan overklig men tyvärr verklig åskådning som mixade de mest vansinniga lögner för att få ihop sitt klåperi till andlig vägledning. Boken om Himmler visar just hur rikets mest galna tänkare kunde samsas under Himmlers övertro på vansinnigheter och drömmen om den vita rasens hegemoni, eller i hans version - den ariska övermänniskan. Myten om den sanna övermänniskan. Den myten jagade Himmler medan Heydrich ägnade sig åt kylig maskinell massmördande i gigantisk skala. Nazismens var redan för från början en kriminell organisation. När de kom till makten gjorde nazismen sin egen andliga mördande till högsta statsprincip. Fast man dolde det bakom värdelösa klichéer framdrömda av den vansinniga personliga lögnmaskineri som Hitler gjort till sin egen mytologiska osanning. Båda böckerna bevisar att nazismen var en märklig ideologi konstruerad på diverse myter, blodsgemenskap och på rena fabler om hur forntida germaner levde sina liv. Denna hybrid är en del nazismens rasideologi. De fanns många kultsällskap och nationella föreningar som skapade arvegods som nazisterna senare skulle lägga till sin eget falska bygga som de kallar för ideologi.

Två hänsynslösa män som begravde miljoner och åter miljoner människor i förtidiga gravar. Nazismen är i sin enfald en livsfarlig ondskefull ideologi, som i sin renaste form var yttersta kontexten av den rasism Europa odlade sedan länge i sin tro på "vita mannens börda" - den imperialism som existerade i Europas historia. böckerna visar varför all nazism alltid måste bekämpas. Den är för farlig för mänskligheten. Död, terror och fasa är nazismens enda budskap till oss, fortfarande. Böckerna är tveklöst suveräna populärhistoriska böcker som behövs för att inge oss mod och motgift mot nazism.

Musik

A Real Cool Time Revisited: Swedish Pop, Punk and Garage Rock 1982–1989

Atlantic Rhythm and Blues 1947–1974

Autechre — Oversteps; Caribou — Swim & Booka Shade — More

Avantasia — The Wicked Symphony/Angel of Babylon

Blackberry Smoke — Little Piece of Dixie

CocoRosie — Grey Oceans

David Byrne & Fatboy Slim — Here Lies Love

Erykah Badu — New Amerykah Pt. 2: Return of the Ankh

Giant — Promise Land

Heart Sick Groans — Gentlemen, If You Ain’t Right, Get Right

High Places — High Places vs. Mankind & MGMT — Congratulations

Johnny Cash — Ain’t No Grave

Korta metalrecensioner V

Lisa o Piu — Behind the Bend & Ellen — Mourning This Morning

Marty Friedman — Tokyo Jukebox

My Way — My Way

Petter — En räddare i nöden

Petter Spjut — Hann jag nånsin ifatt?

Sambassadeur — European & Broken Bells — Broken Bells

She & Him — Volume Two; The Tallest Man on Earth — The Wild Hunt & Harper Simon — Harper Simon

Slash — Slash