Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Artikel

Att få mer energi än man ger!

Radosav Mandic. Bokhuset Devic © april 2010.

I september 2010 är det exakt fem år sedan Radosav Mandic kom till Sverige. Hela hans familj är kvar i Kragujevac, Serbien. Han själv läser just nu Sfi (Svenska för invandrare) på Komvux Södervärn i Malmö.

Vi träffades på en kvällsundervisning 2010-02-22. Som genom en ödets tillfällighet kom jag att vara hans lärarvikarie då. Eftersom jag blev fascinerad av den här herrn, tog jag således tillfället i akt att småprata lite med honom efter lektionspasset.

Vi kom överens om att vi skulle träffas till en kopp kaffe och prata av oss. Och detta gjorde vi också under påskaftonen 2010-04-04. Under vår gemytliga pratstund kom en rad olika sammanträffanden upp. Det visade sig att vi härstammar från samma anfader, hertigen Bijeli Pavle (Pali Bardh), samt att vi har ett genetiskt släktskap med den världsberömde serbiske fysikern Nikola Teslas (1856-1943) moder Nikolina, som kommer från den gamla drobnjakiska prästfamiljen Mandic. Vi har en gemensam passion för Nikola Tesla och hans många uppfinningar vad rör fysik, radio- och elektroteknik samt även ett brinnande intresse för radiestesi, pendelns rörelser, astralresor och evighetsmaskinen (lat. perpetuum mobile).

Mandic har kommit på hur man får mer energi än man ger. Han menar att han skulle kunna visa det på plats. Han har en idé om hur man kan göra elektromotorer starkare (=den mekaniska kraften), det vill säga att de själva kan sätta sig i rörelse och samtidigt producera överskottsenergi vid behov. Det extra överskottet skulle vi kunna använda till att sätta en annan elektromotor i rörelse och på det sättet kunna driva en bil med bara det elöverskott som vi får. Överskottet skulle också kunna användas till andra energityper. Och då skulle vi få elenergi på alla platser allt efter våra behov. Vi kommer följaktligen inte att behöva mer kol-, kärn- och vattenkraft. Elektricitet finns överallt runtom oss. På det viset kommer vi att ha väldigt billig energi i vår närmiljö.

Mandic är på förhand tacksam för ett eventuellt kommande samarbete med alla intresserade parter. Han vänder sig till alla välvilliga människor som vill stödja hans projektuppfinning, som förhoppningsvis ska bidra till att minska nedsmutsningen av vår miljö. Det gemensamma målet är sålunda att värna om miljön både idag och i framtiden. Eftersom han saknar egna resurser för att presentera och patentera uppfinningen går Kulturskaparklubben Bokhuset Devics medlemmar in och sponsrar honom. Han skulle emellertid önska att man införskaffade en tolk åt honom i samband med visningen eftersom hans svenskkunskaper är bristfälliga. För att visa upp den här projektuppfinningen behövs även närvaro av en maskin- och elektroingenjör. För att inte bortse från Mandics utbildning, så är han utbildad inom bilelektronik och mekanik. Han har 30 års arbetslivserfarenhet av elproduktion.

Uppfinningen har visats bara en gång tidigare av Nikola Tesla – och det var på Thomas Edisons företag. Nikola Tesla är således den störste uppfinnaren i modern tid, men förärades för den sakens skull dock aldrig med Nobelpriset i fysik. Priset tillföll istället italienaren Guglielmo Marconi 1909.

Radosav Mandic lovar att han genom sin uppvisning ska förvissa oss om att han kan få hastigheten att bli densamma, fast med större energi. Vi förlorar inte hastighet med andra ord. Jag hoppas han får utrymme att visa upp sin unika begåvning. Han går i Nikola Teslas fotspår. Hans projektuppfinning kan bygga fantastiska broar i vårt närområde samt bredare på Balkan. Hans alternativa teknik borde följaktligen ha större publicitet i inhemska och serbiska media. Det talas en hel del om Agenda 21 och hållbar utveckling i Östersjöregionen. Här är han ett exemplariskt föredöme att ta efter!

För ytterligare info, kontakta:

Radosav Mandic

Arildsg. 6B

214 39 Malmö

Tel.: 070-4010657

Foto: Bokhuset Devic © april 2010

Ljubomir T. Dević, fil. kand.,

medlem i Skånes Författarsällskap och ASLA,

Sfi-lärare på Komvux Södervärn

Musik

A Real Cool Time Revisited: Swedish Pop, Punk and Garage Rock 1982–1989

Atlantic Rhythm and Blues 1947–1974

Autechre — Oversteps; Caribou — Swim & Booka Shade — More

Avantasia — The Wicked Symphony/Angel of Babylon

Blackberry Smoke — Little Piece of Dixie

CocoRosie — Grey Oceans

David Byrne & Fatboy Slim — Here Lies Love

Erykah Badu — New Amerykah Pt. 2: Return of the Ankh

Giant — Promise Land

Heart Sick Groans — Gentlemen, If You Ain’t Right, Get Right

High Places — High Places vs. Mankind & MGMT — Congratulations

Johnny Cash — Ain’t No Grave

Korta metalrecensioner V

Lisa o Piu — Behind the Bend & Ellen — Mourning This Morning

Marty Friedman — Tokyo Jukebox

My Way — My Way

Petter — En räddare i nöden

Petter Spjut — Hann jag nånsin ifatt?

Sambassadeur — European & Broken Bells — Broken Bells

She & Him — Volume Two; The Tallest Man on Earth — The Wild Hunt & Harper Simon — Harper Simon

Slash — Slash