Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Experimentellt/Elektroniskt

Autechre — Oversteps @@@

Caribou — Swim @@@@

Booka Shade — More @@@@

Autechre — Oversteps.Autechre räknar många som tar sitt ansvar på allvar inom techno eller mera längre avancerade musikstycket på allvar, som de bästa bandet i världen. Själv tycker jag att Rob Brown och Sean Booth som utgör Autechre är mera intressant som band och fenomen, rent teoretisk gör de akademisk intellektuell elektronisk musik. nya skivan är mera målningar i klanger och ljudbilder. Låtarna är som skisser man gör på fri hand, helt utan direkta känslor av djupaste själen, känner jag att musiken är ytskicket som kommer fram i deras nya konstnärliga ambitioner. Man kan inte ta duon på fullaste allvar. Man hör abstrakta landskap ristas fram ur en fastspänd duk. Ljud och klanger är nog det enda jag får ut av deras nya skiva. Väl genomförd får jag tillägga, men den har inte riktigt det där allvaret som gör att man tror att konsten brottas med livets alvarligare sidor av mänskliga spektret. Utan Autechre fastnar i kompositioner som saknar rejäl substans i sin urform. Bra musik som inte berör själen så att säga.

Caribou — Swim.Dan Snaith däremot ger ut gladare musik som dessutom är mera dynamisk till omfånget, så att musiken liksom spiller ut över alla breddar. Han gav ut musik under namnet Manitoba, vilket jag verkligen uppskattade från mitt gamla punkperspektiv.. Även under namnet Caribou har det kommit ut storslagna epos från Dan Snaith. Det nya albumet avviker inte från sin mall när det gäller att skrivna soulhymner i en sorts technostil. Sakta och godmodigt fräser musiken i stekpanna. Musiken är dock ännu mera mångfacetterat och oregelbunden än på tidigare utsläpp. Nya albumet gillar jag ännu bättre därför att den svänger hårt och vrider musiken åt det håll som stavas soul. Då älskar jag det passionerat och ifrågasätter det inte alls. En perfekt skiva för dansgolvet

Booka Shade — More.Tyska trancemästarna fortsätter att göra modern krautrock och techno i en nästan kuslig perfekt hybridform. Duon har även i sin hemstad Frankfurt, släppt fina remixer från Moby, svenska The Knife till säkra kort som Depeche Mode. Deras egna skivor har från första stund alltid gillat på ett eller annat sätt. Det svänger väldigt bra fastän musiken kan säga gå i oändlig serie monotona rytmiska rörelser. Det kan på ytan av ett ovant öra tänkas låta likadant. Men det är små töjbara krusningar på takternas framåtriktade rörelseenergi. Det denna lilla förändringar vi som gärna bodde på diverse olika techno elller acidklubbar i Stockholm, Oslo eller Köpinghamn, kan höra när musiken sätter igång på dansgolven. Booka Shade borde göra housemusik tycker jag personligen. Men så länge de gör musik som låter som postpostmoderna världens Kraftweerk - då är allting bra i min värld. En av årets bästa technoalbum.

Musik

A Real Cool Time Revisited: Swedish Pop, Punk and Garage Rock 1982–1989

Atlantic Rhythm and Blues 1947–1974

Autechre — Oversteps; Caribou — Swim & Booka Shade — More

Avantasia — The Wicked Symphony/Angel of Babylon

Blackberry Smoke — Little Piece of Dixie

CocoRosie — Grey Oceans

David Byrne & Fatboy Slim — Here Lies Love

Erykah Badu — New Amerykah Pt. 2: Return of the Ankh

Giant — Promise Land

Heart Sick Groans — Gentlemen, If You Ain’t Right, Get Right

High Places — High Places vs. Mankind & MGMT — Congratulations

Johnny Cash — Ain’t No Grave

Korta metalrecensioner V

Lisa o Piu — Behind the Bend & Ellen — Mourning This Morning

Marty Friedman — Tokyo Jukebox

My Way — My Way

Petter — En räddare i nöden

Petter Spjut — Hann jag nånsin ifatt?

Sambassadeur — European & Broken Bells — Broken Bells

She & Him — Volume Two; The Tallest Man on Earth — The Wild Hunt & Harper Simon — Harper Simon

Slash — Slash