Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Musikbok

Lennart Persson — Musik Nonstop: Pet Sounds i våra hjärtan

Bonniers Fakta 2010

Det finns två sätt att relatera till den första boken om en skivaffär av klassisk format som den om Pets Sounds i Stockholm, som Stefan Jacobsons legendariska affär, numera förlagd på Skånegatan i Södermalm. Det ena sättet är att vi ny fått den ultimata svenska boken om att inneha skivaffär i dystra tider då skivbolagen fått på käften av fildelning bland annat. och den gav mig inblick i hur musikbranschen har förändrats sedan 70-talet. Det andra sättet är det mera personliga och dystra slaget - att det blev Lennart Perssons sista bok innan han sorgligt nog avled i cancer. En mera fullödig kärleksförklaring till musikaffärer eller musik har jag knappast läst än i den här boken.. Den sväller över av bisarra anekdoter som utgörs av stundtals bistre musikälskaren Stefan Jacobson. Han föddes 1953 och hamnade inom musikaffärens värld av olika skäl. Han startade upp Pet Sounds 1979 tillsammans med Britt Eklands broder Calle Eklund och gav musiker, musikälskare och Stockholm den hetaste skivaffären under flera år. Det blev även flera andra saker som Pets Sound drev inom projektet, förutom själva affären. Man hade ett tag Sveriges bästa rockklubb Roxy, baren på Mosebacke och försökte anordna konserter. Jag själv var ingen stammis på Pet Sound utan besökte den då och då under de numera 31 åren butiken funnits. Men Roxy frekventerade jag ofta och såg flera konserter med Reeperbahn, Lustans Lakejer, Wilmer X och den famösa New Orderkonserten 1981, som jag tyckte var en lysande upplevelse. Pet Sounds är skivaffären döpt efter Beach Boys legendariska album - helt rätt om jag får tillägga. Lennart Persson varvar boken med intervjuer och sköna berättelser om vad som egentligen hände med Pet Sounds under alla åren som boken skildrar.

Det är en stycke svensk kulturhistoria som här beskrivs av Lennart Persson. han har givetvis helt egna referenser och egna erfarenheter att driva en skivaffär med passion och mycket kärlek till sin verksamhet. Malmös egen affär "Musik & Konst" är helt unik där den ligger på Spångatan 5 ganska nära Trehörningen.

Boken helt igenom underbar underfundig på så sätt att allt som skedde från 70-talet och framåt till dagens datum, då affären även fått pub och restaurang som extra tillskott på Pet Sounds vittförgrenade träd. Ett träd som det har gått upp och ned men alltid kommit på fötter. Passion, kunnande och integritet är honnörsorden för allting som kan beskrivas vara kärnan och kärleken i Pet Sounds världsbild. Stefan Jacobson är kaptenen på skutan som alltid styr ut mot det okända. Bokens slutsats är att både den nischade skivaffären och cd-skivan kommer lugnt att överleva fildelningen.

Musik

A Real Cool Time Revisited: Swedish Pop, Punk and Garage Rock 1982–1989

Atlantic Rhythm and Blues 1947–1974

Autechre — Oversteps; Caribou — Swim & Booka Shade — More

Avantasia — The Wicked Symphony/Angel of Babylon

Blackberry Smoke — Little Piece of Dixie

CocoRosie — Grey Oceans

David Byrne & Fatboy Slim — Here Lies Love

Erykah Badu — New Amerykah Pt. 2: Return of the Ankh

Giant — Promise Land

Heart Sick Groans — Gentlemen, If You Ain’t Right, Get Right

High Places — High Places vs. Mankind & MGMT — Congratulations

Johnny Cash — Ain’t No Grave

Korta metalrecensioner V

Lisa o Piu — Behind the Bend & Ellen — Mourning This Morning

Marty Friedman — Tokyo Jukebox

My Way — My Way

Petter — En räddare i nöden

Petter Spjut — Hann jag nånsin ifatt?

Sambassadeur — European & Broken Bells — Broken Bells

She & Him — Volume Two; The Tallest Man on Earth — The Wild Hunt & Harper Simon — Harper Simon

Slash — Slash