Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan #4 2010

Avledare


Stockholm Rock Out Festival 30/4 & 1/5 2010.

På grund av den osäkra flygsituationen just nu med vulkanaskmolnen, så togs beslut om att flytta Stockholm Rock Out-festivalen till den 10-11 september.

Det kommer fortfarande att hållas en show med Tigertailz, XYZ, CrashDiet, Vains of Jenna, Nasty Idols, Chris Laney och Fatal smile den 1 maj och förmodligen blir det några överraskningar till. Den pre-show som var aviserad till den 29:e april kommer att flyttas till Harry B James och Chris Laney är den som uppträder och har releaseparty.

Gå in på Stockholm Rock Out Festival så får ni veta mer.

Se Dr. Indies & Dr. Rocks recension av Stockholm Rock Out.


Alex Chilton.Alex Chilton är avliden och det är naturligtvis en stor tung dag att få höra det, särskilt som jag på dessa sidor under flera år har skrivit om hans två band Boxtops och senare Big Star. Båda banden har ett speciellt fack i min hjärna och hjärta. Alex Chilton var liksom andra unga sångare såsom Stevie Wonder eller vita soulrockaren Stevie Winwood, att de började som tonåringar och sjunga i betydelsefulla band. Alex Chilton hamnade som sexton åring i bandet Boxtops vilket den vita soullåtskrivaren och legendaren Dan Penn som mer eller mindre skrev låtar; som mästerverket "The Letter" åt Boxtops. Det blev bandet största triumf och det gjorde Alex Chilton till en mästerlig sångare och sedan också även låtskrivare. Efter de få år Boxtops varade så blev Alex Chilton soloartist för att i slutet av 60-talet och i början ha ett eget band. Nu träffade han Chris Bell och bandet Big Star var född. Det mest genialaste band jag vet från den eran. Big Star skapade själva begreppet powerpop. Alex Chilton.Utan Big Star hade vi varken haft The Nerve, The Cars, Cheap Trick, Motors eller The Vapors, i modern tid Pavement eller Posies som står powerpopen nära men ej i närheten av de tidigare uppräknade banden eller big Star naturligtvis. Men nu har Alex Chilton avlidit och blev inte ens 60 år fyllda. 1950-2010. Min sorg när jag tänker på att Big Stars nuvarande sättning snart igen skulle ut och turnera. Kanske släppa nytt material igen. Vad vet jag om det. men nu är den stora sångaren och låtskrivaren borta. Kvar finns intrycken av Alex Chiltons storhet i form av Boxtops och Big Star kvar.

Farväl gamle vän önskar Dr. Indie med sorgen i hjärtat.

Den fåniga debatten om Jan Gullous spionage för Ryssland

Jan Guillou.Förra året utkom Jan Guillous självbiografiska bok om sitt skrivarliv och journalistiska verksamhet från början fram till idag. men det finns en episod han dumt nog inte tog med i boken. Den delen som handlar om han oförlåtligt naiva spionage för KGB som ung nybörjarjournalist. Det dokumentet släppte SÄPO lämpligt ut och en av Expressens journalister gör ett så kallad scoop på det hela. Expressen och Aftonbladets löpsedlar skrek ut det som stor nyhet. Att Jan Guillou har spionerat åt KGB. Det blir lite av löjets skimmer av Expressens såkallade nyhet. Man menar i precis att Jan Guillou i sin ungdom var aktiv KGB-agent. men enligt Jan Guillou så ingick det lite naivt i hans sätt att skapa rubriker som ung journalist. Korkat agerat naturligtvis. Men Expressens dubbelmoral i fallet när de avslöjade denna nyhet, påminner lika starkt om Sveriges ständigt hycklande inställning till USA och NATO. Under neutralitetens skynke så uppträdde vi i praktiken som NATO's trevliga bänkgrannar. Myndigheterna visste om vårt hemliga samarbete med NATO. Men alla inklusive socialdemokraterna höll svenska folket borta och bakom sanningen. Så då när det kom fram i ljuset och blev officiell sanning, kunde borglighetens mening påstå att vi var för fega att öppet förorda medlemskap i NATO. Då vi spelade med väst under neutralitetens täcke. Så med det som bakgrund att det var okej med NATO men ej Sovjet. Så kan man lugnt säga att Jan Guillou spionerade åt fel land med felaktig världsbild. Han minsann spionerat åt USA eller lekt med NATO, då hade Expressen hållit käften och skrivit om det ur en annan positivare synvinkel. Men nu var det Sovjet och Jan Guillou som varit en svensk nagel i borglighetens onyktra världsbild, bjöd på ett unikt tillfälle att försöka sätta dit Jan Guillou. Men det blir nog ett misslyckande, den här välplanerade borgliga tidningsattacken mot Jan Guillou. Därför att den är enfaldig och kritiken är bara simpel borglig politisk taktik att försöka tysta och ta ned Jan Guillous personlighet. Det är en del i debatten.

Yrsa Stenius.Den andra delen handlar plötsligt om att Pressombudsmannen Yrsa Stenius (Före detta chefredaktör och krönikör på Aftonbladet) lät publicera sitt omdöme och lade sig i striden mellan Jan Guillou och Expressen. Pressombudsmannen är privata individens ombud i pressetiska frågor. Yrsa Stenius var tyvärr dum nog att fälla omdöme och i praktiken ta ställning för sin gamla kollega. Vilket är dumt och djupt principiellt fel. Så det skadade Pressombudsmannens yrkesutövning och Expressens tilltro på dess objektiva inställning. Kritiken har varit förödande på Yrsa Stenius, vilket hon verkligen bör få. Men övriga detaljer debatten är bara en politisk storm i svenska vattenglaset.


Lars Vilks.Konstnären Lars Vilks mordhotas av fanatiska islamiska extremister för sina gamla mögliga "Rondellhundar" föreställande Muhammed. Oerhört korkat naturligtvis. Men det är faktiskt hans rätt att häda och spela ut konsthistoriska traditioner som filosofen Tomas Anderberg konstaterade. Men det relevanta var att svenska vänstern med få undantag (Dan Jönsson i DN) höll tyst eller började svamla bort sig om yttrandefriheten. Lars Vilks var tydligen fel sorts person att få stöd. Dödshotet var nästan rätt åt honom om man tolkar svenska vänsters svammel och ohederliga retoriska finter angående den viktiga principfrågan - yttrandefrihetens okränkbarhet. Men svenska vänster kan däremot försvara klottrande konstnärer och hädelser gentemot andra religioner som just kristendom. Då står Aftonbladets och andra kultursidor nästan mangrant upp för att försvara den heliga yttrandefriheten. Då kan man gå i döden för dess princip. Men när det gäller Lars Vilks blir det löjligt tomt på försvare. Vänstern är mest upptagen med att försvara muslimer eftersom de är sköra och alltid offer. Även om nu inte muslimska medborgare knappast bett om att få svenska vänsters pekpinnar om deras ständiga utsatthet och att de alltid är offer.

Satir.Vad gör den svenska vänsters debattörer, jo de stoppar huvudet i ideologiskåpet och blir upprörda över Lars Vilks istället. I Holland har redan filmare och politiker blivit mördad för sin islamkritik. Det är sådan kritik den svenska vänster ogillar och om det är fel kritiker är deras död rätt åt dem. Så visar delar av svensk vänster upp sitt fula ansikte.


En liten singel med gruppen Egoboy drabbar oss på redaktionen hårt. En delikat liten indiesensation i form av låten "Stuck On You" hasplar ur sig små söta melodiska låtar med en skön sångföring. En delikat sång med lysande förmåga att trollbinda oss lyssnare.


Den suveräna soul och discogruppen The Chi-Lites sångare Robert "Squirrel" Lester är död. Född 1942 och avled i januari 2010. Eftersom Blaskanredaktionen är svag för 70-tals-disco så kan vi inte låta bli att ge vår tribut till denna stora vokalist, som sjöng med i gruppen i dess gryning i slutet av 50-talet.

Mr. Snaggus | Dr. Indie | Dr. Rock | Dr. Da Capo
Susanna Varis


Blaskan beräknas utkomma den första måndagen i månaden.
Skicka era artiklar senast lördagen veckan innan, tack!
Bidragen adresseras lämpligen till Redaktionen

Musik

A Real Cool Time Revisited: Swedish Pop, Punk and Garage Rock 1982–1989

Atlantic Rhythm and Blues 1947–1974

Autechre — Oversteps; Caribou — Swim & Booka Shade — More

Avantasia — The Wicked Symphony/Angel of Babylon

Blackberry Smoke — Little Piece of Dixie

CocoRosie — Grey Oceans

David Byrne & Fatboy Slim — Here Lies Love

Erykah Badu — New Amerykah Pt. 2: Return of the Ankh

Giant — Promise Land

Heart Sick Groans — Gentlemen, If You Ain’t Right, Get Right

High Places — High Places vs. Mankind & MGMT — Congratulations

Johnny Cash — Ain’t No Grave

Korta metalrecensioner V

Lisa o Piu — Behind the Bend & Ellen — Mourning This Morning

Marty Friedman — Tokyo Jukebox

My Way — My Way

Petter — En räddare i nöden

Petter Spjut — Hann jag nånsin ifatt?

Sambassadeur — European & Broken Bells — Broken Bells

She & Him — Volume Two; The Tallest Man on Earth — The Wild Hunt & Harper Simon — Harper Simon

Slash — Slash