Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Romaner

Björn Ranelid — Kniven i hjärtat

Bonniers 2010

Jens Christian Grøndahl — Fyra dagar i mars

Översättning: Thomas Andersson

W&W

Björn Ranelid.Skulden och kärlekens pris då skulden kan bli så tung att kärleken till någon annan eller familjen nästan knäcker sig själv om inte kärleken också kan bli nådens kärlek som överträffar allt annat i livet härd. Björn Ranelid skriver om kärleken men också att kärleken till sin nästa kan leda till katastrof – som i detta fal då den erkänt skickliga ingenjören David älskar sin hustru till vansinne, så mycket att kvinnan/hustrun Anna till sist kvävs och skaffar sig en älskare i form av arkitekten Axel. Men till slut tar vansinnet i form av svartsjukan över och David mördar sin hustru Anna och älskaren Axel i hans hus. David ringer själv polisen och erkänner morden. Davids tre barn, varav två döttrar tar avstånd från sin fader och hatar honom så att de nästan bara har hatet till fadern i hjärtat kvar. Sonen Kasper som är yngst åker i hemlighet till sin fader på besök i fängelset. Boken är tragisk och annorlunda på det sätt att det inte bar handlar om hur mannen ständigt skall älska kvinnan som vår moder och liv. Nu finns det en historia som bär iväg sonens kärlek till sin fader fast han är medveten om det onda fadern gjort. Visst fins temat om den kärlek till kvinnan som Björn Ranelid alltid hyst, jag delar varenda ord han säger om kvinnan. Utan kvinnan vore livet fullständigt värdelöst. Men nu är det hur skall nåden och kärleken hitta sin plats när någon närstående begått det värsta brottet av de alla, att ta livet av en annan människa. Det är roman som jag inte tycker tillhör hans mest poetiska eller bästa skönlitterära roman. Men den är däremot den främsta av hans romaner som vill beskriva vad som sker när människan ställs mot grymma brottets natur som kan ske, när som helst och vem som helst kan hamna i den situationen. Att kunna förlåta ett mord, en våldtäkt eller något annat brott om man mist en närstående, vem det nu må vara, är inte alls lätt och bara få kan förlåta någon annan som förstört livet för dig. Det är det som är björn Ranelids budskap. Att åtminstone försöka ge nåd åt någon annans brott. Romanen är kärlekens evangelium transformerad i den här litterära formen. Naturligtvis finns den oemotståndliga kärleken till kvinnan där som alltid. Brottet är just för mycket kärlek och för starkt så att den skapar sinnesrubbningar i form av nattsvart mordisk svartsjuka. Det är vad balansen handlar i livet – hat och kärlek. Romanen är tre delad. Först berättar Kasper sin version och känslomässiga upplevelse. Sedan berättar David sin historia om barndomen, kärleken. Mottagaren är en anonym författare (Läs Björn själv förmodligen) Denna tredelade berättelse är en form av triptyk som ger oss en del av sanningen. En modig roman av Björn Ranelid som inte väjer för att våga berätta om stark kärlek och erkänna att vi män borde älska och respektera kvinnan för att vi män är beroende av kvinnan.

Heder åt Björn Ranelid.

Jens Christian Grøndahl.Jens Christian Grøndahl skriver också om skuld och kärlekens pris då huvudkaraktären Ingrid Dreyer som är arkitekt och besöker Stockholm. Hon får besked om att hennes son Jonas har gripits för rå misshandel hemma i Danmark. Henns berättelse handlar om hennes barndom, hennes moder, journalisten och mormodern som blev en misslyckat författare. De handlar om misslyckande kärleksaffärer och misslyckade relationer till varandra. Böcker som betyder mycket för att förstå, gör att dessa två romaner känns sammanbundna på mera en ett sätt. Det finns en djup moralisk skuld någonstans instoppad i böckerna som gör att de väger tungt i mitt sinne. Men också är bra att läsa för att förstå lite om världen runtomkring mig.

Sådant får vi inte varje dag tillägna oss. Två böcker om komplicerade kärleksrelationer på olika nivåer. När det enkla som borde drabab varje människa istället blir svårt och jobbigt.

Musik

Anders Bosson — Don’t Let Me Go

Archie Bronson Outfit — Coconut

Babylon Bombs — Babylon’s Burning (Jaska)

Broken Social Scene — Forgiveness Rock Record

Crazy Lixx — New Religion & Babylon Bombs — Babylon’s Burning

Crystal Castles — Crystal Castles; LCD Soundsystem — This Is Happening; The Apples in Stereo — Travellers in Space and Time; Beach House — Zebra (EP) & Matt Pond PA — The Dark Leaves

Darkthrone — Circle the Wagons; Triptykon — Eparistera Daimones & Avsky — Scorn

Dundertåget — Dom feta åren är förbi

Goldfrapp — Head First

Guitar Shorty — Bare Knuckle

Hole — Nobody’s Daughter

Horse Feathers — Thistled Spring; Sarah Blasko — As Day Follows Night & Damien Jurado — Saint Bartlett

Ida Redig — Standing Here

Invasionen — Hela världen brinner & Final Exit — Det egentliga Västerbotten: Complete Discography 94–97

Jakob Dylan — Women + Country; Josh Ritter — So Runs the World Away & The Hold Steady — Heaven Is Whenever

Kate Nash — My Best Friend Is You

Korta metalrecensioner VI

Korta musikrecensioner LVI

Lali Puna — Our Inventions

Le Kid — Mercy Mercy & Familjen — När planeterna stannat

Mats Öberg Trio — So Very Mats

Mitt Piano — Allt ljus på mig

Paul Weller — Wake up the Nation

Robyn Hitchcock & The Venus 3 — Propellor Time

Roky Erickson with Okkervil River — True Love Cast Out All Evil

Solomon Burke — Nothing’s Impossible

The Ark — In Full Regalia

The Dead Weather — Sea of Cowards

The National — High Violet

The Radio Dept. — Clinging to a Scheme

Timo Räisänen — The Anatomy of Timo Räisänen & Monty — 2010

Willie Nelson — Country Music

Zacharias — Som pansar