Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Indiepop

Crystal Castles — Crystal Castles @@@

LCD Soundsystem — This Is Happening @@@

The Apples in Stereo — Travellers in Space and Time @@@

Beach House — Zebra (EP) @@@

Matt Pond PA — The Dark Leaves @@@

Crystal Castles.Fem skivor inom indie som inte höjer sig högt ovanför det mest utan snarare är skivor som lägger sig lite vid sidan om och bevisar att det är bra musik med bra arrangemang och bra energi liksom känsla i det mesta. Men det blir lite ordinär indie dock ändå. Canadas elektroindiehopp heter Crystal Castles och släpper sin andra platta som är hoppig, och struttig. Bandet består av instrumentalisten Ethan Kath som också producerar deras musik och så till slut sångerskan Alice Glass. Hon verkar se ut som en ovanlig snygg punksångerska som inget hellre vill att få skrika fram små elektroniska poptongångar och söta elektrobaserade danslåtar. Men ndet är kanske inte det bästa jag hört i genren. Men Alice Glass är bättre än många på att sjunga det här stilen. Påminner lite grann om The Gossip, men lyckas så mycket bättre än nämnda band, Gossip. Nya plattan är helt okej och lyckas påminna mig om hur rolig indiemusik kan vara.

LCD Soundsystem — This Is Happening.James Murphy och Tim Goldenworthy i duon LCD Soundsystem var bandet bakom den nya linje av punkfunk i tvåtusentalets inledning som fick Dr. Indie att rusa gatlopp i dessa spalter efter varje band som kunde och skulle spela punkfunk. Nu är genren stendöd. Men punkfunkens historia skriver jag gärna om eftersom det kommit ut så många bra samlingar med postpunk från 70-talets New York-scen. Musiken efter punkens första våg hade lagt sig. LCD Soundsystem var bandet som skapade en ny musikhistorisk dansvåg av punkfunk och med en massa efterföljare. Men nya albumet är lugnare och mindre dansvänlig, utan innehåller mera av pop och harmonisk musik att lyssna på. Det blir mera tråkig att lyssna på då dansrocken saknas men vinner på att få till det fina poptongångar.

The Apples in Stereo — Travellers in Space and Time.Jag har tidigare skrivit i blaskan om musikerkollektivet Elephant 6, där många grupper ingår och styrs av dess chefideolog Bill Doss. The Apples in Stereo är ett av de fina exemplen på ny intressant musik som mixar, blandar och remixar in ljud, kulisser och manifesterar det genom att sända det ut över världen med dessa sköna slingor av pulveriserade bakgrundfonder och dova ljudklipp. Allt finns inspelat och uppskjuten som en sattelit ut över vår globala värld.

Beach House nya ep är en säker fortsättning från deras förra platta. En ep med fyra små toner, ackord och sytematiska fina humanistiska uppmaningar till livet som skall levas. Svävande och snyggt framfört.

Matt Pond PA — The Dark Leaves.Matt Pond PA är för mig ett amerikansk okänt band som hamnade med sin nya skiva på Blaskans redaktion och musiken överraskade mig ordentligt. Det var elegant pop som tar med oss på snygga vandringar över stigar och berg med kanske försmak för djupa dalar. Bra och fint kan man bara smyga sig in i musikens labyrinter. En skicklig platta med okej låturval.

Musik

Anders Bosson — Don’t Let Me Go

Archie Bronson Outfit — Coconut

Babylon Bombs — Babylon’s Burning (Jaska)

Broken Social Scene — Forgiveness Rock Record

Crazy Lixx — New Religion & Babylon Bombs — Babylon’s Burning

Crystal Castles — Crystal Castles; LCD Soundsystem — This Is Happening; The Apples in Stereo — Travellers in Space and Time; Beach House — Zebra (EP) & Matt Pond PA — The Dark Leaves

Darkthrone — Circle the Wagons; Triptykon — Eparistera Daimones & Avsky — Scorn

Dundertåget — Dom feta åren är förbi

Goldfrapp — Head First

Guitar Shorty — Bare Knuckle

Hole — Nobody’s Daughter

Horse Feathers — Thistled Spring; Sarah Blasko — As Day Follows Night & Damien Jurado — Saint Bartlett

Ida Redig — Standing Here

Invasionen — Hela världen brinner & Final Exit — Det egentliga Västerbotten: Complete Discography 94–97

Jakob Dylan — Women + Country; Josh Ritter — So Runs the World Away & The Hold Steady — Heaven Is Whenever

Kate Nash — My Best Friend Is You

Korta metalrecensioner VI

Korta musikrecensioner LVI

Lali Puna — Our Inventions

Le Kid — Mercy Mercy & Familjen — När planeterna stannat

Mats Öberg Trio — So Very Mats

Mitt Piano — Allt ljus på mig

Paul Weller — Wake up the Nation

Robyn Hitchcock & The Venus 3 — Propellor Time

Roky Erickson with Okkervil River — True Love Cast Out All Evil

Solomon Burke — Nothing’s Impossible

The Ark — In Full Regalia

The Dead Weather — Sea of Cowards

The National — High Violet

The Radio Dept. — Clinging to a Scheme

Timo Räisänen — The Anatomy of Timo Räisänen & Monty — 2010

Willie Nelson — Country Music

Zacharias — Som pansar