Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Rock/Americana

Jakob Dylan — Women + Country @@@@

Josh Ritter — So Runs the World Away @@@

The Hold Steady — Heaven Is Whenever @@@@

Jakob Dylan — Women + Country.Jakob Dylan gör allt för att inte påminna om sin legendariska fader Bob Dylan, men det går så där. Men visst gjorde han ett par briljanta plattor med sitt forna band Wallflowers som hade tillexempel bra producenter som den ständigt närvarna T-Bone Burnett; som också producerar Jakob Dylans nya skiva, den andra ordningen efter Wallflowers upplösning. En varm countryinfluerad platta som också får mig att tänka på Paul Simon av någon anledning. Det är precis Paul Simon Jakob Dylan nlåter på rösten när han sjunger sina låtar. Det bästa att hans bakgrundsångerskor är det namnkunniga Neko Case och Kelly Hogan. som fint sätter låtarna. Det är fina sånger som spelas ut med just de nämna berömda sångerskorna. Jag älskar vissa låtar därför att det är just så mjuka och softa som jag vill att de skall vara. Att den lysande gitarristen Marc Ribot figurerar på ett par låtar höjer självklart allt hos mig. En stor platta från Jakob Dylan.

Josh Ritter — So Runs the World Away.Josh Ritter är en amerikansk sångare med mycket Johhny Cash och Bob Dylan och nutida Ryan Adams i sig och i musiken. Hans nya platta är en okej solitär platta med många fina egenskaper som tar ut sig ordentligt. Stabil countryrock utan att så mycket överraskar på något sätt. Musiken kan vi och soundet kan vi. varken originellt eller nyskapande på något viss. Men allting sätts ihop till ett bärande underlag som fogar samman materialet och musikerna i plattan. Josh Ritter är sävlig och föga nytänkande. Allt som fungerar för honom fungerar enligt den devisen. Plattan har goda sidor som medför fina insikter och har kvalitativa egenskaper. Det är bra så.

The Hold Steady — Heaven Is Whenever.Många känsliga indieöron blir nog lite oroliga och lite förvånad att Craig Finn plötsligt skall spela med sina kompisar The Hold Steady renodlad rock i Bruce Springsteens anda och till och mera bredbentare rock än någonsin. Tja stackars indietalibaner de har säkerligen problem med denna förvandling. Men et har knappast undertecknad. The Hold Steady spelar bättre rock med tanke på att bandet faktiskt har influenser från legendariska band som The Replacements och mera lågintensiva band som The Grifters. Jag älskar snarare att uttrycket blir så tydligare och mera lutningen av tung amerikansk tung rock tar över med andan och pulsen. Jag vill att The Hold Steady skall låta exakt så här. Mera bly än fjäderlätt indie för bandet passar bra att spela sådan rock vilket nya skivan speglar mycket rätt.

Musik

Anders Bosson — Don’t Let Me Go

Archie Bronson Outfit — Coconut

Babylon Bombs — Babylon’s Burning (Jaska)

Broken Social Scene — Forgiveness Rock Record

Crazy Lixx — New Religion & Babylon Bombs — Babylon’s Burning

Crystal Castles — Crystal Castles; LCD Soundsystem — This Is Happening; The Apples in Stereo — Travellers in Space and Time; Beach House — Zebra (EP) & Matt Pond PA — The Dark Leaves

Darkthrone — Circle the Wagons; Triptykon — Eparistera Daimones & Avsky — Scorn

Dundertåget — Dom feta åren är förbi

Goldfrapp — Head First

Guitar Shorty — Bare Knuckle

Hole — Nobody’s Daughter

Horse Feathers — Thistled Spring; Sarah Blasko — As Day Follows Night & Damien Jurado — Saint Bartlett

Ida Redig — Standing Here

Invasionen — Hela världen brinner & Final Exit — Det egentliga Västerbotten: Complete Discography 94–97

Jakob Dylan — Women + Country; Josh Ritter — So Runs the World Away & The Hold Steady — Heaven Is Whenever

Kate Nash — My Best Friend Is You

Korta metalrecensioner VI

Korta musikrecensioner LVI

Lali Puna — Our Inventions

Le Kid — Mercy Mercy & Familjen — När planeterna stannat

Mats Öberg Trio — So Very Mats

Mitt Piano — Allt ljus på mig

Paul Weller — Wake up the Nation

Robyn Hitchcock & The Venus 3 — Propellor Time

Roky Erickson with Okkervil River — True Love Cast Out All Evil

Solomon Burke — Nothing’s Impossible

The Ark — In Full Regalia

The Dead Weather — Sea of Cowards

The National — High Violet

The Radio Dept. — Clinging to a Scheme

Timo Räisänen — The Anatomy of Timo Räisänen & Monty — 2010

Willie Nelson — Country Music

Zacharias — Som pansar