Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Svensk indiepop

Timo Räisänen — The Anatomy of Timo Räisänen @@@

Monty — 2010 @@@@

Timo Räisänen.Mångsidig artist som hunnit med att varit Håkan Hellströms främsta Sidekick under en hel del år samtidigt han var medlem i Måns Jäleviks band Her Majesty. fast nu har han mest släppt egna soloalbum sedan första soloalbumet 2005 ”Lovers are lonely” som jag lyssnade på men föll inte direkt för. Jag har aldrig varit speciellt överdriven förtjust i hans soloalbum, tyckte att de var direkt tråkiga popalbum helt enkelt. Men visst har 2010 blivit ett år som Timo Räisänen verkar slå igenom på stort. Han har varit med i körslaget, Så ska det låta och programledare för P3- Guldmiken. Nu gissar jag att han kommer medverka i sommarens upplaga av ”Allsång på Skansen.” Nya skivan är mera fokuserat än tidigare och låter per definition bättre och har så mycket finare känsla än vad jag upplevt tidigare om åren på de förra albumen. Det som jag tyckte var tråkiga partier på hans skivor har nu förbytts i glada svävande harmonier som tar ut sig på ett bättre sätt än förut. Jag tycker att Timo Räisänen låter säkrare på rösten. Popmusiken kan förändras och skall förändras. Men mera tydligare punktmakeringar så lyfter skivan betänkligt. Under lyssningen blir musiken klarare och har ett rent ljudupplägg. Bra pop som jag kan klara av att lyssna på när det gäller Timo Räisänens musikaliska utflykter.

David Pagmar har numera övergivit sitt andra artistnamn Montt Mardié genom att dels reducerat ned namnet till Monty och sjunger numera på svenska, åtminstone på den här skivan. Det är roligt att Monty gör det. Därför att nu tycker jag om hans musik och den nästan souliga popiga känslan han har i musiken. Det är lika bra låtar som jag tyckte om när Moneybrother började sjunga på svenska språket. man kan finna nya sidor hos en artist som byter det vanliga engelska språket som vi nästan föds in i och kan plösligt börja uppfatta nya dimensioner och få nya upplevelser av artisten. Det är vad jag håller på att utveckla nu. Monty sjunger nästan som Erik Gadd stundtals och det är sådant som kan göra musiken till en trevlig tillställning att ta sin picknick att sitta ned för att få upplevelsen presenterat. jag njuter i högsta drag av det här aktstycket. Bättre sommarmusik än denna finstilta popplatta kan nästan inte uppbringas.

Musik

Anders Bosson — Don’t Let Me Go

Archie Bronson Outfit — Coconut

Babylon Bombs — Babylon’s Burning (Jaska)

Broken Social Scene — Forgiveness Rock Record

Crazy Lixx — New Religion & Babylon Bombs — Babylon’s Burning

Crystal Castles — Crystal Castles; LCD Soundsystem — This Is Happening; The Apples in Stereo — Travellers in Space and Time; Beach House — Zebra (EP) & Matt Pond PA — The Dark Leaves

Darkthrone — Circle the Wagons; Triptykon — Eparistera Daimones & Avsky — Scorn

Dundertåget — Dom feta åren är förbi

Goldfrapp — Head First

Guitar Shorty — Bare Knuckle

Hole — Nobody’s Daughter

Horse Feathers — Thistled Spring; Sarah Blasko — As Day Follows Night & Damien Jurado — Saint Bartlett

Ida Redig — Standing Here

Invasionen — Hela världen brinner & Final Exit — Det egentliga Västerbotten: Complete Discography 94–97

Jakob Dylan — Women + Country; Josh Ritter — So Runs the World Away & The Hold Steady — Heaven Is Whenever

Kate Nash — My Best Friend Is You

Korta metalrecensioner VI

Korta musikrecensioner LVI

Lali Puna — Our Inventions

Le Kid — Mercy Mercy & Familjen — När planeterna stannat

Mats Öberg Trio — So Very Mats

Mitt Piano — Allt ljus på mig

Paul Weller — Wake up the Nation

Robyn Hitchcock & The Venus 3 — Propellor Time

Roky Erickson with Okkervil River — True Love Cast Out All Evil

Solomon Burke — Nothing’s Impossible

The Ark — In Full Regalia

The Dead Weather — Sea of Cowards

The National — High Violet

The Radio Dept. — Clinging to a Scheme

Timo Räisänen — The Anatomy of Timo Räisänen & Monty — 2010

Willie Nelson — Country Music

Zacharias — Som pansar