Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskanhjälte

Blaskans superhjälte nummer ett Clint Eastwood fyller 80 år

Clint Eastwood.Vår tysta hjälte har en vass stålgrå blick, ett tyst fårad ansikte, hans poncho har hjälten på sig med sin revolver hängande bredvid sig på sidan och ständigt beredd att dra mot den envetna fienden – den onda skurken/skurkarna bet till slut i gräset. Det var Sergio Leones geniala idé att fånga in Clintan, som slog igenom via tv-serien ”Rawhide” och låta han med stel gestaltning och reducerbar ansiktsmimik låta sig skapas som en tyst gåtfull ny modern västernhjälte. Filmerna Sergio Leone skapade tillhör filmhistoriens mest peotiska och fascinerade västern filmer, överlägsna de flesta av Hollywoods filmiska arketyper. Clint Eastwoods resa börjar i Italien och slutar i Hollywood. Clint Eastwood.Filmerna om San Franscicos nya polishjälte Harry Callahan, en man i uppror mot kriminella och politiska byråkrater. Nu kom det sig att svenska tristvästern började angripa Clintan för fascistiska och rasistiska våldsfilmer. Men som vanligt hade svenska fjantvästern inte begripit hans personlighet och naturligtvis hans kärlek till blues/jazz begrep vänstertöntarna ingenting av. Vi som älskar Clint Eastwood och sätter han högst bland hjältar brukade skrika i korus – ge fan i våran Clintan. Men när han började regissera stora och fina dramatiska filmer så började kritikerna plötsligt att hylla hans insatser. Det som de såg nu, hade vi andra Clintanvänner redan sett och förstått för ett par decennier sedan. Sent skall belackarna vakna och inse Clint Eastwoods storhet som skådespelare, regissör och människa. En hjälte som gick sin egen väg och hade sina egna val att göra. Med andra ord en sann hjälte ut i fingerspetsarna. Sådan man hyllar jag Dr. Indie.

Clint Eastwood.Mr. Snaggus funderar en smula över varför i all sin dar ”vänstern” tyckte vet nån vad, usch & fy och nääee! om filmer som Dirty Harry, Magnum Force och The Enforcer — Hårdingen. Alltså, jag är väl för trögfattad, men detta hat mot Clintan som fanns på 70-80-talet övergår helt enkelt mitt förstånd. Såg dessa belackare över huvud taget filmerna? 1980 såg jag dessa och fler av Clintans filmer på nybyggda Filmstaden (city) i en Clintan-festival. Dirty Harry och Mannen med oxpiskan (High Plains Drifter) fattade jag inte mycket av; det visade sig att de var slaktade av Statens biografbyrå. Flera år senare såg jag äntligen de ocensurerade versionerna - ahhh! Nu förstår jag! Dirty Harry var, som jag ser det, åsiktscensurerad och Mannen med oxpiskan våldscensurerad så till den milda grad att jag inte fattade ett smack av vad filmen egentligen gick ut på; kanske också en anledning till varför denna film var den minst populära i Sverige och den mest populära i resten av världen. Suggestiv så det förslår.

En annan av mina hjältar, som om möjligt, var ännu mer hatad av ”vänstern” är ju den fantastiske Charles Bronson! Nämnde man Death Wish på tiden det begav sig, möttes man av två pekfingrar i kors! Nå, O tempora o mores! tiderna förändras och åsikterna därmed. Undrar just vad de ”vänstermänniskor” som numer hyllar Clint Eastwood skulle säga om man snokade reda på vad de yttrade om Clintan? Hyckleri någon?

Egentligen borde ju världen kräva att Mr. Eastwood framöver och i tid och evighet tituleras Sir Clint Eastwood!!

Musik

Anna von Hausswolff — Singing from the Grave

Annihilator — Annihilator; Soulfly — Omen & Brant Bjork — Gods & Goddesses

Band of Horses — Infinite Arms

Charged GBH — Perfume and Piss

Bobby Charles — Timeless

Damian Marley/Nas — Distant Relatives

Daniel Johnston and Beam — Beam Me Up

Danko Jones — Below the Belt & Stone Temple Pilots — Stone Temple Pilots Deluxe Edition

Deutsche Elektronische Musik: Experimental German Rock and Electronic Musik 1972–1983

Foals — Total Life Forever

Helloween — Unarmed: Best of 25th Anniversary

Killing Touch — One of a Kind

Korta musikrecensioner LVII

Liars — Sisterworld

Lyle Lovett — Natural Forces

Magnus Lindberg + Basse Wickman — Vita lögner, svarta ballader, volym 1

Merle Haggard — I Am What I Am; Mose Allison — The Way of the World & Carl Smith — Kisses Don’t Lie: 21 Greatest Hits

Musikkollektivet — Hufvudstaden

Nevermore — The Obsidian Conspiracy

Robyn — Body Talk Pt. 1

Sabaton — Coat of Arms

Sideburn — The Demon Dance

The Fall — Your Future Our Clutter

The Roots of R’n’B

Tracey Thorn — Love and Its Opposite

Vanden Plas — Seraphic Clockwork

Woods — At Echo Lake; The Magic Numbers — The Pulse (EP) & Teenage Fanclub — Shadows