Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Retro

Frankie Knuckles — Beyond the Mix 1991 @@@

Junior Jack — Trust It 2004 @@@

Frankie Knuckles — Beyond the Mix.Jag åkte till det IKEA som ligger strax utanför Jakobsberg nära min hemstation, Kallhäll för någon månad sedan för att köpa ett nytt bord till min dator. Under den tiden då jag plockade ihop bordet så lyssnade jag intensivt på två houseplattor elller dans/disco, om man så vill. Frankie Knuckles är den man som skapade begreppet house genom att med sina apparater först mixa och sampla gamla discoplattor från 70-talet men började göras egna plattor först i början av 90-talet. Frankie Knuckles, född i Bronx, gjorde tidigt i mitten av 70-talet egna mixtapes med skivor - men fick dj-jobb på discoklubben Nick Sianos galleri tack vare sin vän discolegenden Larry Levan — Nicky Siano’s Legendary The Gallery The Original New York Disco 1973–1977

Genom dj-jobben gjorde han sig ett namn fast fick också remixjobb åt andra artister. Michael Jackson, Diana Ross, Inner City och En Vouge. Genom sådana arbeten och samarbete med unga kommande producenter såsom Marshall Jefferson, David Morales och Larry Heard. Genom egna klubbar och produktionsbolag i Chicago och New York började han göra nyskapande housesinglar. Sångare som Robert Owens sjöng på hans tidiga produktioner. Fast det dröjde ända till 1991 som Frankie Knuckles släppte det här fina albumet ”Beyond The Mix” 1991 som jag tycker signalerar om vilken skön vibb sådan här house med långsamma svepande övningar som tangerar discomusiken fast blir lite mera gungande jazzig svängiga rytmer istället för discomusikens rakt på sak-känsla. Två hyfsade sångerska/sångare som Lisa Michaels — Lisa Michaels Sings och Shelton Becton sjunger med på ett par fina låtar. Låt säga att skivan inte är det bästa Frankie Knuckles har gjort. men för mig betyder albumet väldigt mycket eftersom jag dansat på klubbar till den eller spelat den på diverse fester förr om åren.

Junior Jack — Trust It.Vito Lucente från Italien kan jämföras med artister inom dansgenren såsom Armand Van Helden och Bob Sinclair när det handlar om houseartad dasnmusik. hans artistnamn är Junior Jack. Bästa låten på skivan är singelversionen av ”Da Hype” med The Cures Robert Smith på sång. Den singeln skrev jag om för en del år sedan i Blaskan. Hela skivan är lugna instrumentala låtar som faktiskt är fina och lugna stycket. Junior Jack är kanske inte så flitig med sin musik. Men den här skivan är hans finaste stund på vår jord.

Musik

Anna von Hausswolff — Singing from the Grave

Annihilator — Annihilator; Soulfly — Omen & Brant Bjork — Gods & Goddesses

Band of Horses — Infinite Arms

Charged GBH — Perfume and Piss

Bobby Charles — Timeless

Damian Marley/Nas — Distant Relatives

Daniel Johnston and Beam — Beam Me Up

Danko Jones — Below the Belt & Stone Temple Pilots — Stone Temple Pilots Deluxe Edition

Deutsche Elektronische Musik: Experimental German Rock and Electronic Musik 1972–1983

Foals — Total Life Forever

Helloween — Unarmed: Best of 25th Anniversary

Killing Touch — One of a Kind

Korta musikrecensioner LVII

Liars — Sisterworld

Lyle Lovett — Natural Forces

Magnus Lindberg + Basse Wickman — Vita lögner, svarta ballader, volym 1

Merle Haggard — I Am What I Am; Mose Allison — The Way of the World & Carl Smith — Kisses Don’t Lie: 21 Greatest Hits

Musikkollektivet — Hufvudstaden

Nevermore — The Obsidian Conspiracy

Robyn — Body Talk Pt. 1

Sabaton — Coat of Arms

Sideburn — The Demon Dance

The Fall — Your Future Our Clutter

The Roots of R’n’B

Tracey Thorn — Love and Its Opposite

Vanden Plas — Seraphic Clockwork

Woods — At Echo Lake; The Magic Numbers — The Pulse (EP) & Teenage Fanclub — Shadows