Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Blaskan #6 2010

Avledare

Blaskans redaktion gratulerar vår vackra kronprinsessa Victoria och hennes man, prins Daniel till deras gemensamma uppgående i äktenskapet. Må kärleken lysa över deras liv.

Här nedan skådar Jaska in genom en reva i rumtiden:

Kronprinsessans och Daniels bröllop

Stockholm

@@@@@

Vår kronprinsessa har gift sig med hans höghet Daniel. Bröllopsakten genomfördes i den för händelsen nyrenoverade Storkyrkan i Gamla Stan. Sen blev det hästkortege, båtfärd och givetvis en slottsbal. Jublande följde det Svenska folket med hela händelsen genom tv, radio, internet samt genom att vara på plats på gator och torg. Nästan alla Sveriges Poliser tjänstgjorde så att allt gick relativt händelselöst igenom samt enligt planerad tidtabell.

Här vill jag passa på att önska de nygifta paret all lycka i framtiden.

Annars ger det här mig en förlegad eftersmak. Personligen ogillar jag att vifta på Svenska flaggan till något som borde ha försvunnit, minst 200 år sedan. Men jag tycker att respekt ska tillges alla. Hur skulle vi annars själva få det? Att det existerar många glada flaggviftare, betyder stor respekt.

Att det satsas en stor summa av samhällets pengar är inget problem. Det kommer att betala sig tillbaka, mångfalt. Att vi får se allt det vackra, människorna och omgivningen i tv:n, är bara en fröjd för ögat. Vi får fira Kärleken, det viktigaste som finns. Känslan att vi är med, närheten till kungahuset kan faktiskt ge mersmak. Kanske för att kämpa hårdare. Du kan, jag med.

Men känslan av äkthet är något illusoriskt. Det är precis som när melodifestivalen tar slut, chipsskålen är tom och lamporna är släckta. Det är slut, det är bara att acceptera resultatet. Du var aldrig där, det var inte din fest, du är egentligen inte välkommen dit.

Nu hoppas jag att inte min, egen, uppriktighet har skadat chanserna. Med fem @:s vill jag att Blaskan blir Kunglig Hovleverantör, med respekt.

Jaska


Anna-Lena Löfgren 1944–2010

Blaskans redaktion måste verkligen ge sin tribut till Anna-Lena Löfgren som tyvärr har avlidit efter en tids sjukdom. Hon var så mycket mera än schlagersångerska utan hon kunde sjunga allvarliga sånger liksom religiösa andliga visor tillsammans med Jan Sparring eller Arthur Eriksson. Men det är hennes fina sånger i gränslandet mellan schlager och lite dubbelbottnade visor vi finner hennes storhet. Naturligtvis är det sången ”lyckliga gatan” som vi alla minns. En låt om det försvunna trygga Sverige, med villor och fina städer. En nostalgisk låt om ett försvunnet. Kommunen i Rånäs i Uppland döpte om gatan där Anna-Lena Löfgren bodde till just lyckliga gatan. Anna-Lena Löfgren blev en av våra legendariska sångerskor, som slutade turnera 1995. Men tillsammans med Lill-Babs och Siv Malmqvist tillhör hon de stora i svensk musikhistoria. Därför hyllar Blaskan hennes ståndsmässigt.

Vila i frid Anna-Lena Löfgren önskar Blaskans redaktion.


Med stor sorg motar vi nyheten om den store Dennis Hoppers död vilket vi finner så otroligt tråkig. Vi på Blaskan kan inte tänka oss en bättre outsider i amerikansk kulturliv. Den ständiga opponenten som alltid gjorde och agerade på ett sätt vi på Blaskan alltid älskade. Nu är Dennis Hopper borta men ändå levande hos oss på Blaskan. Några klipp från den store Dennis Hopper som vi vill hylla på detta sätt.


Den stora och legendariska svenska rockdrottningen Rock-Olga är tyvärr död 1940–2010

Rock-Olga.Birgit ”Rock-Olga” Magnusson är död efter sviterna av en blodförgiftning. Tragisk när Rock-Olga bara för en del månader gjorde sina framträdande med Sveriges rockelit från förr, Burken, Little Gerard och Rock-Ragge. De turnerade flitigt tillsammans under flera år och delar av Blaskan såg deras framträdande för några år sedan i Kungsträdgården. Vilket var väldigt roligt. Nu vill Blaskans redaktion hylla Rock-Olga med att ge sin tribut.


Jim Knutsson från det nya indiebandet Slutet från Göteborg hade vänligen att skicka en länk till deras nya singel. Det lilla skivbolaget Bad Panda Records har givit ut singeln. Om man tänker att gruppen Slutet på a-sidan med låten ”Psykbryt” om vi nu skall prata om referenser – så låter det lite som om My Bloody Valentine skulle spela mera långsam dronemusik av typen Mogwai eller SUNN O, då skulle man tänka sig att denna underbara långsamma sång verkligen vore lite indiedrone i svensk bemärkelse. bara bra musik. Om vi tar b-sidan hamnar sången ”Vilse” är marmorerad vi pärlemorskön sång. Instrumental och vacker honungslen indiepop. Sådant gillar undertecknad Dr. Indie. Musiken kan sägas vara en god väntan på den kommande fullängdsskivan.


Blaskans redaktion vill gärna hylla Sveriges bästa rockröst – Björn Skifs som nu firar fyrtio år som soloartist. hans karriär finns nu samlad i en behändig box med väl utvalda grejer som Björn Skifs och Bengt Palmer vald ut. Blaskan firar genom att ge vår tribut.


Robert “Zero” Broberg fyller 70 år i sommar och firar att han varit artist sedan minst 1957. Då var det skiffelrock som gällde.


Beatrice Ask har fått igenom ett förslag till en ny lag. I korthet innebär lagen, som kan träda i kraft den 1 augusti, att journalister får betydligt svårare att granska till exempel ekonomiska brottslingar, näringslivshöjdare - och politiker. KD ledaren Göran Hägglund är pappa till regeringens lagförslag som väntas gå igenom den 15 juni flyttar granskningen av sjukvårdspersonal från Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN) till Socialstyrelsen. Enligt HSAN:s generaldirektör Aud Sjökvist sätts rättssäkerheten ur spel, med det nya förslaget. Det här är botten, stoppa dessa klåpare och deras dumma förslag innan det går för långt.

Mr. Snaggus | Dr. Indie | Dr. Rock | Dr. Da Capo
Susanna Varis


Blaskan beräknas utkomma den första måndagen i månaden.
Skicka era artiklar senast lördagen veckan innan, tack!
Bidragen adresseras lämpligen till Redaktionen

Musik

Anna von Hausswolff — Singing from the Grave

Annihilator — Annihilator; Soulfly — Omen & Brant Bjork — Gods & Goddesses

Band of Horses — Infinite Arms

Charged GBH — Perfume and Piss

Bobby Charles — Timeless

Damian Marley/Nas — Distant Relatives

Daniel Johnston and Beam — Beam Me Up

Danko Jones — Below the Belt & Stone Temple Pilots — Stone Temple Pilots Deluxe Edition

Deutsche Elektronische Musik: Experimental German Rock and Electronic Musik 1972–1983

Foals — Total Life Forever

Helloween — Unarmed: Best of 25th Anniversary

Killing Touch — One of a Kind

Korta musikrecensioner LVII

Liars — Sisterworld

Lyle Lovett — Natural Forces

Magnus Lindberg + Basse Wickman — Vita lögner, svarta ballader, volym 1

Merle Haggard — I Am What I Am; Mose Allison — The Way of the World & Carl Smith — Kisses Don’t Lie: 21 Greatest Hits

Musikkollektivet — Hufvudstaden

Nevermore — The Obsidian Conspiracy

Robyn — Body Talk Pt. 1

Sabaton — Coat of Arms

Sideburn — The Demon Dance

The Fall — Your Future Our Clutter

The Roots of R’n’B

Tracey Thorn — Love and Its Opposite

Vanden Plas — Seraphic Clockwork

Woods — At Echo Lake; The Magic Numbers — The Pulse (EP) & Teenage Fanclub — Shadows