Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Litteraturhistoria/biografi

Bengt Jangfeldt — Språket är gud: Anteckningar om Joseph Brodsky

W&W 2010

Joseph Brodsky.Språket är det högsta mänskligheten har och står högre än politik, religion, ideologi och ja, själva begreppet frihet. Därför att språket är mänsklighetens grund och äldsta fundamentet. Poesin är det som utgör språkets största värde. Joseph Brodsky som skickades ut ur Ryssland kom att leva i exil i USA. Han blev en egen speciell exilrysk som vägrade göra sig till talesman för Ryssland, USA eller sin judiska börd. han ville bara vara sin egen poesi och personlighet närmast. Men ändå förvandlade han språket och framförallt poesin som sina främsta egenskaper i sin personliga intellektuella värdering inom sig. Bengt Jangefeldts bok fick kritik för att den började med att fastslå nobelpristagaren Joseph Brodskys personliga biografi och den blir tradig, tyckte en del kritiker och den bästa delen är själva analysdelen av Brodskys filosofi och poesi. Själv älskar jag alla delar av boken. Därför att Bengt Jangefeldt hela tiden måste placera in allt i sammanhangen för att det skall bli en sorts begriplighet i allting. Jag läser boken som både biografi och litteraturhistorisk utredning av hur Brodsky som judisk medborgare i kommunistryssland måste förhålla sig till kommunismens andliga bedrägeri. Boken är faktiskt den första riktiga genomgång av Brodskys tankevärld tillika hans böcker. Jag har sällan läst något som relevant som just den här boken om Joseph Brodskys liv och gärning. Han levde mellan 1940-1996. Han fick nobelpriset 1987.

Jag vill påstå att boken är nästan lika bra som Bengt Jangefeldts biografi över Majakovskij som han skrev för några år sedan. Det finns en nackdel med boken och det är de små huggskott som blir som litterära notiser som finns med i boken. Dessa utvikelser tillför inte så mycket själva berättelsen om Brodskys diktvärld. Men som bok är den ändå unik tycker jag i sitt slag. Den knyter ihop det politiska och litterära på ett bra sätt. Bengt Jangefeldt vågar tolka Brodskys tankevärld och gör det genom att frilägga Brodskys förnekelse han kan göra utifrån vad uttolkarna kan få till det. Utan Brodskys slog ifrån mycket av vad tyckte om hans poesi. medan Brodskys kunde skriva väldigt mycket om WS Audens diktvärld som exempel. Den här boken är litterär och bildad – och sådant behöver vi i ett obildat Sverige. En fin vänbok och analys kring en stor rysk exildiktare men ändå alltid ryss i hjärtats inre själ.

Musik

Avi Buffalo — Avi Buffalo

Black Sabbath: Dio-åren

Chemical Brothers — Further

De lyckliga kompisarna — Hugos sång & Street Kids — Back in the Days

Devo — Something for Everybody

Dr. Indies sommarecensioner juli/augusti

Elizabeth Cook — Welder

Eminem — Recovery

Familjen — Mänskligheten & Oskar Linnros — Vilja bli

Grand Magus — Hammer of the North

Iggy Pop & The Stooges — Raw Power & Iggy Pop — Lust for Life

Joe Strummer — The Future Is Unwritten

John Norum — Play Yard Blues

Judas Priest — British Steel: 30th Anniversary Edition

Meat Loaf — Hang Cool Teddy Bear

Melvins — The Bride Screamed Murder

Memento Mori — Ur skymningen 1982–1988; Date-X — Date-X; Allan Ladds — Ingenstans — Ingenting 1977–1983 & Vi äro huliganer: Punk och ny våg från Eskilstuna 1978—1984

M.I.A. — Maya

Nisse Hellberg — En modern man

Ozzy Osbourne — Scream

Pernice Brothers — Goodbye, Killer

Scissor Sisters — Night Work

The Rat Pack — The Rat Pack: 125 Great Tracks

Tom Petty and The Heartbreakers — Mojo

Ulf Lundell — En öppen vinter & Mikael Wiehe — Ta det tillbaka

Vit päls — Nu var det så i alla fall & Johan Borgert & Holy Madre — Nu är jag ett as