Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Böcker

Dr. Indies bästa boktips att läsa i skönaste vilostolen

Aravind Adiga — Mellan attentaten

Brombergs 2010

Aravind Adiga.En indisk författare som skapar en mosaik av indiska samhällsklasser och låter ett myller av människor komma till tals. Romanen börjar 1984 med Indira Gandhis död och avslutas vid hennes son, Rajiv Gandhis död. En sådan där sommarbok man inte kan låta bli att älska. Indien är en av världens bästa litteraturländer för min personliga del.

Birgitta Stenberg — Eldar och is

Norstedts 2010

Birgitta Stenberg.Kan aldrig få nog av Birgittas Stenbergs romaner och det av flera skäl. Hennes queera estetik och hennes sätt att skildra det oförstådda och det som finns bakom det korrekta antaganden i samhället. Birgitta Stenberg är klart bäst i landet Sverige.

Eli Levén — Du är rötterna som sover vid mina fötter och håller jorden på plats

Norstedts 2010

En av de finaste debutanterna på länge med en av de märkligaste moderna svenska romaner jag dessutom läst på ett tag. Det är en poetisk men ytterst raffinerad passionshistoria och en historia om identitet. Att vara människa eller att vara någon annan inuti sig själv. En spännande och dynamisk skröna.

Uwe Timm — Upptäckten av currywursten

Thorén & Lindskog 2009

Tysklands kultförfattare ute med en roman på svenska som är en skildring av vad skedde när kriget är slut och Hamburg ligger i ruiner och en äldre kvinna och yngre man inleder ett förhållande. En rask och fin berättat roman som verkligen ger bilder av det man lätt kan glömma bort – skuldens Tyskland.

Siegfried Lenz — En tyst minut

Thorén & Lindskog 2010

Siegfried Lenz.En fin passionshistoria från 50-talet då man kunde som ung tysk höra Elvis eller Ray charles i tillvaron. En student och hans lärarinna blir ett kärlekspar. Romanen speglar deras förhållande på ett tydligt och klart sätt. En bra sommarroman.

F Scott Fitzgerald — Den store Gatsby

Bakhåll 2010

F. Scott Fitzgerald.Äntligen i nyöversättning och man återigen läsa Ernst Hemingway och John Don Passos vän, Scott Fitzgeralds mästerverk om den märklige Gatsby. En roman om den förlorade generationen som överlevde första världskriget och började leva i jazzens ålder. Om passion, rikedom och mänskligt förfall. Bättre än så här kunde det inte skildras.

Moa Matthis — Maria Eleonora: Drottningen som sa nej

Bonniers 2010

Maria Eleonora av Brandenburg.Moa Matthis som skriver i DN och gärna skriver politiska feministiska anstrukna böcker som har en dock skönlitterär trygghet i det mesta hon skriver. Moa Matthis är en av mina hjältinnor i svensk litteraturvärld. Hennes biografi om Maria Eleonora av Brandenburg, syster till Kurfursten Georg Wilhelm av Brandenburg som blev drottning av Sverige är en sorligt bortglömd historia som nu äntligen berättas väl av Moa Matthis. Maria Eleonora gifte sig med svenska monarken Gustav Adolf och blev änka 1632. Hon som hade född fram den kommande ståtliga drottningen Kristina. Maria Eleonora hamnade mellan sin stora make, och sin stora dotter. Själv blev hon en maktpolitisk bråkstake med svenska riksrådet, som utmanade självaste Axel Oxenstierna. Boken skildrar hennes flykt undan Sverige och för att senare återkomma till Sverige. Det är detta boken handlar om.

Jayne Anne Phillips — Lark & Termite

Forum 2010

Jayne Anne Phillips.En annorlunda roman om att förlora en fader i ett avlägset krig. 1950 avlider fadern i Koreakriget medan hans son, funktionshindrade Termite växer upp hos mostern Nonie. Termite är pojken med sin egen världsuppfattning. Han upptäcker världen tillsammans med sin halvsyster Lark. Det utspelar sig under några julidagar 1959. Då mycket psykologiska skeenden förändrar deras gemensamma uppväxts utveckling. En av Jayne Anne Phillips främsta romaner sedan hennes första översatta roman ”Svarta biljetter” och det innebär att detta är ett måste att läsa.


Två danska böcker att tipsa är först den fina författaren Jette A. Kaarsbol ”Din nästas hus” (Forum) som måste vara en av årets bästa och kanske mest sköna romaner. Om fader och son-relation liksom konst, arkitektur och livet. En roman som förgrenar så mycket skönhet och läsbarhet. Den bara måste läsas. Och även Anne B Ragdes nya roman ”Arseniktornet” (Forum) om döttrar och dess mödrar tillbaka i tiden och upptäcka sina anförvanters livshistoria från andra världs kriget och framåt, görs briljant och stilsäkert som bara den. En perfekt sommarläsning.


Anita Salomonsson — Lika som kärlek eller sammanliggningen i Lubboträsk

Norstedts 2010

Det är sällan någon numera skriver om människor i det historiska kvalen, särskilt med Norrland som utgångspunkt och början av 1800-talet. Anita Salomonsson påminner i sin litterära stil om en sorts mix av Sara Lidman och Martin Kocks romanvärld. Äntligen så skapas det nästan folklig proletär litteratur i den mening som man saknar idag. Vad händer när en gift kvinna hamnar i fel säng med en främling. Moral och sedvänjor står emot kärlekens passionerade eld. En stor svensk roman.

Sara Stridsberg — Darling River

Bonniers 2010

Sara Stridsberg.Hon borde om en del år sitta i svenska akademien – hennes nya roman ”Darling River” är en dynamisk laddad roman, kanske inte lika mycket som hennes tidigare romaner. Men definitivt den roman som jag vill presentera som en ännu stor byggsten på hennes redan förnimbara storhet som personskildrare men framförallt inom fantasins drömvärld. Det är Sara Stridsberg du skall läsa i sommar. Min absoluta favoritförfattare som jag gärna ställer jag bredvid Lotta Lottass. Ann Jäderlund och sorgligt avlidna Mare Kandre.

Elizabeth Kostova — Svantjuvarna

Forum

En stor kärleksroman och passionsdramatik där konst, psykologi och konstens renande drömska kraft förenas i den här boken. En mäktig och sorglig kärleksprosa i sköna förgreningar i en mängd konstnärliga ansatser. Jag kan inte tänka mig en lämpligare roman som du bör läsa i år.


Som avslutning vill jag slå ett slag för president Barack Obamas bok ”Tron på förändring” med underrubriken ”Barack Obamas plan för att förnya Amerika” En otrolig intellektuell uppmaning att vilja förändra en nations själ och hjärta.

Musik

Avi Buffalo — Avi Buffalo

Black Sabbath: Dio-åren

Chemical Brothers — Further

De lyckliga kompisarna — Hugos sång & Street Kids — Back in the Days

Devo — Something for Everybody

Dr. Indies sommarecensioner juli/augusti

Elizabeth Cook — Welder

Eminem — Recovery

Familjen — Mänskligheten & Oskar Linnros — Vilja bli

Grand Magus — Hammer of the North

Iggy Pop & The Stooges — Raw Power & Iggy Pop — Lust for Life

Joe Strummer — The Future Is Unwritten

John Norum — Play Yard Blues

Judas Priest — British Steel: 30th Anniversary Edition

Meat Loaf — Hang Cool Teddy Bear

Melvins — The Bride Screamed Murder

Memento Mori — Ur skymningen 1982–1988; Date-X — Date-X; Allan Ladds — Ingenstans — Ingenting 1977–1983 & Vi äro huliganer: Punk och ny våg från Eskilstuna 1978—1984

M.I.A. — Maya

Nisse Hellberg — En modern man

Ozzy Osbourne — Scream

Pernice Brothers — Goodbye, Killer

Scissor Sisters — Night Work

The Rat Pack — The Rat Pack: 125 Great Tracks

Tom Petty and The Heartbreakers — Mojo

Ulf Lundell — En öppen vinter & Mikael Wiehe — Ta det tillbaka

Vit päls — Nu var det så i alla fall & Johan Borgert & Holy Madre — Nu är jag ett as