Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Politisk bok

Mads Gilbert och Erik Fosse — Ögonen i Gaza

Förord: Helle Klein Präst och Aftonbladets chefredaktör

Ordfront 2009

Gazaremsan.Jag visste inte om jag skulle orka läsa igenom boken därför att den blev för jobbig eller också skulle jag bli hatisk vilket jag inte ville bli. Men när man läser de två norska läkarna Mads Gilbert och Erik Fosses arbete inifrån Gazaremsan som är bojkottat av Israel på grund av valet av Hamas. Eftersom folket valde fel regim, så straffade USA, Israel och övriga Europa palestinska befolkningen där mesta delen är barn och tonåringar. Bomber och stridsvagnar mördar mer eller mindre barn och tonåringar, de är ju Hamasbarn. Jag anser mig vara en varm anhängare av staten Israel och dess rätt att existera som egen stat. men det är svårt att vara Israelvän när landets ledande politiker och militärer beter sig som kräk och på gränsen till rena rama morden. De norska läkarna arbetade som läkare på al-Shifa-sjukhuset i Gaza-stad när Israel inleder sin militära offensiv i december 2008. Det är ett blodigt angrepp som fortsätter i dagar – motivet är att knäcka Hamas militärt, vilket de inte lyckades med. Nu är inte jag någon anhängare av Hamas – en grupp som är byggdes upp av muslimska brödraskapet, en otäck islamisk extremistisk organisation som byggs upp av både sociala och ideologiska principer. Men det spelar mindre roll då boken är ett rasande ögonvittnesrapportering från Gaza - där mest civila dödas och bombas av Israels såkallade drönare – det är obemannade robotflyg som fjärrstyrs från Israel. De bombar allt som rör sig och den som styr mördar utan större problem från sina digitala videoskärmar, barn och ungdomar. Det saknas i stort sett allt på sjukhuset liksom i hela Gazaremsan. Man improviserar och försöker fixa där man kan olika saker. Det är en förtvivlat kamp mot krigets vansinne. Mads och Erik blir samtidigt de opererar också talesmän för sjukhuset där det arbetar på och vill ge tv-bolaget färska egna skildringar av bomber och lemlästningar av oskyldiga civilister. Det är inte Hamas soldater som dör utan folket som bara vill leva i fred som dör av bomberna.

1993 erkände Israel PLO som samarbetspartner och PLO erkände Israels rätt att existera. Allt detta inledes i och med Osloavtalet godkändes av båda partnerna. PLO blev legitim regering och talesmän för Palestinas befolkning. PLO blev herrar i Västbanken. Först valde man Gaza och senare till staden Ramallah i västbanken. Den självstyrande myndigheten fick polisära och militära befogenheter och ansvaret att hålla ordning på väpnade motståndsgrupper mot Israel. Eftersom Israel hade kolonier i både Gaza och Västbanken plus full kontroll över gränserna och militära överheten över både Gaza och Västbanken. Motståndet fortsatte på Gaza-sidan och PLO:s korruption satte stopp för en utveckling på Västbanken. Alla förhandlingar om Jerusalems status, flyktingarna rättigheter att åkerkomma satte stopp för att gå vidare krig. uppror och ett val där Hamas vann i Gaza – blev orsaken till den operation de norska läkarna så bra och med vrede beskriver. Israel ockupation måste upphöras liksom urskillningslösa attacker mot civila. Och på andra sidan måste Hamas ständiga terroristiska attacker upphöra. Helst skulle jag vilja se Hamas försvinna från makten och från vår jord. Deras islamiska böjelser är jag starkt motståndare till. Men boken berör och borde få flera att inser Israels politik och dess ruttna högerextrema parti som styr Israel – är snarare ett hot även mot Israel som stat. En av de mest nödvändiga böcker att läsa.

Musik

Avi Buffalo — Avi Buffalo

Black Sabbath: Dio-åren

Chemical Brothers — Further

De lyckliga kompisarna — Hugos sång & Street Kids — Back in the Days

Devo — Something for Everybody

Dr. Indies sommarecensioner juli/augusti

Elizabeth Cook — Welder

Eminem — Recovery

Familjen — Mänskligheten & Oskar Linnros — Vilja bli

Grand Magus — Hammer of the North

Iggy Pop & The Stooges — Raw Power & Iggy Pop — Lust for Life

Joe Strummer — The Future Is Unwritten

John Norum — Play Yard Blues

Judas Priest — British Steel: 30th Anniversary Edition

Meat Loaf — Hang Cool Teddy Bear

Melvins — The Bride Screamed Murder

Memento Mori — Ur skymningen 1982–1988; Date-X — Date-X; Allan Ladds — Ingenstans — Ingenting 1977–1983 & Vi äro huliganer: Punk och ny våg från Eskilstuna 1978—1984

M.I.A. — Maya

Nisse Hellberg — En modern man

Ozzy Osbourne — Scream

Pernice Brothers — Goodbye, Killer

Scissor Sisters — Night Work

The Rat Pack — The Rat Pack: 125 Great Tracks

Tom Petty and The Heartbreakers — Mojo

Ulf Lundell — En öppen vinter & Mikael Wiehe — Ta det tillbaka

Vit päls — Nu var det så i alla fall & Johan Borgert & Holy Madre — Nu är jag ett as