Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Debatt

Röd-gröna alliansens utrikes-, säkerhets- och försvarspolitik

Jag läser den röd-gröna alliansens olika skrifter inför valet om hur de tänker relatera och förankra sin utrikespolitiska, säkerhetspolitiska och försvarspolitiska linje. Jag finner mycket som jag tycker om som nedrustning och reducering av kärnvapen och vapenmaterial i världen. Man skall satsa på FN, EU och andra samarbetsorgan. Bra så. Men det blir löjligt när man fokuserar på att Israel skall avveckla alla sina kärnvapen och USA, skall det naturligtvis. Jag antar att det är kommunisterna i vänsterpartiet som måste göra detta. När det gäller Israel och USA måste man lägga ned alla sin energi på att just dessa två skall lägga ned sina kärnvapen och USA skall avveckla alla sina baser jorden runt. Det är tröttsamma klichéer som vi borde kunna vara utan. Mot USA och Israel är man fast och klar i sin avståndstagande gällande kärnvapen. När det gäller Irans kärnvapen är man orolig över deras innehav av kärnvapen – men inte kräver man reducering av kärnvapen. Likadant är det med Ryssland, Kina, Indien, Pakistan eller kommunistdiktaturen Nordkorea. Där finns inga krav på borttagande av deras kärnvapen. Nej där blir man orolig över deras innehav. Värdelöst. Skall man reducera kärnvapen måste man kräva det av alla.

När det gäller militära baser skall bara USA och Israel dra sig tillbaka. Men inga sådana krav ställs på Ryssland i förhållande till Georgien. Inget krav på att kommunistdiktaturen Kina skall avlägsna sig bort från Tibet. Hyckleri.

Man kräver att USA skall sluta stödja olika diktaturer. Men glömmer bort Nordkorea eller en del afrikanska diktaturer borde bort också.

Detta är några av de hopplösa felen jag inte delar.

Men det mesta som det skriver om Burma är bra och glädjen över Sydamerikas frihetliga progressiva regeringar delar jag, men oroar mig för Venezuelas auktoritära drag och jag vill se Cubas kommunistiska regim försvinna och ersättas av en annan progressiv demokratisk regering.

Man skriver kritiskt om Burmas regim men ställer inget borde störtas från makten.

Låt mig säga att jag delar många av de uppslag rödgröna alliansen vill stödja.

Men jag avviker på två punkter:

Alliansen vill vara neutrala och satsa på militär aktivitet inom FN.

Jag vill att vi ansluter oss till NATO och vidare att NATO ställs under FN:s flagg.

Plus jag vill ha en yrkesarmé då värnplikten upphört och den skall vara både försvarsinriktat nationellt plus kunna ställa till både NATO och FN:s förfogande.

När det gäller utrustning och militära vapenslag måste vi bibehålla vårt egen kompetens att ha en egen försvarsindustri.

Tillslut kan man konstatera att de skriver välformulerad om odemokratiska islamiska länders synsätt på kvinnor, frihet och demokrati. Fast man vågar inte skriva att man är motståndare mot politiska terroristiska islamiska rörelser där hukar man sig för mycket, för man vill inte verka vara för kritisk. Utan lite lagom politiskt korrekt. Det är en värdelös strategi. Politiska islamiska rörelser skall bekämpas till varje pris, ungefär man som när man stoppade fascism, nazism och kommunism.

Som sagt var så kan jag ställa mig bakom det mesta av deras deklaration.

Musik

Avi Buffalo — Avi Buffalo

Black Sabbath: Dio-åren

Chemical Brothers — Further

De lyckliga kompisarna — Hugos sång & Street Kids — Back in the Days

Devo — Something for Everybody

Dr. Indies sommarecensioner juli/augusti

Elizabeth Cook — Welder

Eminem — Recovery

Familjen — Mänskligheten & Oskar Linnros — Vilja bli

Grand Magus — Hammer of the North

Iggy Pop & The Stooges — Raw Power & Iggy Pop — Lust for Life

Joe Strummer — The Future Is Unwritten

John Norum — Play Yard Blues

Judas Priest — British Steel: 30th Anniversary Edition

Meat Loaf — Hang Cool Teddy Bear

Melvins — The Bride Screamed Murder

Memento Mori — Ur skymningen 1982–1988; Date-X — Date-X; Allan Ladds — Ingenstans — Ingenting 1977–1983 & Vi äro huliganer: Punk och ny våg från Eskilstuna 1978—1984

M.I.A. — Maya

Nisse Hellberg — En modern man

Ozzy Osbourne — Scream

Pernice Brothers — Goodbye, Killer

Scissor Sisters — Night Work

The Rat Pack — The Rat Pack: 125 Great Tracks

Tom Petty and The Heartbreakers — Mojo

Ulf Lundell — En öppen vinter & Mikael Wiehe — Ta det tillbaka

Vit päls — Nu var det så i alla fall & Johan Borgert & Holy Madre — Nu är jag ett as