Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Protopunk

Iggy Pop & The Stooges — Raw Power Legacy Edition @@@@

Iggy Pop — Lust for Life @@@

Iggy Pop & The Stooges — Raw Power.Iggy Pops första soloalbum “Lust For Life” hänger ihop med The Stooges sista album ”Raw Power” från 1973. Båda har som gemensam nämnare, David Bowie som producent bakom de båda skivorna. The Stooges hade börjat tappa gnistan och övertalades som ett sista försök att hålla ihop bandet i London. Skivan ”Raw Power” är ändå ett magnifikt avslut på deras första karriär – för att under 2000-talet återförenas med bravur. Nåväl ”Raw Power” är blixtrande rå energislukande förpunk. Musiken är alldeles för hård för att inte bli imponerad och framförallt vill jag gärna shaka loss till allt vad deras musik står för. Nu när den föreligger som nyutgåva med förutom det åtta originalspåren, som redan finns på cd-skiva, så kan man som tillägg på en extra skiva höra Iggy & The Stooges live. Om man tänker på att den här sättningen med bröderna Asheton och den nya bassisten James Williams intåg sin plats efter Dave Alexander som fick kicken från The Stooges av Iggy Pop – så kan man säga att ”Raw Power” är ett fyrverkeri av briljanta punklåtar och garagerockstämningar. Mina älsklingslåtar såsom ”Raw Power” och ”Search And Destroy” är fortfarande brinnande och tickande atombomber till låtar. Jag tror att få band knockar The Stooges när de är som allra bäst. Vilket framförallt märks i livespåren på den andra cd-skivan. För här märker man hur rå och härlig ilsket Iggy och The Stooges verkligen låter i sina bästa stunder. Här är det bara maximum overdrive genom varenda livespår. Den här utgåvan är verkligen nödvändig som komplement till det som redan finns ute på cd-skiva.

Iggy Pop — Lust for Life.När bandets saga var över stannade Iggy kvar i London från och till. Iggy och Bowie blev bästa vänner (enligt elaka tungor var Iggy & Bowie sängkammarvänner) och så när den första soloplattan kom ut ”Lust For Life” var det David Bowies anda som vilade över hela skivan. Plattan är kanske inte det som knockade mig första gången jag hörde plattan i slutet av 70-talet. Klassiskern från albumet blev den självklara mästerliga rocklåten ” The Passenger” med sin perfekta ljudbild och lysande komp bakom det hela. Iggy Pop.En lättfattlig och särskiljande sång man kommer ihåg efter det skivan tagit slut. David Bowie såg till att skaffa direkta och hårda musiker till inspelningen – bröderna Hunt och Tony Sales; trumma och bas liksom gitarristerna Carlos Alomar och Ricky Gardier. Vilket gäng som både kunde skapa gnistrande hårda puckar till mera av det psykedeliska garagerocken i botten. ”Lust for Life” är inte den platta jag anser vara perfekt, men däremot har den låtar med karaktär. Det räcker väldigt långt med att spela in sådana låtar som visade att Iggy var beredd att erövra våra/mina sinnen på nästan en gång. Iggy Pop höll med andra ord som soloartist, utan sitt Stooges. Men som vi vet, så gjorde Stooges en av de bästa återföreningar jag vet under 2000-talet.

Musik

Avi Buffalo — Avi Buffalo

Black Sabbath: Dio-åren

Chemical Brothers — Further

De lyckliga kompisarna — Hugos sång & Street Kids — Back in the Days

Devo — Something for Everybody

Dr. Indies sommarecensioner juli/augusti

Elizabeth Cook — Welder

Eminem — Recovery

Familjen — Mänskligheten & Oskar Linnros — Vilja bli

Grand Magus — Hammer of the North

Iggy Pop & The Stooges — Raw Power & Iggy Pop — Lust for Life

Joe Strummer — The Future Is Unwritten

John Norum — Play Yard Blues

Judas Priest — British Steel: 30th Anniversary Edition

Meat Loaf — Hang Cool Teddy Bear

Melvins — The Bride Screamed Murder

Memento Mori — Ur skymningen 1982–1988; Date-X — Date-X; Allan Ladds — Ingenstans — Ingenting 1977–1983 & Vi äro huliganer: Punk och ny våg från Eskilstuna 1978—1984

M.I.A. — Maya

Nisse Hellberg — En modern man

Ozzy Osbourne — Scream

Pernice Brothers — Goodbye, Killer

Scissor Sisters — Night Work

The Rat Pack — The Rat Pack: 125 Great Tracks

Tom Petty and The Heartbreakers — Mojo

Ulf Lundell — En öppen vinter & Mikael Wiehe — Ta det tillbaka

Vit päls — Nu var det så i alla fall & Johan Borgert & Holy Madre — Nu är jag ett as