Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Svensk punk

Memento Mori — Ur skymningen 1982–1988 @@@@

Date-X — Date-X @@@@

Allan Ladds — Ingenstans — Ingenting 1977–1983 @@@

Vi äro huliganer: Punk och ny våg från Eskilstuna 1978—1984 @@@@

Memento Mori — Ur skymningen 1982–1988.Sveriges första riktiga punkvåg började att avmattas omkring 1983 då Ebba Grön lade av och bildade Imperiet istället. I den här eftervågen så fick vi ny romantic, new wave eller som det hette på svenska ny våg eller postpunk – blev ett annat begrepp. I varje stad kunde vi punkare/ny vågare finna musik som både var del i new romanticvågen och befann sig i steget där gothrock eller svartrock började dyka upp. mycket av musiken kan man säga i Sverige på 80-talet lade sig mellan Ultravox, The Cure, Killing Joke, Bauhaus eller Sisters Of Mercy. DEn blev dystrare musik och kanske lite mera mörker i stämningarna. Flaggskeppet MNW eller skivbolaget Stranded Rekords som ägdes av Klas Lundin – som stod för mycket av den musik som angav tidens tand. Många punkband ändrade stil och blev mera av nya vågens giftpilar in i mainstream.

Date-X — Date-X.Men nu har jag fått skivor från en vän som har skivbolaget ”Undefined Sounds” och de var snälla ge oss fyra av deras utgåvor. Skivbolaget är ett bolag som gärna vill både beskriva och ge oss delar av Eskilstunas rockhistoria – särskilt med betoningen på punk/new wave. Memento Mori är nog Eskilstunas mest kända band från 80-talet som bildades ur kvarlevorna från ett band kallat för ”Råttgift” – en akt jag kände till via hörsägen från andra punkare men aldrig såg själv. Memento Mori spelade en svartsynt gotisk postpunk som lät precis som de band som ville skapa en ny mörkare estetik. Brända Barn, Freddy Wadlings Blue For Two, Dom Dummaste, Stadion, Cortex eller Kai Martin & Stick som exempel. Memento Mori såg jag live vid flera tillfällen och lyssnade väldig mycket på deras två första skivor: ”Jag...Snäl” och ”Detta är paradiset” vilka var hur bra som helst. men eftersom jag tappade kontakten med bandet och nu kan man säga nyupptäcker dem på den här alldeles fina samlingen av nyskapande gothrock. Många låtar känner jag igen liksom några är det första gången jag lyssnar på, vilket är extra intressant och trevligt. Musiken har faktiskt stått tidens tand emot. Memento Mori fungera ännu i dag att lyssna på. Date-X som också bildades ur ”Råttgift” spelade en mera popigare stil, lite mera åt Docent Död, Lolita Pop eller Tant Strul.. Den här unika samlingen fångar in deras fina poplåtar på ett utsökt sätt. Det jag själv ägde av bandet var singeln ”Trappuppgång” och deras debutskiva ”Date-X.” Jag lyckades se bandet live i Stockholm, tror jag det var. För många år sedan. Jag gillar att få höra låtar jag kommer ihåg väl och för min del nya låtar. Date-X skulle kunna vara 80-talets förlaga till nuvarande Kent. Ännu en skimrande samling låtar.

Allan Ladds — Ingenstans — Ingenting 1977–1983.Det intressantaste är att få lyssna på alla låtar med Allan Ladds (Kan vara taget gissningsvis från skådespelaren Alan Ladd) som finns på en utsökt skiva. Allan Ladds tror jag hann med och se vid något tillfälle. Men jag hade hört talas om bandet från Eskilstuna. Deras samling är i alla fall guld värd att lyssna på, bra låtar och helgjutet sound.

Samlingsskivan med Eskilstunas många band är naturligtvis ännu bättre. Här fins då Allan Ladd, Date-X och Memento Mori. Men för mig är det återbesök jag gör med gamla hederliga bandet Kontaktlim och Gå Å Bada. De sistnämda bandet som jag såg som förband till Lustans Lakejer – och deras parodier tyckte jag väl då inte om eftersom Johan Kinde var mina husgudar vid sidan av Ebba Grön. Men derass medverkan på ”Absolut Ultra-kassetten” gillade jag dock ändå. På den här samlingen finns även Råttgift med på en superbra punkattack på låten ”Streets” vilket slår det mesta jag hört på den här utsökta samlingen. Linje Lusta finns också med på samlingen. Sådant får extra poäng hos undertecknad.

Med andra ord var det fyra riktigt häftiga plattor att lyssna på sammantaget. Mera sådant tack.

Musik

Avi Buffalo — Avi Buffalo

Black Sabbath: Dio-åren

Chemical Brothers — Further

De lyckliga kompisarna — Hugos sång & Street Kids — Back in the Days

Devo — Something for Everybody

Dr. Indies sommarecensioner juli/augusti

Elizabeth Cook — Welder

Eminem — Recovery

Familjen — Mänskligheten & Oskar Linnros — Vilja bli

Grand Magus — Hammer of the North

Iggy Pop & The Stooges — Raw Power & Iggy Pop — Lust for Life

Joe Strummer — The Future Is Unwritten

John Norum — Play Yard Blues

Judas Priest — British Steel: 30th Anniversary Edition

Meat Loaf — Hang Cool Teddy Bear

Melvins — The Bride Screamed Murder

Memento Mori — Ur skymningen 1982–1988; Date-X — Date-X; Allan Ladds — Ingenstans — Ingenting 1977–1983 & Vi äro huliganer: Punk och ny våg från Eskilstuna 1978—1984

M.I.A. — Maya

Nisse Hellberg — En modern man

Ozzy Osbourne — Scream

Pernice Brothers — Goodbye, Killer

Scissor Sisters — Night Work

The Rat Pack — The Rat Pack: 125 Great Tracks

Tom Petty and The Heartbreakers — Mojo

Ulf Lundell — En öppen vinter & Mikael Wiehe — Ta det tillbaka

Vit päls — Nu var det så i alla fall & Johan Borgert & Holy Madre — Nu är jag ett as