Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Musikmemoarer

Patti Smith — Just Kids

Brombergs 2010

Patti Smith & Robert Mapplethorpe.Patti Smiths bok är fascinerande och en form av kartläggning av New Yorks intellektuella och avantgardistiska musik och konstscen under 60-talet och det dynamiska 70-talet. Patti Smith blir som poet, musiker och konstnär just den kvinna som blev en av de relevanta på den kommande punkscenen. Men hennes olika män, som dramatikern Sam Shepard, Allen Lanier från Blue Öyster Cult, vännen Leeny Kaye och sedan de två viktigaste i hennes liv; underbara Robert Mapplethorpe och livskamraten Fred ”Sonic” Smith från MC5. men framförallt Robert Mapplethorp och Patti Smiths liv hänger ihop genom att Robert förvandlades från konstnär till en av 70 och 80-talens främsta konstnärliga fotografer av homoerotiska karaktärer och Patti Smith blev den mest legendariska rocksångerska och allkonstnär, väl etablerad bland de främsta inom USA:s konstnärliga esteter. Musik och konst blev Patti Smiths livsluft. Boken är ödmjuk i tonen och väldig vacker tillfredställande och framförallt är det en kärleksfull bok om hur New Yorks konstelit tog till sig den unga smarta och i mitt tycke vackra Patti Smith. En stor konstnär nedtecknar sitt briljanta liv i musiken, kärleken och konstens famlande humanitära drivkrafter.

Det således en berättelse ur livet som Patti Smith vill berätta men det är också nog hennes sätt att bearbeta Robert Maplethorpes död i aids 1989. han som blev en av USA:s främsta fotografer och skildrade de homoerotiska livet i sina bilder, men inte enbart. Deras oerhört djupa sexuella och intellektuella liv tillsammans är det relevanta och också det mest varma i hela denna helt igenom fantastiska bok. Ett måste att läsa om du vill förstå någonting av New York eller USA:s kulturella liv under 60-och – 70-talens decennier. Här finns många relevanta pusselbitar att finna för att se mönstren av vad som formade musik och konstscenen då punkrörelsen föddes. Patti Smith (Född 1946) blev punkscenens amerikanska eviga drottning.

Musik

Avi Buffalo — Avi Buffalo

Black Sabbath: Dio-åren

Chemical Brothers — Further

De lyckliga kompisarna — Hugos sång & Street Kids — Back in the Days

Devo — Something for Everybody

Dr. Indies sommarecensioner juli/augusti

Elizabeth Cook — Welder

Eminem — Recovery

Familjen — Mänskligheten & Oskar Linnros — Vilja bli

Grand Magus — Hammer of the North

Iggy Pop & The Stooges — Raw Power & Iggy Pop — Lust for Life

Joe Strummer — The Future Is Unwritten

John Norum — Play Yard Blues

Judas Priest — British Steel: 30th Anniversary Edition

Meat Loaf — Hang Cool Teddy Bear

Melvins — The Bride Screamed Murder

Memento Mori — Ur skymningen 1982–1988; Date-X — Date-X; Allan Ladds — Ingenstans — Ingenting 1977–1983 & Vi äro huliganer: Punk och ny våg från Eskilstuna 1978—1984

M.I.A. — Maya

Nisse Hellberg — En modern man

Ozzy Osbourne — Scream

Pernice Brothers — Goodbye, Killer

Scissor Sisters — Night Work

The Rat Pack — The Rat Pack: 125 Great Tracks

Tom Petty and The Heartbreakers — Mojo

Ulf Lundell — En öppen vinter & Mikael Wiehe — Ta det tillbaka

Vit päls — Nu var det så i alla fall & Johan Borgert & Holy Madre — Nu är jag ett as