Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Tecknade serier

Charlie Christensens — Arne Anka: Rapport från kriget

Kartago

Arne Anka.Jag tänker att jag läst Arne Anka lika länge som när man upptäckte figuren ”Socker-Conny” en gång i tiden. Arne Anka minns jag från Metallarbetarens tidning och serietidskriften ”Trettionio” där den publicerade för väldigt länge sedan någon gång på 80-talet. Du vet det där börsklippardecenniet och axelpuffarnas tidevarv. Då slog denna sista rebell från 70-talets förlorade år och förlorarnas idealistiska världsbild till och vandrade genom pubarnas bardiskar. Fylla och politisk samtidsdiskussion i en oefterhärmlig stil, utgör Arne Ankas livsbetraktelser från barstolen. En torped i samhället, något sådant uttryckte Jonas Thente i sin recension av nya albumet. Det är så sant så.

Jag måste här berätta att jag befann mig på Science fiction-bokhandeln som ligger på Västerlång-gatan i Gamla Stan. Där fick jag mig ett signerat album och ett litet kort snack med Charlie Christensens. han var där på besök för boksignering och intervju. Jag passade på frågade om hur han blivit bemött av gamla proggvänstern, när han började ironisera över deras förfallna ideal, samtidigt som Arne Anka är en ilsken vänsterrebell som för sin kamp från barstolen mot en oförstående omvärld. Charlie Christensens svar var, om man inte har humor så då förstår man inte serien helt enkelt. Visst har han fått kritiska synpunkter på Arne Anka från gamla tråkiga vänstern. Ni vet de som mest ägnade sig åt att bekämpa varandra och styra sin lilla bisarra värld i en diktatorisk anda. Arne Anka lever alltså vidare i det nya albumet. Här finns Irakkriget och nya borgliga regeringens politik, väl behandlad av Arne Anka och hans ständiga kompis, Krille, kulturvännen och kvinnoförfararen. Dessa båda kompanjoner sprider sina analyser i fyllan och i bland i nyktert tillstånd ( de senare är alltså sällsynta stunder det sker på, alltså att vara nykter ) men poängen är att Arne Anka attackerar med sin verbala omvärldsanalys, tillståndet, så som han uppfattar det hela. Nya albumet tillhör Charlie Christensens bästa Arne Anka-album, om man plockar fram de senare årens utgåvor, så är detta en pricksäker album med sköna replikfören som tilldrar sig under mer eller mindre nyktra tillstånd. så här på slutet vill jag verkligen framförhålla hur skicklig Charlie Christensens alter ego verkligen tar med sig samtiden på ett sätt, så att man tror att det är Karl Krauss eller new journalism huvudman Hunter S Thompson eller kanske August Strindbergs tecknade jämlike som ger sig på borgliga samhället.

Skål på er kosmonauter!

Musik

Avi Buffalo — Avi Buffalo

Black Sabbath: Dio-åren

Chemical Brothers — Further

De lyckliga kompisarna — Hugos sång & Street Kids — Back in the Days

Devo — Something for Everybody

Dr. Indies sommarecensioner juli/augusti

Elizabeth Cook — Welder

Eminem — Recovery

Familjen — Mänskligheten & Oskar Linnros — Vilja bli

Grand Magus — Hammer of the North

Iggy Pop & The Stooges — Raw Power & Iggy Pop — Lust for Life

Joe Strummer — The Future Is Unwritten

John Norum — Play Yard Blues

Judas Priest — British Steel: 30th Anniversary Edition

Meat Loaf — Hang Cool Teddy Bear

Melvins — The Bride Screamed Murder

Memento Mori — Ur skymningen 1982–1988; Date-X — Date-X; Allan Ladds — Ingenstans — Ingenting 1977–1983 & Vi äro huliganer: Punk och ny våg från Eskilstuna 1978—1984

M.I.A. — Maya

Nisse Hellberg — En modern man

Ozzy Osbourne — Scream

Pernice Brothers — Goodbye, Killer

Scissor Sisters — Night Work

The Rat Pack — The Rat Pack: 125 Great Tracks

Tom Petty and The Heartbreakers — Mojo

Ulf Lundell — En öppen vinter & Mikael Wiehe — Ta det tillbaka

Vit päls — Nu var det så i alla fall & Johan Borgert & Holy Madre — Nu är jag ett as