Ansvarig utgivare
& tillhandahållare
Micheles Kindh
dr.indie@blaskan.nu

Världsförändrare

Black Sabbath — Black Sabbath Original 1970, denna utgåva 2004 @@@@

Black Sabbath — Black Sabbath.Ett av musikhistoriens odiskutabla mästerverk som förändrade rockens hårdare historia, kommer med den här första skivan Black Sabbath gav ut 1970. Visst fanns det en liten förhistoria omkring hårdrocken. Jimmy Page ombildade Yardbirds till Led Zeppelin och deras nya bluesrockiga rock blev så mycket hårdare än vad som tidigare spelats in. Led Zeppelins bluesrock angav tonen vad som skall komma förändra rockens historia. Deep Purple hade redan 1968 spelat in psykedeliska låten ”Hush” för att också göra sitt sound tyngre än vad de spelat tidigare, så båda banden började spela hårdrock. Ännu tidigare var Blue Cheer och Vanilla Fudge med några band till, ute med att spela än sorts psykedelisk rock och hårdare rock. Det gemensamma är att dessa banden blev arketyper för hårdrocken och Deep Purple och Led Zepelin blev två av hårdrockens första superband. Men det tredje största bandet Black Sabbath skapade ensamma, själva ljudbilden till tyngden hos vad vi kom att kalla för heavy metal, i dess riktiga betydelse av tungt sound. Doommetal, stonerrock och grungerock skulle knappast existera utan att Black Sabbath skapade sitt unika sätt att spela sin musik. Det har vi deras debutplatta ”Black Sabbath” att tacka för. Det var där allting började när metalmusiken kom att formas till vad det senare blev. Under cirka fem år angav Black Sabbath tonen för vad som komma skall, på så sätt blev Black Sabbath; ett av världens bästa och inflytelserika band någonsin.

Black Sabbath.Jag förstår vilken känsla av något nyskapande kom till när folk började upptäcka deras första album. För vilken tyngd, atmosfär musiken skapar på albumet. Sedan att bandet tog sitt namn Black Sabbath från en filmtitel av engelska skräckbolaget Hammer Horrors, där stora aktörer som Vincent Price och Peter Cushing bland annat gjorde filmer ihop. Black Sabbath är en sådan passande titel till gruppens första gotiska heavy metal-skiva – Black Sabbath.

Ta bara den fantastiska gotiska mörka svepande atmosfären av mörk satanisk, skrämmande kyrkogård, i en mörk natt. På skivan hör du åskan dåna ut över den mörka kolsvarta natten – ihållande vind och regn – då bryts tystnaden av en kyrkoklocka som slår mitt i natten. Där i skuggornas parad sveper ljudet av kyrkoklockan ut i nattens mörka kalla vyer. Skuggorna blir bara längre, desto mera natten fortskrider – då hörs Tommy Iommis dystra gravallvarliga tunga gitarrslingor som spräcker upp nattens vind och blåsten i trädtopparna. Snart dånar Ozzy Osbournes lite lätt signifikativa sång upp och skär sig likt en vass knivudd rakt genom nattens tystnad. Ekon följer nu av Billy Wards trummor och Geezer Butlers dystopiska mörka basinlägg som blir slingor av skräckmusik i en hårdare form. Allt detta inleder första spåret ”Black Sabbath med. Sedan öppnar skivan upp med ytterliggare sju mörka sagor där kärlekstemat i låten ”N.I.B” med sin vädjande om att kärleken skall förverkligas istället för vad folk påstår att den inte kan bli en realitet. Det är nästan som att lyssna på en mörk kärleksballad i en tyngre form. Sedan fortsätter det med en märklig manlig tema om kvinnan som driver sitt elaka sexuella och erotiska spel med den stackar hungrande mannen i centrum. Han som så gärna vill ha kärlek emn får det ej av den där onda kvinnan. Ett klassiskt tema i låten ”Evil Woman.” Den låten släpptes som allra första låten med Black Sabbath på det lilla skivbolaget Philips som också senare med sitt andra skivbolag Vertigo, släppte debutalstret. Det är en sådan där avgörande händelse som skakade om rockvärlden. Med andra ord förändrade Black Sabbaths första sättning, den med Ozzy på sång. Det är den sättning som gäller för mig personligen. Och den sättningen höll ut fram till 1977. Då gjorde Dio entré som sångare i Black Sabbath. Men det är en helt annan historia.

Musik

Avi Buffalo — Avi Buffalo

Black Sabbath: Dio-åren

Chemical Brothers — Further

De lyckliga kompisarna — Hugos sång & Street Kids — Back in the Days

Devo — Something for Everybody

Dr. Indies sommarecensioner juli/augusti

Elizabeth Cook — Welder

Eminem — Recovery

Familjen — Mänskligheten & Oskar Linnros — Vilja bli

Grand Magus — Hammer of the North

Iggy Pop & The Stooges — Raw Power & Iggy Pop — Lust for Life

Joe Strummer — The Future Is Unwritten

John Norum — Play Yard Blues

Judas Priest — British Steel: 30th Anniversary Edition

Meat Loaf — Hang Cool Teddy Bear

Melvins — The Bride Screamed Murder

Memento Mori — Ur skymningen 1982–1988; Date-X — Date-X; Allan Ladds — Ingenstans — Ingenting 1977–1983 & Vi äro huliganer: Punk och ny våg från Eskilstuna 1978—1984

M.I.A. — Maya

Nisse Hellberg — En modern man

Ozzy Osbourne — Scream

Pernice Brothers — Goodbye, Killer

Scissor Sisters — Night Work

The Rat Pack — The Rat Pack: 125 Great Tracks

Tom Petty and The Heartbreakers — Mojo

Ulf Lundell — En öppen vinter & Mikael Wiehe — Ta det tillbaka

Vit päls — Nu var det så i alla fall & Johan Borgert & Holy Madre — Nu är jag ett as